Jump to content

Fear the walking dead


Bogi

Recommended Posts

Ja nie oglądam, nie oglądałem, więc się nie wypowiem. Jest to dość popularne. W jednym z ostatnich odcinków gość zanim skoczył, niejaki Jim, podał przez krótkofalówkę swój przepis na piwo. Symbol odrodzenia ludzkości, zaczynamy od podstaw itd, jak ojcowie założyciele. Mój dobry znajomy prosił mnie, abym obejrzał to, co on tam opowiada i przełożył to na ludzki język. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to wrzucę to co usłyszałem i co potem z tego ustaliłem wg różnych kalkulatorów. Piwo Jim'a to saison. Czekamy aż uwarzy go jakiś komercyjny browar, bo na pewno do tego dojdzie.

Link to comment
Share on other sites

Otóż, w serialu mówi Jim tak:

68% Pilsner malt

15% Wheat malt... Weyermann wheat malt.

7% Flaked oats

10% Vienna malt

 

40 grams Slovenian pellets... 70 grams Czech Saaz whole hops.

 

Belgian and French Saison yeast

 

Mash at 151 to 152. Pitch the yeast at 68 degrees and hold for 10 days. No less. 

 

Jeden gość opracował to tak:

 

14 blg start, koniec 2, alkohol pow.6%

 

3,4 kilo słodu pilzneńskiego

0,75 kilo słodu pszenicznego

0,5 kilo słodu wiedeńskiego    

0,3 płatków owsianych

15g chmielu Magnum [13.0%] - na goryczkę 60 min

70g chmielu Saaz [4.4%] - na smak 10 min

40g chmielu Styrian Goldings [1.3%] - na aromat 5 min 

 

drożdże do Saison'a, francuskie i belgijskie, tajemny składnik, o którym mowa w innym odcinku

 

Ja osobiście, biorąc pod uwagę, że czasu jest mało i apokalipsa zombi nadciąga, to nie ma aż tak czasu wykoncypowałem takie coś:

 

2 x 1700 ekstrakt słodu pilzneńskiego

500g słodu wiedeńskiego partial mash 30 minut

300g płatków owsianych osobiście dla mnie bez celu

chmiel Styrian Golding w granulacie 40g 5,5 ak na 30 minut

Saaz 70g w szyszkach 3,5 ak na 10 minut

14 blg, 18.22 IBU,  6,27vol,  fermentacja drożdżami np. Danstar Belle Saison (cieńkie piwo, a gość podaje 2 paczki drożdży: "and"), finał na 3 blg, fermentacja maks. 10 dni, na cichą 10g jaśminu (tajemny składnik)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

A możesz zapytać kolegi o szczegóły? Mi się nie udało, a jestem na bierząco z serialem, na zagranicznych forach też widziałem dyskusje na ten temat, ale nikt nie wiedział co to może być :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.