szuster Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Właśnie otworzyłem moja pierwsza warkę wedlug tego przepisu. Po 3 tygodniach od butelkowania piwko w smaku jest całkiem niezłe , ale zupełnie nie ma piany. Co może być tego przyczyną. Poza tym piwo jest mało klarowne. Z góry dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Właśnie otworzyłem moja pierwsza warkę wedlug tego przepisu. Po 3 tygodniach od butelkowania piwko w smaku jest całkiem niezłe , ale zupełnie nie ma piany. Co może być tego przyczyną. Poza tym piwo jest mało klarowne. Z góry dziękuję za odpowiedź Nie ma piany bo: - nie dałeś nic do refermentacji - dałeś za mało - skopałeś zacieranie - masz uszkodzoną kapslownicę - itd - itp Nie podałeś szczegółów warzenia, to jak Ci pomóc? Jest mało klarowne bo: - skopałeś filtrację - skopałeś wysładzanie - nie skopałeś niczego, tylko jesteś niecierpliwy - itd - itp J/w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuster Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Warkę robiłem idealnie według tego przepisu (czasy i temperatury takie same) Do fermentacji burzliwej poszło 22 L 10 Blg . Po tygodniu blg spadło do 2 i wtedy zlałem na cichą, Po tygodniu zabutelkowałem dodając do butelek cukier z miarki. Być może jestem zbyt niecierpliwy ale po 3 tygodniach myślę,że już można degustować ,no chyba ,że się mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Po 3 tygodniach od butelkowania piwko w smaku jest całkiem niezłe , ale zupełnie nie ma piany A jak z nagazowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuster Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Dziś otworzyłem drugie piwo rzeczywiście chyba jest zbyt mało nagazowane.Poprzednio robiłem piwo z kita i też dodawałem do butelki jedną miarkę cukru i wyszło bardzo dobre( nagazowane i obfita pianka). Czy jest jakiś wzór żeby obliczyć ile powinno się dodać cukru. Jednak w piwie musi być piana bo bez pianki to jakoś mniej smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Czy jest jakiś wzór żeby obliczyć ile powinno się dodać cukru. RefRez do pobrania z WIKI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) Ewentualnie tutaj podając ilość w litrach (np 20L) i temperaturę w °C (20C); jako separatora liczb niecałkowitych należy używać kropki (np 20.5C) Ilość jest podana dla sacharozy, w przypadku użycia innych surowców do refermentacji korzystaj z takiego przelicznika: 100g cukru (sacharozy) = 116g glukozy krystalicznej = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się