Chey Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Witam, w tym sezonie jabłkowym postanowiłem zrobić cydr. Zebrałem co się da w sadzie i za pomocą sokowirówki uzyskałem 8l soku. Parametry: 10BLG, kwasowość 12g/l. Jako, że mam kilka warek i jedno wino (jabłkowe ) za sobą, wydaje mi się, że procedury czystości itp znam. Świeży sok zasiarkowałem (1-2g - na czubku łyżeczki) zostawiłem na noc i następnego dnia rano porządnie napowietrzyłem (tlen dla drożdży + utlenienie siarki) i zadałem drożdże (Fermvin do win białych - bayanus), dodałem trochę pożywki. Zostawiłem to na kilka dni. Niestety fermentacja nic nie ruszyła, więc po tygodniu dodałem nowe drożdże (ten sam typ). Fermentacja nie ruszyła, pojawił się biały nalot. Moje pytanie: co poszło nie tak? Rozważam opcje: 1) wino zbyt kwaśne, drożdże nie ruszyły. 2) siarka ubiła drożdże - wino też siarkowałem, 1h po siarkowaniu dodałem drożdże i nic nie poszło, następnego dnia zadałem i było ok Temp soku - 21C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Na Fermivinie (z Biowinu) też mi nie ruszyło w tym roku, chciałem uratować kompoty sąsiada i nie siarkowałem. Do cydrów brat używa Ciderini, tzn. teraz już na gęstwach leci. Drożdże zapasowe warto mieć, ale różne. Przegrzej jakąś część tego nastawu, wystudź do 20°C i sprawdź czy piekarnicze to zeżrą. Drugą porcję rozciencz do polowy i taki sam test. bedziesz wiedzial czy czegos nie ma za "gesto" w tym nastawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tutek Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Z tym siarkowanie może być problem. Na czubku łyżeczki to możesz sobie mierzyć. Poza tym po piro to się czeka minimum 6 godzin. Ja po siarkowaniu często mieszam gąsiorem żeby napowietrzać nastaw i usuwać siare, dopiero potem matka drożdżowa i to minimum po 10-12 godzinach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chey Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 21 godzin temu, c64club napisał: Na Fermivinie (z Biowinu) też mi nie ruszyło w tym roku, chciałem uratować kompoty sąsiada i nie siarkowałem. Do cydrów brat używa Ciderini, tzn. teraz już na gęstwach leci. Drożdże zapasowe warto mieć, ale różne. Przegrzej jakąś część tego nastawu, wystudź do 20°C i sprawdź czy piekarnicze to zeżrą. Drugą porcję rozciencz do polowy i taki sam test. bedziesz wiedzial czy czegos nie ma za "gesto" w tym nastawie. Czy ten biały nalot nie przeszkadza? Nie kwalifikuje do kibla? 21 godzin temu, Tutek napisał: Z tym siarkowanie może być problem. Na czubku łyżeczki to możesz sobie mierzyć. Poza tym po piro to się czeka minimum 6 godzin. Ja po siarkowaniu często mieszam gąsiorem żeby napowietrzać nastaw i usuwać siare, dopiero potem matka drożdżowa i to minimum po 10-12 godzinach Napowietrzyłem, siarkowałem ok 14, następnego dnia ok zadałem drożdże, 17h przerwy, poza tym drugie drożdże po tygodniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Nie za bardzo widze nalot na zdjeciu. Jak nie smierdzi to zadaj jeszcze raz drozdze, jeno inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Głupie pytanie, ale mierzyłeś BLG? Bo może już jest przefermentowane a ty nie zauważyłeś? Bayanus są bardzo ciężkie do ubicia, więc jeśli nie ugotowałeś ich przy rehydracji to nie powinno być problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chey Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Dnia 27.08.2018 o 11:09, manowar napisał: Głupie pytanie, ale mierzyłeś BLG? Bo może już jest przefermentowane a ty nie zauważyłeś? Bayanus są bardzo ciężkie do ubicia, więc jeśli nie ugotowałeś ich przy rehydracji to nie powinno być problemu. Pytanie bardzo dobre, zmierzyłem, zeszło kilka BLG, aż głupio się przyznać Nie było oznak fermentacji, bo było mało soku w porównaniu do fermentora. Nalot się powiększył, ale już zlałem znad drożdży. Śmierdzi, ale wino jabłkowe też tak pachniało, zobaczymy co dalej Dziękuję wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Cydr dosyć długo śmierdzi drożdżami, w porównaniu z piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się