Phob Opublikowano 22 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Cześć wszystkim W związku z planem przerzucenia się na garnek 70L, chciałbym poczytać na temat waszych opinii oraz poradzić się jak zacząć. Chciałbym zebrać tutaj jak najwięcej informacji łącznie z garnkiem jakim wybrać, jakich używać fermentorów itp 1. No więc pierwsze pytanie, jaki garnek wybrać? Są posty na ten temat, (wiem) jednak są tak zaśmiecone, że po przekopaniu kilkunastu stron, nadal niczego się nie dowiedziałem, oprócz tego, żeby celować w firmę Tadar Jeżeli jestem w błędzie proszę mnie poprawić, oraz proszę linkować waszę pomysły 2. Rozważam także opcję na prąd, co o tym myślicie i czy taki garnek wtedy wiercić i montować grzałki czy jest opcja kupienia czegoś takiego już w zestawie. jeżeli grzałki to czy mieszadło elektryczne jest wymogiem ? 3. Czy filtrację nadal przeprowadzać w wiadrach 33L ? czy są patenty na wieksze ilości 4. Fermentory - jakie wybrać ? standard to około 33L, jednak z braku miejsca, chciałbym przerzucić się na coś większego, żeby po zrobieniu np 2 warek w krótkim czasie nie mieć kilku wiader w kuchni. Pytanie czy dobrze kombinuję czy jednak każdy z was pracuję na wiadrach 33L. Fermentor będę potrzebował, nie tylko do fermentowania brzeczki na piwo, ale do "kiszenia kapusty" więc pytanie gdzie kupić coś większego. Chciałbym skonczyć na garnku, a nie na firmowym systemie, który będzie mnie kosztował kilka tysięcy, więc proszę mieć to też na uwadze Proszę o wasze opinie, potem będę edytował ten post, żeby wszystkie najważniejsze informację były w na początku poukładane Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz54b Opublikowano 22 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Co do grzania prądem czy gazem to sam mam mętlik w głowie i nie mogę się zdecydować jak przerobić swoje gary więc nie pomogę. Jeśli chodzi o fermentory to poszukaj beczek przeznaczonych do spożywki (sporo osób które robią większe warki takich używa) https://allegro.pl/plastikowa-beczka-80-l-do-kiszenia-na-wode-atest-i7354001289.html https://allegro.pl/beczka-plastikowa-85l-do-kiszenia-kapusty-mocna-i7531750637.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 22 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 2 minuty temu, mateusz54b napisał: Co do grzania prądem czy gazem to sam mam mętlik w głowie i nie mogę się zdecydować jak przerobić swoje gary więc nie pomogę. Jeśli chodzi o fermentory to poszukaj beczek przeznaczonych do spożywki (sporo osób które robią większe warki takich używa) https://allegro.pl/plastikowa-beczka-80-l-do-kiszenia-na-wode-atest-i7354001289.html https://allegro.pl/beczka-plastikowa-85l-do-kiszenia-kapusty-mocna-i7531750637.html Te beczki są bardzo nieszczelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 22 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 (edytowane) Nie ma potrzeby aby były szczelne. Takie objętości fermentuje się bez rurki bo jej zawartość i tak wyfrunie. Kiedyś taką bekę mocno zakręciłem i mało jej nie rozerwało.. A do kapusty chyba beka dedykowana. Bo będzie piwo kapuściane. Czego bym nie życzył najgorszemu wrogowi. Edytowane 22 Września 2018 przez zielony07 Kapusta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 co to fermentacji to można sie wyposażyć w takie coś https://spiritferm.biz/pl/p/Zbiornik-fermentacyjny-100L/434 są też mniejsze 60l o ile nie planujesz przenoszenia to jest ok ale jak bedziesz z tym latał to lepsze 2x zwykły fermentor bo to jednak trochę ważyć będzie. Swoją drogą nie wiem jak chcesz zapewnić odpowiednią temperaturę w kuchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 19 godzin temu, zielony07 napisał: Takie objętości fermentuje się bez rurki bo jej zawartość i tak wyfrunie Nic podobnego ja mam fermentor 68l https://www.b2b-partner.pl/beczka-plastikowa-curtec-68-l-zwezone-gardlo-zakrecane-wieko/ i do fermentacji daję 60 l i nic nie ucieka ,oczywiście rurka jest założona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 U mnie nie ma szans. Może to kwestia zbyt mocnego natleniania albo użytych drożdży, albo, albo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 1 godzinę temu, zielony07 napisał: , albo, albo... Albo temperatury . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 No nie.. Temperatura jest jaka być powinna. Tu nie ma kompromisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 6 godzin temu, jac007 napisał: Albo temperatury . Jak regulujesz temp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 24 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Lagery w zamrażarce, sterownik od Malinowego. Jak jest gorąco to gorniaki też tam idą. Albo piwnica. Fermentora stoi tam w wodzie w plastikowej skrzyni, budowlance. Zawsze można dolać zimnej wody albo wrzucić bryłkę lodu. Wszystko obserwuję na thigspeaku. Z wykresu łatwo wynika zakończenie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 https://www.olx.pl/oferta/garnek-70-l-dno-wielowarstwowe-do-warzenia-zacierania-piwa-CID628-IDrNXPr.html#6c8e2ebfe5 czy ten garnek bedzie ok ? grzanie na palniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 zdecydowalem sie na garnek tadar z wielowarstwowym dnem i kranem, proszę dajcie mi znać jak najlepiej przeprowadzac filtracje słodu w garnku 70L, w tym momencie filtruje w fermentorze z przedziurawionym dnem, ale przy warce kolo 50l musiałbym filtrowac na dwa wiadra, więc myślę, żeby to jakos sobie uprościc, jaka waszym zdaniem jest najszybsza i najlatwiejsza filtracja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 8 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Dokrec sobie do kranu filtrator z rurek moga byc takie do wody albo miedz. Oplot taki zasyp to prawdopodobnie zmiazdzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się