rafalnyrc Opublikowano 8 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 Cześć, koledzy chcę zrobic komorę fermentacyjną na wiadro. Ale zanim dojdzie do realizacji to pytanie czy to ma sens. Skrzynia otwierana z góry, materiał to płyta OSB, w środku styropian mam po remoncie. Będzie to stało w garażu i tutaj jest problem. Temperatura tam nie jest stała. Zimą mam prawie zero ale jak słonko skacze do 10. Jesienią jest cieplej, skacze też ale nie tak dużo. Robię zawsze górną fermentację i w tej skrzyni zimą też chcę otrzymać te 16-18. Pytanie czy to ma sens pchać do skrzyni kabel grzewczy i podłączyć regulator. Da to radę? Jeżeli tak to może macie doświadczenie ile tego kabla kupić i jakiej mocy. Nie potopoi to styropianu? Czy ten kabel styropianu nie stopi styropianu? Szukam alternatywny dla lodówki która właśnie siadła. A wszystko mam oprócz kabla na ta skrzynię. Pytanie jeszcze czy jest coś prostszego od stc1000? Praca taka że jeżdżę i nie ma mnie czasem kilka dni. Wtedy telefon do żony i długie wyjaśnienia jak zmiebić ustawienia. W skrzyni tylko grzanie więc może jest coś łatwiejszego typu strzałka góra dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 8 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 Mój pas grzewczy przytopił nawet plastik w lodówce, więc styropian na pewno nie wytrzyma bezpośredniego kontaktu. Ale jest ok, jeśli zapniesz na wiadrze, tak żeby nie dotykał ścianek. możesz też wrzucić to w jakąś puszkę metalową i postawić na drewnie. Jak na raz tylko jedna funkcja, to na allegro za 10zł znajdziesz W1209. Zmiana temperatury to tylko kliknięcie SET, apotem +/- i SET dla zatwierdzenia. Ustawianie czasów i histerezy jest już bardziej upierdliwe, zwłaszcza że trzeba pamiętać czym jest P1 a czym P2 itd. ale takie rzeczy robi się raz. Możesz też pomyśleć nad kontrolerem, gdzie możesz zaprogramować cały przebieg fermentacji: rafalnyrc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalnyrc Opublikowano 8 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 5 godzin temu, koval_blazej napisał: Mój pas grzewczy przytopił nawet plastik w lodówce, więc styropian na pewno nie wytrzyma bezpośredniego kontaktu. Ale jest ok, jeśli zapniesz na wiadrze, tak żeby nie dotykał ścianek. możesz też wrzucić to w jakąś puszkę metalową i postawić na drewnie. Jak na raz tylko jedna funkcja, to na allegro za 10zł znajdziesz W1209. Zmiana temperatury to tylko kliknięcie SET, apotem +/- i SET dla zatwierdzenia. Ustawianie czasów i histerezy jest już bardziej upierdliwe, zwłaszcza że trzeba pamiętać czym jest P1 a czym P2 itd. ale takie rzeczy robi się raz. Możesz też pomyśleć nad kontrolerem, gdzie możesz zaprogramować cały przebieg fermentacji: Dziękuję koval_blazej, ten sterownik mi w zupełności wystarczy na czas zimy, na lato poszukam lodowki. Nie wiem tylko jak dobrać moc kabla. Kupię dwie 50ątki, jak będzie za dużo to jeden kabel odepnę. Masz jakiś sposób na wygodne mocowanie kabla na wiadro? Jak się zsunie, to się boje tego co powiedziałeś, żeby nie wtopiło się w styropian. Jak to się uda to będzie dobra skrzynka na dregi i kwejki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 8 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 (edytowane) Ja mam takie coś https://www.aliexpress.com/item/Mayitr-Brew-Heating-Belt-Heat-Pad-for-Wine-Beer-Spirit-Fermentation-Pail-Good-80W-220V-New/32814443322.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.ZmnBE4 to od razu ma zaczepy, wystarczy sprężyna, albo kawałek sznurka i się trzyma. Co do mocy, to styropian ma przewodność jakieś 0,036 W/(m·K) (pi razy drzwi, zależy od konkretnego, ale różnice nie są duże), więc dla skrzyni 0.5x0.5x0.5m i różnicy temperatur 20stopni straty ciepła to różnica-temp.*przewodność*powierzchnia/grubość = (0.036W/(m*K))*(1/0.05m)20K*6*(0.5m)^2 = 21.6W, czyli jeden kabel 50W powinien wystarczyć. Edytowane 8 Września 2018 przez koval_blazej rafalnyrc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalnyrc Opublikowano 8 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 2 godziny temu, koval_blazej napisał: Ja mam takie coś https://www.aliexpress.com/item/Mayitr-Brew-Heating-Belt-Heat-Pad-for-Wine-Beer-Spirit-Fermentation-Pail-Good-80W-220V-New/32814443322.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.ZmnBE4 to od razu ma zaczepy, wystarczy sprężyna, albo kawałek sznurka i się trzyma. Co do mocy, to styropian ma przewodność jakieś 0,036 W/(m·K) (pi razy drzwi, zależy od konkretnego, ale różnice nie są duże), więc dla skrzyni 0.5x0.5x0.5m i różnicy temperatur 20stopni straty ciepła to przewodność*powierzchnia/grubość = (0.036W/(m*K))*(1/0.05m)20K*6*(0.5m)^2 = 21.6W, czyli jeden kabel 50W powinien wystarczyć. Dzięki @koval_blazej. Ten przewód z zapięciem muszę też zamówić. Rozwiązuje rozkminę z czepianiem długiego kabla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Ja z powodzeniem stosuję w mojej lodówce suszarkę do włosów. W lecie lodówka chłodzi rzecz jasna, a zimą do akcji wkracza suszarka. Działa w oparciu o W1209. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się