Jump to content

Komora fermentacyjna z grzaniem.


Recommended Posts

Cześć, koledzy chcę zrobic komorę fermentacyjną na wiadro. Ale zanim dojdzie do realizacji to pytanie czy to ma sens. Skrzynia otwierana z góry, materiał to płyta OSB, w środku styropian mam po remoncie. Będzie to stało w garażu i tutaj jest problem. Temperatura tam nie jest stała. Zimą mam prawie zero ale jak słonko skacze do 10. Jesienią jest cieplej, skacze też ale nie tak dużo. Robię zawsze górną fermentację i w tej skrzyni zimą też chcę otrzymać te 16-18. Pytanie czy to ma sens pchać do skrzyni kabel grzewczy i podłączyć regulator. Da to radę? Jeżeli tak to może macie doświadczenie ile tego kabla kupić i jakiej mocy. Nie potopoi to styropianu? Czy ten kabel styropianu nie stopi styropianu? Szukam alternatywny dla lodówki która właśnie siadła. A wszystko mam oprócz kabla na ta skrzynię. Pytanie jeszcze czy jest coś prostszego od stc1000? Praca taka że jeżdżę i nie ma mnie czasem kilka dni. Wtedy telefon do żony i długie wyjaśnienia jak zmiebić ustawienia. W skrzyni tylko grzanie więc może jest coś łatwiejszego typu strzałka góra dół.

Link to comment
Share on other sites

Mój pas grzewczy przytopił nawet plastik w lodówce, więc styropian na pewno nie wytrzyma bezpośredniego kontaktu. Ale jest ok, jeśli zapniesz na wiadrze, tak żeby nie dotykał ścianek. możesz też wrzucić to w jakąś puszkę metalową i postawić na drewnie.

Jak na raz tylko jedna funkcja, to na allegro za 10zł znajdziesz W1209. Zmiana temperatury to tylko kliknięcie SET, apotem +/- i SET dla zatwierdzenia. Ustawianie czasów i histerezy jest już bardziej upierdliwe, zwłaszcza że trzeba pamiętać czym jest P1 a czym P2 itd. ale takie rzeczy robi się raz.

Możesz też pomyśleć nad kontrolerem, gdzie możesz zaprogramować cały przebieg fermentacji:

 

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, koval_blazej napisał:

Mój pas grzewczy przytopił nawet plastik w lodówce, więc styropian na pewno nie wytrzyma bezpośredniego kontaktu. Ale jest ok, jeśli zapniesz na wiadrze, tak żeby nie dotykał ścianek. możesz też wrzucić to w jakąś puszkę metalową i postawić na drewnie.

Jak na raz tylko jedna funkcja, to na allegro za 10zł znajdziesz W1209. Zmiana temperatury to tylko kliknięcie SET, apotem +/- i SET dla zatwierdzenia. Ustawianie czasów i histerezy jest już bardziej upierdliwe, zwłaszcza że trzeba pamiętać czym jest P1 a czym P2 itd. ale takie rzeczy robi się raz.

Możesz też pomyśleć nad kontrolerem, gdzie możesz zaprogramować cały przebieg fermentacji:

 

Dziękuję koval_blazej, ten sterownik mi w zupełności wystarczy na czas zimy, na lato poszukam lodowki. Nie wiem tylko jak dobrać moc kabla. Kupię dwie 50ątki, jak będzie za dużo to jeden kabel odepnę. Masz jakiś sposób na wygodne mocowanie kabla na wiadro? Jak się zsunie, to się boje tego co powiedziałeś, żeby nie wtopiło się w styropian.

Jak to się uda to będzie dobra skrzynka na dregi i kwejki.

Link to comment
Share on other sites

Ja mam takie coś

https://www.aliexpress.com/item/Mayitr-Brew-Heating-Belt-Heat-Pad-for-Wine-Beer-Spirit-Fermentation-Pail-Good-80W-220V-New/32814443322.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.ZmnBE4

to od razu ma zaczepy, wystarczy sprężyna, albo kawałek sznurka i się trzyma.

Co do mocy, to styropian ma przewodność jakieś 0,036 W/(m·K) (pi razy drzwi, zależy od konkretnego, ale różnice nie są duże), więc dla skrzyni 0.5x0.5x0.5m i różnicy temperatur 20stopni straty ciepła to różnica-temp.*przewodność*powierzchnia/grubość = (0.036W/(m*K))*(1/0.05m)20K*6*(0.5m)^2 = 21.6W, czyli jeden  kabel 50W powinien wystarczyć.

 

 

Edited by koval_blazej
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, koval_blazej napisał:

Ja mam takie coś

https://www.aliexpress.com/item/Mayitr-Brew-Heating-Belt-Heat-Pad-for-Wine-Beer-Spirit-Fermentation-Pail-Good-80W-220V-New/32814443322.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.ZmnBE4

to od razu ma zaczepy, wystarczy sprężyna, albo kawałek sznurka i się trzyma.

Co do mocy, to styropian ma przewodność jakieś 0,036 W/(m·K) (pi razy drzwi, zależy od konkretnego, ale różnice nie są duże), więc dla skrzyni 0.5x0.5x0.5m i różnicy temperatur 20stopni straty ciepła to przewodność*powierzchnia/grubość = (0.036W/(m*K))*(1/0.05m)20K*6*(0.5m)^2 = 21.6W, czyli jeden  kabel 50W powinien wystarczyć.

 

 

Dzięki @koval_blazej. Ten przewód z zapięciem muszę też zamówić. Rozwiązuje rozkminę z czepianiem długiego kabla.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.