Bogi Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Ja nie oglądam, nie oglądałem, więc się nie wypowiem. Jest to dość popularne. W jednym z ostatnich odcinków gość zanim skoczył, niejaki Jim, podał przez krótkofalówkę swój przepis na piwo. Symbol odrodzenia ludzkości, zaczynamy od podstaw itd, jak ojcowie założyciele. Mój dobry znajomy prosił mnie, abym obejrzał to, co on tam opowiada i przełożył to na ludzki język. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to wrzucę to co usłyszałem i co potem z tego ustaliłem wg różnych kalkulatorów. Piwo Jim'a to saison. Czekamy aż uwarzy go jakiś komercyjny browar, bo na pewno do tego dojdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Z chęcią bym zobaczył tę recepturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 29 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Otóż, w serialu mówi Jim tak: 68% Pilsner malt 15% Wheat malt... Weyermann wheat malt. 7% Flaked oats 10% Vienna malt 40 grams Slovenian pellets... 70 grams Czech Saaz whole hops. Belgian and French Saison yeast Mash at 151 to 152. Pitch the yeast at 68 degrees and hold for 10 days. No less. Jeden gość opracował to tak: 14 blg start, koniec 2, alkohol pow.6% 3,4 kilo słodu pilzneńskiego 0,75 kilo słodu pszenicznego 0,5 kilo słodu wiedeńskiego 0,3 płatków owsianych 15g chmielu Magnum [13.0%] - na goryczkę 60 min 70g chmielu Saaz [4.4%] - na smak 10 min 40g chmielu Styrian Goldings [1.3%] - na aromat 5 min drożdże do Saison'a, francuskie i belgijskie, tajemny składnik, o którym mowa w innym odcinku Ja osobiście, biorąc pod uwagę, że czasu jest mało i apokalipsa zombi nadciąga, to nie ma aż tak czasu wykoncypowałem takie coś: 2 x 1700 ekstrakt słodu pilzneńskiego 500g słodu wiedeńskiego partial mash 30 minut 300g płatków owsianych osobiście dla mnie bez celu chmiel Styrian Golding w granulacie 40g 5,5 ak na 30 minut Saaz 70g w szyszkach 3,5 ak na 10 minut 14 blg, 18.22 IBU, 6,27vol, fermentacja drożdżami np. Danstar Belle Saison (cieńkie piwo, a gość podaje 2 paczki drożdży: "and"), finał na 3 blg, fermentacja maks. 10 dni, na cichą 10g jaśminu (tajemny składnik) Jarzyn_waleczny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enowuigrek Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Skąd wiesz, że tym tajemnym składnikiem jest jaśmin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Nie ja, kolega-fanatyk serialu wyłapał w którymś odcinku☺️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enowuigrek Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 A możesz zapytać kolegi o szczegóły? Mi się nie udało, a jestem na bierząco z serialem, na zagranicznych forach też widziałem dyskusje na ten temat, ale nikt nie wiedział co to może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 10 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Podobno jest w sezonie czwartym, odcinek 11 pod tytułem "The Code." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enowuigrek Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Dzięki, sprawdzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 16 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Jak znajomy uwarzy, dam znać naturalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Tez czekam za info ja bedzie gotowe do picia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się