empty_nick Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Cześć. Ostatnio zdarzyło mi się ugotować malinowego RIS'a 24BLG, skład: Pale Ale 10,50kg Żytni 1,50kg Monachijski 0,50kg Caramel 0,50kg Biscit 0,20kg Jęczmień Palony 1,00kg Płatki Owsiane 0,5KG Piwo zadałem wszystkimi drożdżami US-05 z innej warki (jakiś pszeniczniak) i ku mojemu zaskoczeniu, piwo odfermentowało do 12BLG i nie chce zejść niżej, piwo w tej formie jest... wybitnie udane stąd też moje pytanie, czy mogę to piwko zabutelkować z tak wysokim BLG? jak upewnić się że już nie zejdzie niżej (12BLG utrzymuje się już od 2 tygodni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) Jak zacierałeś, jak mierzyłeś gęstość, w jakich temperaturach fermentowałeś, ile gęstwy dałeś, ile litrów jest? Pozdrawiam. edit: tak na szybko rzucam kilka pytań z obszarów które mogą mieć na to wpływ: zacieranie na ilość cukrów niefermentowanych, pomiar gęstości czasami wymaga korekty (refraktometr) co często jest niedopilnowane, temperatura może spowalniać drożdże, ilość i jakość gęstwy może wpłynąć na żywotność i apetyty drożdży, litraż w sumie w odniesieniu do gęstwy . Edytowane 26 Września 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
empty_nick Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Powinienem napisać to od razu, przepraszam Poniżej wklejam linki do dzienników piwowarskich wszystko co wiem o tej warce jest w nich zawarte Warka #17 RIS PS wklejam linki do dokumentów zamiast przepisywać, ponieważ prawdopodobnie z czasem będę je uzupełniał. W przypadku jakichkolwiek pytań piszcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) O ile dobrze czytam te arkusze to 7,5 g US-05 na 46 litrów piwa zwiastuje ich mocne zmęczenie (poza niedofermentowaniem piwa, ale to nie jest omawiany problem) i mogło źle wpłynąć na kondycję gęstwy. Drugie to zacieranie - godzina w 72°C mogła dać dużo cukrów niefermentowalnych. Dwa tropy jakie widzę. Edytowane 26 Września 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
empty_nick Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Do warki #17 dałem saszetkę drożdży na fermentor, więc powinno być 2 x 11.5g (już poprawiłem w arkuszu) a nie 7,5 (z jakiegoś powodu sądziłem że saszetka to 7,5g...). Co do zacierania, chciałem żeby to piwko wyszło słodkie, ale nie sądziłem że temperatura zacierania może mieć aż takie znaczenie i żeby wyklarować, nie godzina w 72 tylko 1:30 w 70 stopniach Pytanie zostaje otwarte, czy jeżeli twoje przypuszczenia są słuszne i problemem są "słabe" drożdże (co zakładam, mogę potwierdzić robiąc FFT) czy mogę założyć że drożdże mają dość i zabutelkować piwo? (ew. poczekać jeszcze ~2 tygodnie) Bo tak jak pisałem wcześniej, ten smak który uzyskałem jest idealny i nie chciałbym go "dofermentowywać" jeżeli jest taka możliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 13 minut temu, empty_nick napisał: nie godzina w 72 tylko 1:30 w 70 stopniach 14 minut temu, empty_nick napisał: nie sądziłem że temperatura zacierania może mieć aż takie znaczenie Mocne piwa wszędzie polecają zacierać niżej (np. po brytyjsku 66-67°C), ponieważ tak czy inaczej mają dużo ciała. Napisz jeszcze czym mierzysz gęstość i w jakich temperaturach i jak długo łącznie fermentuje bo jak się okazuje z arkusza niewiele wyczytuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
empty_nick Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Mierzenie gęstości: cukromierz + termometr (jeśli temperatura jest nieco wyższa np. >24 stopni to robię korektę TU) akurat daty się zgadzają warzenie + zadanie drożdży : 24.08.2018 -> 23.6 BLG, temp. brzeczki podczas zadania 26 stopni (należy pamiętać że później przelałem ją ~10 razy z fermentora do fermentora więc ta temperatura na początku fermentacji była nieco niższa) 08.09.2018 -> 12 BLG temp 21 22.09.2018 -> 12 BLG temp 21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się