ghost Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 Witam, u mnie na działce rośnie dużo chmielu. Co to za odmiana ? Nada się do zrobienia piwa? Rok temu też miałem ale nie zerwałem i spadły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 Jak ładnie pachną, to próbuj, chociaż chyba za późno na zbiór. Zbierałem tydzień temu, to jeszcze były całkiem do użytku, choć dziwnie bo tylko z co trzeciej gałęzi były aromatyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 5 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 W tamtym roku bardzo późno zerwałem kilka, liscie były brązowe i szeliscily, rolowałem palcami to chmielem ładnie zapodawało. Fota z 27 sierpnia. I nie wszędzie zaowocowały tzn. na kilku pnączy było a na kilku jeszcze nie. Kiedy zbiera się chmiel ? W sierpniu? Bo jeżeli tak jutro jadę i zrywam. I czy mogę tylko osuszyć a później je wykorzystać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 5 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 Czy to odmiana sybilla ? Bo według tego tak. Są długie na około 6cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 49 minut temu, c64club napisał: Jak ładnie pachną, to próbuj, chociaż chyba za późno na zbiór. Zbierałem tydzień temu, to jeszcze były całkiem do użytku, choć dziwnie bo tylko z co trzeciej gałęzi były aromatyczne. Ogólnie czy tylko te konkretne szyszki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 To jest jakiś dzikus. Nie jest to szlachetny chmiel tylko pospolity ma nieznane właściwości. Przypisywanie go do szlachetnych odmian mija się z celem. Jest to zwykły chwast, który rośnie praktycznie wszędzie i ma słabe właściwości browarnicze. Herbatkę sobie zaparz z niego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 6 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Tak jak powiedziałeś, chyba dzikus. Suszy się na herbatę. Ale jak palcami się potrze to dobrze chmielem wali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się