Skocz do zawartości

Fear the walking dead


Bogi

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie oglądam, nie oglądałem, więc się nie wypowiem. Jest to dość popularne. W jednym z ostatnich odcinków gość zanim skoczył, niejaki Jim, podał przez krótkofalówkę swój przepis na piwo. Symbol odrodzenia ludzkości, zaczynamy od podstaw itd, jak ojcowie założyciele. Mój dobry znajomy prosił mnie, abym obejrzał to, co on tam opowiada i przełożył to na ludzki język. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to wrzucę to co usłyszałem i co potem z tego ustaliłem wg różnych kalkulatorów. Piwo Jim'a to saison. Czekamy aż uwarzy go jakiś komercyjny browar, bo na pewno do tego dojdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Otóż, w serialu mówi Jim tak:

68% Pilsner malt

15% Wheat malt... Weyermann wheat malt.

7% Flaked oats

10% Vienna malt

 

40 grams Slovenian pellets... 70 grams Czech Saaz whole hops.

 

Belgian and French Saison yeast

 

Mash at 151 to 152. Pitch the yeast at 68 degrees and hold for 10 days. No less. 

 

Jeden gość opracował to tak:

 

14 blg start, koniec 2, alkohol pow.6%

 

3,4 kilo słodu pilzneńskiego

0,75 kilo słodu pszenicznego

0,5 kilo słodu wiedeńskiego    

0,3 płatków owsianych

15g chmielu Magnum [13.0%] - na goryczkę 60 min

70g chmielu Saaz [4.4%] - na smak 10 min

40g chmielu Styrian Goldings [1.3%] - na aromat 5 min 

 

drożdże do Saison'a, francuskie i belgijskie, tajemny składnik, o którym mowa w innym odcinku

 

Ja osobiście, biorąc pod uwagę, że czasu jest mało i apokalipsa zombi nadciąga, to nie ma aż tak czasu wykoncypowałem takie coś:

 

2 x 1700 ekstrakt słodu pilzneńskiego

500g słodu wiedeńskiego partial mash 30 minut

300g płatków owsianych osobiście dla mnie bez celu

chmiel Styrian Golding w granulacie 40g 5,5 ak na 30 minut

Saaz 70g w szyszkach 3,5 ak na 10 minut

14 blg, 18.22 IBU,  6,27vol,  fermentacja drożdżami np. Danstar Belle Saison (cieńkie piwo, a gość podaje 2 paczki drożdży: "and"), finał na 3 blg, fermentacja maks. 10 dni, na cichą 10g jaśminu (tajemny składnik)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.