Terefere1990 Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 Siemanko! Zeby nie zasmiecac, 2 tematy w jednym. 1.Chce niebawem zrobic jasne Ale z dodatkiem owoców.Pracuje na 100l garze i chce podzielic przygotowana brzeczke na 4 fermentory. Ma to byc zwykle, jasne Ale 12°blg, chcialbym, zeby mialo trochę ciała, a piana byla dlugo utrzymujaca się pomimo kwaśnego środowiska, ktore wprowadzaja owoce, dlatego zdecydowlem sie na taki zasyp: Pale Ale Viking Malt - 13kg - 80%Karmelowy jasny - 2.5kg - 15%Pszeniczny jasny - 1kg - 5% W kazdym z fermentorow ma byc 17l brzeczki na burzliwą, po przelaniu na cichą wyjdzie ok 15-16l i na tym etapie bede chcial dodac owoce - 2l / 5l piwa co daje:1. Sok z wisni - 6l lub 2.5kg surowych owoców (w tym przypadku do fermentora zalanego do objetosci 22l)2. Sok z jablek - 6l3. Sok z gruszek - 6l4. Jakiś sok - jeszcze brak pomyslu5. W tym fermentorze bedzie czyste, jasne piwo bez dodatku owocówDodam, ze kazdy uzyskiwany za pomoca sokowirowki z owocow, nie chce zadnego shitu z kartonów. Zacieranie infuzyjne jednotemperaturowe - 69°CChmielone marynka i lubelskimStarter drozdzowy z US - 05 Jakies porady? Przesłanki? 2.Niedlugo rowniez chcialbym zrobic RISa z dodatkiem soku z wiśni, pytanie, ile takiego soku na ile litrow piwa dodac zeby wyczowalnosc tego dodatku byla na srednim poziomie. To znaczy, nie trzeba bylo sie skupiac na wyczuciu go, ani tez zeby nie byl pierwszoplanowym smakiem. Pozdrawiam! Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 6 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Nie dużo karmelu ciut? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) Karmele całkiem do wywalenia. Ja bym dał owoce a nie sok. Edytowane 6 Września 2018 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terefere1990 Opublikowano 6 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Dlaczego do wywalenia? Co zmoim "cialem" ktore mialy by mi wprowadzic do piwa ?Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Bo wyjdzie Ci słodki ulep a nie orzeźwiające owocowe piwo. Jak chcesz więcej ciała to sobie jakieś płatki owsiane/pszenne wrzuć, ewentualnie jakiś abbey, a nie nachalne jasne karmele. Poza tym mi podnoszenie ciała powyżej tego co wniesie słód pale ale nie idzie w parze z owocowami. Ich smak i kwaskowość dobrze łączy z lżejszą słodowością i niższą treściwością. Terefere1990 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terefere1990 Opublikowano 6 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Oook!Dzieki za wyjasnienie:)Karmel pozostawie ale obnize jego udzial do 5%.Aktualnie mam w domu owocowe na drozdzach FM Grodzie Debowe, 100% zasypu to pale ale i 3kg mieszanki owocowej i wlasnie brakuje mi odrobiny slodyczy:)No i zdecyduje sie tez na cale owoce, poddam je pasteryzacji i dowale do piwa:)Mam nadzieje, ze wyjdzie dobrze:))Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Jak je spasteryzujesz to wyjdą Ci w piwie smaki kompotowe, a nie świeżych owoców. Zamroź je a potem wrzuć normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terefere1990 Opublikowano 6 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Bez zadnej dezynfekcji? Leza w zamrazalniku jakis miesiac czasu.Co z drylowaniem?Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2018 Ja nie dezynfekuje i nie dryluje. Pestki wprowadzają dużo korzystnego smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terefere1990 Opublikowano 7 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2018 Oook!Dzieki za rady!Pozdrawiam serdecznie !Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się