kopyr Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 16°Blg Warzone: 15.08.2009 Rozlew: 27.09.2009 Piana: niezbyt obfita i szybko zniknęła. To jest jakiś paradoks, bo w swoim owsianym stoucie miałem to samo. Cała literatura podaje, że owies poprawia pianę, że super hiper, a moje doświadczenia są wprost przeciwne. Kolor: czarny, jak na stouta przystało. Wysycenie: niby ok, bo nie było żadnych problemów przy otwieraniu, a jednak nieprzyjemnie szczypie w gardło. Za wysokie. W miarę ogrzewania wręcz zapycha. Kolor: bardzo przyjemny, suszone śliwki, rodzynki, za to nie wyczuwam za bardzo kawy i paloności. Smak: goryczka wyraźna, ale nie obezwładniająca. Dość wytrawne, choć jest ta wytrawność jakby złamana cieniem słodyczy. Typowa dla ciemnych słodów kwaskowość. Wyraźna paloność. Opakowanie: na etykiecie cały zasyp podany w %, do tego ekstrakt, logo i fotka piwowara. Ten stout ma jedną wadę - zbyt wysokie nasycenie CO2. Poza tym mankamentem jest bardzo dobrze. A przepraszam, zapomniałbym o pianie. Czyli wysycenie i CO2 - dwie wydawałoby się drugorzędne kwestie, a jednak wyraźnie zepsuły mi przyjemność z picia. PS: coś mocne to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 16°Blg Warzone: 15.08.2009 Rozlew: 27.09.2009 Kolor: bardzo przyjemny, suszone śliwki, rodzynki, za to nie wyczuwam za bardzo kawy i paloności. Może kolega przybliżyć o co chodzi ? bo kolor się widzi albo nie, a kolega czym wyczuwa tą kawę i paloność, wzrokiem ? sorry za wtrącenie, ale tak tylko pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Może kolega przybliżyć o co chodzi ? bo kolor się widzi albo nie, a kolega czym wyczuwa tą kawę i paloność, wzrokiem ? sorry za wtrącenie, ale tak tylko pytam ajjj, bo się nie znasz Ja to rozumiem, że śliwki pływały w środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Może kolega przybliżyć o co chodzi ? bo kolor się widzi albo nie' date=' a kolega czym wyczuwa tą kawę i paloność, wzrokiem ? sorry za wtrącenie, ale tak tylko pytam [/quote']ajjj, bo się nie znasz Ja to rozumiem, że śliwki pływały w środku No ok, ale chociaż podany byłby styl kraul, żabka, delfin, a tak to nie wiem do czego to porównać i się motam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 16°Blg Warzone: 15.08.2009 Rozlew: 27.09.2009 Kolor: bardzo przyjemny' date=' suszone śliwki, rodzynki, za to nie wyczuwam za bardzo kawy i paloności.[/quote'] Może kolega przybliżyć o co chodzi ? bo kolor się widzi albo nie, a kolega czym wyczuwa tą kawę i paloność, wzrokiem ? sorry za wtrącenie, ale tak tylko pytam Przecież napisałem na końcu... PS: coś mocne to piwo. Ale fakt jest faktem, że mnie coś niestandardowo ścięło. Miałem jeszcze coś popisać, a udałem się w kimę. Gdyby nie to, że Kolor się dwa razy powtórzył, to bym się nawet bronił, że pasuje - przecież suszone śliwki i rodzynki mają taki ciemny, niemal czarny kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Cześć. Piana: niezbyt obfita i szybko zniknęła. To jest jakiś paradoks, bo w swoim owsianym stoucie miałem to samo. Cała literatura podaje, że owies poprawia pianę, że super hiper, a moje doświadczenia są wprost przeciwne. Całkowicie zgadzam się z Twoją opinią - w moich piwach zarówno po płatkach jak i słodzie owsianym piana zanika błyskawicznie. Trza by to zgłosić problem do pogromców mitów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Kopyr, dzięki za ocenę. To piwo było trochę dziwne. Do 4-5 miesięcy było wszystko w porządku, później systematycznie traciło (również pianę). Całkowicie zgadzam się z Twoją opinią - w moich piwach zarówno po płatkach jak i słodzie owsianym piana zanika błyskawicznie. Trza by to zgłosić problem do pogromców mitów To tylko wyjątki, przeczące regule. Ostatnimi czasy sporo eksperymentowałem z dodatkiem owsa. Piana jest lepsza. Problem w tym, że do końca to my nie bardzo wiemy o co chodzi z tą pianą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi