tomi1982 Opublikowano 25 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 HI mam Pilsa na cichej fermentowal przy 8C teraz jest od tygodnia na cichej. Chialem ustawic lodowke na 4C ale niestety moja lodowka nie chlodni ponizej 6C chyba zaczela nawalac. Myslicie ze bedzie ok ? Nie mam mozliwosci tego piwa schlodzic do 0-1C. Za dwa tygodnie chialem butelkowac. Jakie sa wasze poday bo niestety to jest moj pierwszy lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 25 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Cześć. Spokojnie możesz lagerować w temp fermentacji. Aby przyspieszyć refermentację możesz po butelkowaniu przenieść piwo do temp 18-20 na około 7 dni, po tym czasie do lodówki. Jeśli nie zależy Ci na szybkim nagazowaniu, proces refermentacji możesz od razu rozpocząć w lodówce w temp fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 25 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 11 godzin temu, hophead napisał: Cześć. Spokojnie możesz lagerować w temp fermentacji. Aby przyspieszyć refermentację możesz po butelkowaniu przenieść piwo do temp 18-20 na około 7 dni, po tym czasie do lodówki. Jeśli nie zależy Ci na szybkim nagazowaniu, proces refermentacji możesz od razu rozpocząć w lodówce w temp fermentacji. Nie doradzaj zle, lagera nalezy refermentowac w temperaturze fermentacji. Lagery potrzebuja czasu i trzeba sie z tym pogodzic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1982 Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Ok dziekuje. Moje pytanie glownie dotyczylo czy lodowka ktora chlodzi tylko do 6C jest ok do robienia lagerow. Mam czas weic i refermentacja bedzie w lodowce. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy chmielil ktos juz Pilsa/lagera na cichej ? Mylalem sobie ze moze sypne troche chmielu na ostatnie 5 dni. Co myslicie warto ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) 29 minut temu, tomi1982 napisał: Mylalem sobie ze moze sypne troche chmielu na ostatnie 5 dni. Żeby tylko nie wyszła Ci trawa przez te 5 dni. Podejrzewam, że planujesz użyć chmieli klasycznych, europejskich. Z mojego doświadczenia, długie chmielenie na zimno tymi chmielami (powyżej 3 dni) daje aromaty łodygowe (oczywiście nie próbowałem wszystkich ale pamiętam, że Lubelskim i Żateckim na pewno). Ja już na zimno nimi nie chmielę ale jeśli bardzo chcesz to sypnij na maks. 2-3 dni. Edytowane 26 Września 2018 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1982 Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 27 minutes ago, Jancewicz said: Żeby tylko nie wyszła Ci trawa przez te 5 dni. Podejrzewam, że planujesz użyć chmieli klasycznych, europejskich. Z mojego doświadczenia, długie chmielenie na zimno tymi chmielami (powyżej 3 dni) daje aromaty łodygowe (oczywiście nie próbowałem wszystkich ale pamiętam, że Lubelskim i Żateckim na pewno). Ja już na zimno nimi nie chmielę ale jeśli bardzo chcesz to sypnij na maks. 2-3 dni. ok to sprubuje na 2dni przed rozlewem dodac troche lubelskiego.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 On 9/25/2018 at 10:23 AM, tomi1982 said: niestety moja lodowka nie chlodni ponizej 6C chyba zaczela nawalac. Nie ma problemu. Ja w lodówce mam 8 stopni i piwa dolnej fermentacji wychodzą fajne i klarowne. 1 hour ago, tomi1982 said: Mylalem sobie ze moze sypne troche chmielu na ostatnie 5 dni. Tak jak pisał kolega, ja bym nie sypał chmielu na 5 dni. 3 dni to max, chociaż niektórzy sypią chmiel na 7 dni i mówią, że nie ma łodygi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 3 godziny temu, tomi1982 napisał: Mam jeszcze jedno pytanie. Czy chmielil ktos juz Pilsa/lagera na cichej ? Mylalem sobie ze moze sypne troche chmielu na ostatnie 5 dni. Co myslicie warto ? Pilsa nie warto. Wyjdzie niestylowy. A z bezstylowym lagerem możesz sobie oczywiście robić na co masz ochotę. Jak masz lodówkę, która Ci zagwarantuje poprawną temperaturę fermentacji (a masz), to możesz bez problemu robić lagery. Ani cicha ani lagerowanie nie jest obowiązkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się