Fradio Opublikowano 3 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Browar Jonasz 2017 Witam wszystkich, rozpoczynając mój drugi sezon postanowiłem założyć i ja swój własny temat z swoimi zapiskami. Warzyć zacząłem pod koniec 2017roku i w sezonie 2017/2018 zmagałem się z następującymi warkami: 1)Brewkit 2)Dry Stout 12blg/20l (zestaw browamator) 3)American Wheat 20L (zestaw Centrum piwowarstwa) 4)Session IPA 20L (zestaw Centrum piwowarstwa) 5)American pale ale 20L (zestaw Centrum piwowarstwa) 6)Witbier 20L (zestaw Centrum piwowarstwa) 7)Equinox Single Hop IPA 10L (zestaw Centrum piwowarstwa) 8)Milk stout 20L (Zestaw Homebrewing) 9)Imperial IPA 20L(Zestaw Homebrewing) 10)Foreign Exsport Stout 10L (Zestaw Homebrewing) 11)Russian imperial Stout 12L(Zestaw Homebrewing) 12) Belgijski Ale z Wiśniami 10L 13)Mosaic pale ale 20L (Infekcja, po cichej poszła w kanał) 14)Belgian Blond 16L 15)American Wheat 20L 16)Belgian Golden Strong Ale 20L 17)Tripel 10L Podsumowując pierwszy sezon, Chyba jak u większości osób jest to sezon w którym najwięcej się nauczyłem i jednocześnie popełniłem najwięcej błędów. Błędem było również nie uwarzyć przed wakacjami jakiejś warki lekkiego piwa do częstowania gości. W skutek czego przy 30 stopniowych upałach miałem nie licząc belgów których część nie była nawet w butelkach do dyspozycji Risa, Fesa i imperialną ipę. A jak wiadomo to świetne piwa przy takich temperaturach:) A z racji warunków pogodowych nie było sensu niczego robić. W obecnym sezonie planuję warzyć warki głównie 10litrowe by móc warzyć częściej i powtarzać niektóre warki starając się je poprawić o to co mi nie będzie pasować. Planuję również skonfrontować moją technikę na wybranych konkursach, oraz doskonalić ją po przez warzenie głównie klasycznych stylów nie zasypując ich niepotrzebnymi dodatkami. Pewnie pojawią się jakieś eksperymenty, ale celem jest prostota i dbanie o prawidłową fermentację. Co wyjdzie zobaczymy. Jeśli chodzi o sprzęt to bardzo standardowy: Emalia 40L, Taboret, Fermentory 30 oraz 15 litrowe. Do tego pudło ze styropianu oraz Stc1000 z pasem. Fermentację od tego sezonu przeprowadzam aktualnie w podziemnym garażu, temperatura latem nie przekroczyła 21, aktualnie jest 17, ciekaw jestem jak będzie zimą. W Be zima łagodniejsza, ale liczę że choć przez chwilę spadnie w okolice 10, to będzie można pobawić się dolną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 3 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 (edytowane) #18 Dry Stout ~11Blg, 31Ibu Data: 13.08.2018 Surowce na 10L: Swaen Ale -2Kg Brewferm Płatki jęczmienne -0.2Kg Black Swaen Coffe -0,1kg Fawcett Jęczmień Palony -0,175Kg Słody palone wrzucone z 10 minut przed filtracją Drożdze: Safale S-04 Zacieranie: 10L 64°C -90min Wysładzane do 16L Gotowanie: 70min 60' - 20g Challenger OG: 11blg FG:4blg Objętość:10.5L Fermentacja: 10dni: 15-18°C 14dni: 21°C Bez przelewania Rozlew: cukier na około 2.4vol Uwagi: Pomimo twardej wody wyszła kwaśność, przed następnym podejściem będzie trzeba się tym zająć. Edytowane 6 Października 2018 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 6 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 #19 Dark Mild ~9Blg, 19Ibu Data: 06.09.2018 Surowce na 10L: Swaen Ale -1.5Kg Biscuit -0.17Kg Fawcett czekoladowy -0,035kg Drożdze: Gęstwa S-04 po #18 Zacieranie: 7L 67°C -90min Wysładzane do 16L Gotowanie: 70min 60' - 18g Styrian Golding OG: 9blg FG:2blg Objętość: 11L ABV: 3,7% Fermentacja: 10dni: 15-18°C 11dni: 21°C Bez przelewania Rozlew: cukier na około 2.4vol Uwagi: 06.10.18- Recepturę układałem na podstawie przepisu podanego w BYO. Dopiero dziś zorientowałem się że karmel 60*L to nie to samo co karmel 60EBC. W skutek dałem biscuita 50EBC zamiast karmelu około 150ebc. Do tej pory się nad tym nie zastanawiałem i założyłem że stosuje się wymiennie plato, blg, brix to i tu wyjdzie na to samo. Ale tydzień po zabutelkowaniu jestem ogólnie zadowolony, lekkie sesyjne piwo. Nie czuć kiedy znika, choć trochę ciemniejszy karmel dał by pewnie trochę więcej aromatu. Wyszło również dość wytrawne. Zobaczę jak się jeszcze rozwinie za 2-3 tygodnie. Warka po lekkich zmianach na pewno do powtórzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) #20Galaxy SH APA ~12Blg, 40IBu Data: 13.09.2018 Surowce na 10L: Swaen Ale -2Kg Płatki owsiane -0,25Kg Carabelge -0,1kg Drożdze: Uwodnione Us-05 Zacieranie: 8L 67°C -90min Wysładzane do 16L Gotowanie: 70min 60' - 8g Galaxy 05' -20g Galaxy Hop stand 30' -20g Galaxy OG: 12blg FG:2,8blg Objętość: 12L ABV: 5% Fermentacja: 10dni: 15-18°C 11dni: 21°C Bez przelewania Rozlew: Uwagi: Po trzech tygodniach kiedy chciałem przelać na cichą stwierdziłem infekcję. Znikł aromat chmielu, pojawił się kwaskowaty zapach oraz posmak i zaczęły pojawiać się zalążki błony. Szkoda bo pachniało rewelacyjnie i wiązałem z nim duże nadzieje, ale z drugiej strony zawsze mogło się zmarnować więcej surowców. Jeśli chodzi o źródło infekcji podejrzewam źle przeprowadzony hop stand. W okresie warzenia piwa było cały czas dość ciepło i co za tym idzie sporo syfu w powietrzu, a ja niczym nie przykryłem garnka. W połączeniu z chłodzeniem przez prawie godzinę garnek stał odkryty z częściowo chłodzoną brzeczką. ;/ Na szczęście przy następnej warce nieświadomy jeszcze infekcji, nie popełniłem tego samego błędu:) Edytowane 9 Października 2018 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) #21 Bitter ~13Blg, 40Ibu Data: 27.09.2018 Surowce na 10L: Swaen Ale -2Kg Biscuit -0.125Kg Drożdze: Gęstwa S-04 po #19 Zacieranie: 10L 66°C -60min 72°C -20min 78°C mash out Wysładzane do 8L Gotowanie: 70min 60' - 15 Marynka 10' -23g Styrian golding (resztka opakowania) OG: 13blg FG: Objętość: ABV: Fermentacja:Planowana do uzupełnienia 19dni 16-19°C 2dni schłodzone na koniec do 2,5°C Bez przelewania Rozlew: 18,09,18 2,5vol Uwagi: 06,09,18- tak pracujących drożdży jeszcze nie widziałem, wydaje mi się że nie ma się czym niepokoić i to efekt działania whirfloca. na angielskim internecie znalazłem coś podobnego. Miał ktoś z was coś takiego? Edytowane 22 Października 2018 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) #22 Mango Milshake IPA ~16,5Blg, 31Ibu Data: 06.10.2018 Surowce na 10L: Swaen Ale -2Kg Płatki owsiane -0.4Kg Brewferm pszeniczny -0,4kg (nie miałem aktualnie płatków) Laktoza -0.25KG Przecier Mango- 0,5Kg Drożdze: Uwodnione Us-05. Miała być gęstwa po warce #20, ale z powodu infekcji byłem zmuszony użyć suchych. Normalnie przy tym ekstrakcie przełożył bym warkę żeby rozruszać drożdże na czymś lżejszym, ale niestety infekcję ujrzałem mając gotową już brzeczkę. Chciałem przełożyć gęstwę bezpośrednio z wiadra, a nie pomyślałem żeby przed samym warzeniem ją sprawdzić. Zacieranie: 10L 66°C -60min 72°C -20min 78°C mash out Wysładzane do 17L Gotowanie: 70min 60' - 5G Mosaic 10' -Laktoza Hop Stand 20' - 15g Mosaic -15g Equanot OG: 16,5blg FG:6blg Objętość: ABV: 6.1 przeć dodaniem owoców Fermentacja:Planowana do uzupełnienia Burzliwa: 14dni 18-19°C Cicha: 14dni 17°C 4 cold crash końcowo 3C Dodatki:0,5KG Mango na początek cichej Chmielenie na zimno: 15g Mosaic 5dni 15g Eguanot 5dni Planowalem 3dni ale brakowało czasu Rozlew: 2.6vol Uwagi: 06,09,18- Miało być mętne ale wyszło dosłownie błoto, szkoda że nie dałem whirfloca. Zobaczymy co wyjdzie po fermentacji. Edytowane 23 Listopada 2018 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 21 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 (edytowane) #23 Milk Stout ~14Blg, 25Ibu Data: 19.10.2018 Surowce na 12L: Swaen Ale -2.3Kg Viking karmelowy 300-0,15Kg Viking czekoladowy ciemny- 0,24Kg Laktoza -0.15Kg (Laktozy miało być 2x razy tyle ale się pomyliłem przeliczając recepturę z 20l którą robiłem wcześniej z zestawu homebrewing. A jako że blg się zgadzało to dopiero teraz się zorientowałem. Cóż będzie mniej słodkie:) ) Drożdze: Gęstwa S-04 (3 pokolenie) po warce #21 Zacieranie: 9L 63-64°C -50min 72°C -30min Słód czekoladowy dodany w połowie drugiej przerwy, 15min przd filtracją Wysładzane do 19L Gotowanie: 70min 60' - 16g Perle 10' -Laktoza + 1/4Whirflock OG: 14blg Objętość:12l po dolaniu 1l czystej wody FG: ABV: Fermentacja:Planowana do uzupełnienia Burzliwa: 21dni 16-18°C Cicha: 2 litry planuję odlać do kolby i dodać świeżej mięty na jakiś tydzień 10 litrów czystego piwa bez przelewania na cichą Dodatki: Świeża mięta do odlanych 2 litrów Chmielenie na zimno: Brak Rozlew: Uwagi: Pierwsza warka na nowym oplocie. W porównaniu do poprzedniego który był już mocno sfatygowany bajka. Udało się zmieścić w 5H z śrutowaniem i sprzątaniem, chyba szybszej warki nie miałem. infekcja poszło do studzienki. Edytowane 23 Listopada 2018 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 22 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 (edytowane) #24 Witbier ~11Blg, 19Ibu Data: 22.10.2018 Surowce na 15L: Swaen pils -1,45Kg Płatki pszeniczne -1,45Kg Płatki owsiane- 0,15Kg Drożdze: WLP530 Abbey Ale Starter 1L, 35H, mieszany ręcznie Zacieranie: 12L Płatki skleikowane w 8l wody, zagotowane i zostawione na 30min 55°C -20min 64°C -75min 72°C -20min Po podgrzaniu do 72°C przełożone od razu do kadzi filtracyjnej, chyba najdłuższe moje zacieranie jak do tej pory, po 50min w 64 lugola barwiła się jak na ziemniaku Wysładzane do 22L, z początku bez problemów, ale w połowie się zatrzymało i musiałem zamieszać i część zawrócić Gotowanie: 70min 60' - 12g Perle 15` -11g Saaz 5` -11g zmielonej kolendry, 15g skórki z gorzkiej pomarańczy i 2.5g rumianku OG: 11blg Objętość: 16,5l (15 poszło do fermentora a jakieś 1-1,5 zostało z chmielinami) FG: ABV: Fermentacja:Planowana do uzupełnienia Burzliwa: 21dni 18-19°C Chmielenie na zimno: Brak Rozlew: W okolice 3Vol Uwagi: Planowałem 12blg , ale lżej gotowałem i nie odparowało tyle ile zakładałem, co w sumie nie szkodzi bo cały czas mieszczę się w widełkach, a ibu prawię się nie zmieniło infekcja, poszło do studzienki, w zapachu i smaku ocet jak z butelki Edytowane 23 Listopada 2018 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 30 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 (edytowane) #25 Rye IPa ~15,8Blg, 69Ibu Data: 29.10.2018 Surowce na 16L: Swaen pils -2,9Kg Viking Malt Żytni -1Kg Weyermann CaraAroma- 0,15Kg Drożdze: ~110ml gęstwy US-05 po warce #22 Zacieranie: 14L 48°C -15min 67°C -60min 78°C -mash out Wysładzane do 21L, pierwsze 15l powoli ale bez problemów, w połowie się zatrzymało, musiałem zamieszać i część zawrócić (łącznie jakieś 1h40) Gotowanie: 70min 20' - 10g Citra szyszka 10' - 20g Citra szyszka + 1/2 whirfloc 1' - 20g Citra szyszka+ 20g amarillo Hop stand 20' 75-64°C 20g amarillo + 20g cascade OG: 15,8blg Objętość: 16l FG: ABV: Fermentacja: 25dni Burzliwa: 22dni 16-18C 3dni 1-8C tyle co na zewnątrz Cicha: Z racji ostatnio zaistniałych infekcji postanowiłem zrezygnować z przelewania na cichą pomimo chmielenia na zimno. Chmielenie na zimno: 21.11.18 20g amarillo + 20g Cascade 4dni Rozlew: 23.11.18 2,6Vol Uwagi: Pierwsze podejście do żyta, spodziewałem się gorszego ale dobrze że na pierwszy raz nie zdecydowałem się na więcej niż 25%, przed następną warką muszę trochę rozciągnąć oplot powinno być lepiej Edytowane 23 Listopada 2018 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Ostatni okres nie należy do mnie. Wylałem dziś milk stouta i witbiera, oba kwaśno octowe... Nie za bardzo mam pomysł na źródło, więc postaram się bardziej przyłożyć na każdym etapie. #26 Jasny Ale ~14,4Blg, 24Ibu Miał być Belgian Blonde ale z racji infekcji zadałem awaryjne Us-05 Data: 12.11.2018 Surowce na 12L: Swaen+Dingemans pils -2,4Kg Breferm Wheat -0,4Kg Weyermann abbey- 0,2Kg Carapils -0,2 Drożdze: US-05 uwodnione Zacieranie: 11L 63°C -60min 72°C -20min Wysładzane do 23L Gotowanie: 100min 60' - 9,2g Perle 10' - 12g Saaz+ 1/4 whirfloc OG: 14,4blg Objętość: 14l FG: ABV: Fermentacja:Planowana do uzupełnienia Burzliwa: 21dni 18°C Chmielenie na zimno: - Rozlew: W okolice 2,6Vol Uwagi: Miał być belg a będzie jasny bezstylowy Ale, ale też powinno być smaczne, jak znowu czegoś nie zepsuje... Na podstawie 1 miejsca belgian blond z wkpd2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) #27 Russian Imperial Stout ~25,5Blg, 77Ibu Data: 03.12.2018 Surowce na 12L: (obliczone na 24blg 70ibu) Swaen Ale - 4.2Kg Dingemans Special B - 0.3Kg Fawcett pale chocolate- 0.3Kg Fawcett jęczmień palony -0.3Kg Drożdze: US-05 gęstwa po #26 około 150ml Zadane na drugi dzień rano w 11°C Zacieranie: 12L 62-66°C -70min 72°C -20min Do filtracji przeniosłem bezpośrednio po podgrzaniu do 72°C Wysładzane do 20L Filtracja bez zarzutu Gotowanie: 90min 60' - 26 Magnum 2016 14% 10' - 12g Saaz 2017 4%+ 1/4 whirfloc OG: 25.5blg Objętość: 11l FG: ABV: Fermentacja:Planowana do uzupełnienia Zacząłem w 12C, główną część fermentacji chcę przeprowadzić w 15-16, a na koniec podnieść do 18 Zadanie drożdży - 11°C Dzień 1 - 12C Chmielenie na zimno: - Rozlew: Uwagi: Warzenie przebiegło spokojnie i bezstresowo Jak będę zadowolony z efektu może wyślę na wiosenny konkurs Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) #28 Galaxy/Nelson Apa ~11Blg, 38Ibu Receptura na podstawie the dealer z brokreacji z zmodyfikowanym chmieleniem(inne chmiele i zwiększone dawki). Przeliczone z 20l stąd takie dziwne ilości słodów Data: 06.12.2018 Surowce na 12L: Swaen Ale - 1.83Kg Płatki owsiane - 0.37Kg Monachijski typ 1 - 0.17Kg 8g Zeus 2017 15,5% 50g Nelson Sauvignon 2017 12% 52g Galaxy 2017 14% Drożdze: US-05 gęstwa po #26 Zadane na drugi dzień rano w 11°C Zacieranie: 12L 68°C -70min Do filtracji przeniosłem 20min przed końcem Wysładzane do 18L Filtracja bez zarzutu Gotowanie: 70min 60' - 8g Zeus 10' - 1/4 Whirfloc hopstand- 20g Galaxy + 20g Nelson OG: 11blg Objętość: 13l FG: ABV: Fermentacja: 3tygodnie 16-18°C chmielone bez przelewania Chmielenie na zimno: 3dni 32g Galaxy 30g Nelson Rozlew: 2,5 Uwagi: Zacząłem od łagodniejszego gotowania niż zwykle przez co zamiast 12l12blg wyszło 13l11blg, ale nie powinno mieć to jakiegoś dużego znaczenia więc nie wydłużałem gotowania i zostawiłem jak wyszło. Edytowane 5 Lutego 2019 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) #29 Dark Mild ~9Blg, 14,5Ibu Receptura na podstawie receptury z Byo autorstwa Jamila Data: 03.01.2019 Surowce na 12L: Swaen Ale - 1.5Kg Weyerman Abbey - 0.08Kg Viking Malt Karmel 300 - 0.08Kg Viking Malt czekoladowy jasny - 0.06Kg Viking Malt czekoladowy ciemny- 0.06Kg 11.7g Saaz 2017 4% Drożdze: Wyeast 1318 London Ale III Starter 1L, 20H, 20°C, mieszany ręcznie, zadany po zdekantowaniu Data produkcji: 30.11.18 Widać że drożdże były w dobrej kondycji, paczka napuchła bardzo szybko, starter również już po kilku godzinach widać było że działa. Kiedy dostałem paczkę drożdże miały zaledwie dwa tygodnie, miło. Zacieranie: 12L 68°C -80min Do filtracji przeniosłem 15min przed końcem Wysładzane do 14L, uzupełniłem czystą wodą do 17L, nie było większego sensu już wysładzać Filtracja na luzie Gotowanie: 65min 60' - 11,7g Saaz OG: 9blg Objętość: 13l FG: ABV: Fermentacja: Dzień 1-3: 18C Dzień 4-14: 19C Chmielenie na zimno: Brak Rozlew: jakieś 2,2 Uwagi: Pierwsza warka z użyciem hopspidera do filtracji chmielin po gotowaniu. Dlaczego nie kupiłem go wcześniej? Po wstawieniu do fermentora przelałem przez niego brzeczkę. Dużo mniej zabawy niż z pończochą, wężykiem i bez problemu można to zrobić w pojedynkę. Jestem zadowolony. Edytowane 5 Lutego 2019 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) #30 Porter ~12Blg, 34Ibu Receptura na podstawie receptury z piwowara dostosowanej do posiadanych surowców Data: 17.01.2019 Surowce na 10L: Swaen Ale - 1.5Kg Fawcett Brown - 0.25Kg Viking Malt Karmel 300 - 0.1Kg Swaen Coffe - 0.1Kg Viking Malt czekoladowy ciemny- 0.05Kg 12g Saaz 2017 4% 11g Perle 2017 7% Drożdze: Wyeast 1318 London Ale III ~60ml gęstwy Zacieranie: 7L 66-68°C -75min Do filtracji przeniosłem 15min przed końcem, w tym samym dodałem słód czekoladowy. Wysładzane do 15L Filtracja bez zająknięcia Gotowanie: 65min 60' - 11g Perle 15' - 12g Saaz + 1/4 Whirflooc Przed zadaniem drożdzy uzupełnione 1l mineralnej do 10l OG: 12blg Objętość: 10l FG: ABV: Fermentacja:Planowana do uzupełnienia Dzień 1 -18C Dzień 2-3 -19C Dzień 4-18 -20C Chmielenie na zimno: Brak Rozlew: 2,4 04,02,2019 Uwagi: Edytowane 5 Lutego 2019 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 #31 Oatmeal Stout ~13,5Blg, 29Ibu Data: 18.01.2019 Surowce L: Swaen Ale - 2,7Kg Płatki Owsiane - 0.45Kg Viking Malt Karmel 300 - 0.11Kg Viking Malt czekoladowy jasny- 0.18Kg Viking Malt czekoladowy ciemny- 0.18Kg 24g Perle 2017 7% Drożdze: Wyeast 1318 London Ale III ~100ml gęstwy po warce #29 Zacieranie: 13L (2+11) Płatki skleikowane poprzez wrzucenie do gorącej wody na 30min 66-68°C -55min 72°C -15min Po podniesieniu temperatury przeniosłem do kadzi filtracyjnej Wysładzane do 21L Filtracja nie najgorsza, choć bardzo powolna i w pewnym momencie musiałem wzruszyć wierzchnią warstwę złoża. MashOut i grubsza śruta by nie zaszkodziła. Gotowanie: 65min 60' - 24g Perle OG: 13,5blg Objętość: 16,5l FG: ABV: Fermentacja:Planowana do uzupełnienia Dzień 1 -18C Dzień 2-4 -19C Do końca 20C Chmielenie na zimno: Brak Rozlew: Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) #32 Fes ~17,3Blg, 43Ibu, 21l Receptura mocno inspirowana recepturą, którą jakiś czas temu, robiłem z zestawu hombrewing.pl i całkiem mi przypasowała. Główna zmiana w porównaniu do pierwszego podejścia to o jakieś 20% więcej palonych i inne drożdże. Do tego inne chmiele i zacieranie ale to raczej pomniejsze. Data: 04.02.2019 Surowce: Dingemans Pale ale - 3.8Kg Viking Malt Monachijski typ 2 - 0.45Kg Płatki Jęczmienne- 0.4Kg Fawcett Jęczmień palony - 0.3Kg Viking Malt czekoladowy ciemny- 0.3Kg 30g Marynka 2017 8.8% 20g Perle 2017 7% 1/4 Whirflooc Drożdze: Wyeast 1318 London Ale III ~160ml gęstwy po warce #31 Zacieranie: 18L (2+16) Płatki skleikowane poprzez wrzucenie do gorącej wody na 30min 61-64°C -100min 76C MashOut Wysładzane do 26L Filtracja ok Gotowanie: 70min 60' - 30g Marynka 15' -20g Perle + 1/4 Whirflooc Po gotowaniu uzupełnione około 2,5l wody z butelki do 21l objętości by osiągnąć zakładaną gęstość. Zakładałem że trochę bardziej spadnie mi wydajność. OG: 17,3blg Objętość: 21l FG: ABV: Fermentacja:Planowana do uzupełnienia minimum 3 tygodnie, główna część w 17C a jak zacznie spadać będę stopniowo podnosił do 20C na koniec Chmielenie na zimno: Brak Rozlew: Uwagi: Edytowane 5 Lutego 2019 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 (edytowane) #33 English Barley Wine ~21,4Blg, 69Ibu, 15l Data: 14.02.2019 Surowce: Dingemans Pale ale - 6.4Kg Special W - 0.2Kg 46g Marynka 2017 8.8% Drożdze: Wyeast 1318 London Ale III ~170ml gęstwy po warce #31 Zacieranie: 19L Zacierane testowo w fermentorze z oplotem włożonym do styropianowego pudła w który na co dzień stosuje do fermentacji. 64>62°C -90min Wysładzane do 24L Filtracja bardzo sprawna choć grubiej ześrutowałem Gotowanie: 95min 65' - 46g Marynka OG: 21,4blg Objętość: 15l FG: ABV: Fermentacja:Planowana do uzupełnienia główna część w około 17 a na koniec 20 Chmielenie na zimno: Brak Rozlew: Uwagi: Celowałem w 24blg, ale trochę przeszacowałem wydajność. Na pewno nie pomogła większa ilość wody przy zacieraniu, musiałem dolać 2,5l żeby podnieść temperaturę po wrzuceniu słodów oraz grubsze niż zwykle śrutowanie. Jako że warka częściowo testowa jestem zadowolony z efektu, choć zacieranie na lenia w fermentorze i styropianie zostawię na lżejsze warki. Tam dolanie trochę więcej czy mniej wody do zacierania nie ma większego wpływu, więc łatwo można dostosować temperaturę zacierania. W mocniejszym, jak w tym wypadku, nie ma tak łatwo i cierpi wydajność kiedy trzeba dolać wodę żeby podnieść temperaturę. Chyba że umie się dokładnie wcelować z temperaturą, ale ja do tych osób nie należę. Dodatkowo zebrałem i zamroziłem 1,5l brzeczki 7blg na starter na koniec miesiąca. Po odparowaniu będzie jak znalazł. Edytowane 14 Lutego 2019 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 4 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) #34 Belgian Pale Ale ~13,2Blg, 26Ibu, 19l Przepis z wiki według Dori Data: 04.03.2019 Surowce: Dingemans Pale ale - 2,5Kg Dingemans Monachijski typ1 - 1Kg Weyermann Abbey - 0,3Kg Weyermann Carabelge -0,2Kg 35g Bavaria Mandarina 2017 7,6% Drożdze: Wyeast 3522 Begian Ardennes Starter z brzeczki po ostatnim BW: 1.1l, 9blg, 23h, mieszany ręcznie, zadany w całości Zacieranie: 12L 64°C -20min 70-72°C -55min Do fitracji przeniosłem 10min przed końcem Wysładzane do 24,5L Filtracja bardzo sprawna Gotowanie: 65min 60' - 5g Bavaria Mandarina 15' - 30g Bavaria Mandarina + 1/2 Whirflooc OG: 13,2blg Objętość: 19l FG: ABV: Fermentacja:Planowana do uzupełnienia Wzrostowo od 16,5C do 20C, 0,5 stopnia na dobę Następnie do końca w 20C Zakładam jakies 3 tygodnie Chmielenie na zimno: Brak Rozlew: się zobaczy Uwagi: -Chyba jeszcze nigdy nie miałem tak wysokiej piany podczas fermentacji. Trzecia doba, a piana ponad 10cm, zaskoczony trochę jestem. Edytowane 7 Marca 2019 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 (edytowane) #35 Witbier ~12,5Blg, 8,5Ibu, 15l Przepis głównie na postawie blogu homebrewing Data: 28.03.2019 Surowce: Swaen Pils - 1,5Kg Płatki pszeniczne - 1,35Kg Płatki Owsiane - 0,14Kg 12g Saaz 2017 4% 13g suszona skórka gorzkiej pomarańczy 6g kolendra 1,4g rumianek z torebki Drożdze: Wyeast 3522 Begian Ardennes Gęstwa około 110ml Zacieranie: 12L Płatki wrzucone na 40min do gorącej wody w celu skleikowania 55°C -20min 64°C -100min 72°C -20min 78°C -Mash Out Wysładzane do 22L Filtracja bardzo powolna, ale zaskakująco dobrze. Jak na moje warunki grubo zmieliłem pilsa i starałem się w miarę utrzymać temperaturę. Gotowanie: 75min 45' - 12g Saz 15' - 13g skórki gorzkiej pomarańczy, 6g kolendry i 1,4g rumianku OG: Objętość: FG: ABV: Fermentacja:Planowana do uzupełnienia 3tygodnie 18-20°C Chmielenie na zimno: Brak Rozlew: okolice 3Vol Uwagi: Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 #36 Belgian Blond ~16,5Blg, 20Ibu, 20,8l Przepis zaczerpnięty z artykułu BYO, autorstwa Jamila Data: 29.03.2019 Surowce: Swaen Pils - 4,5Kg Dingemans Biscuit - 0,2Kg Dingemans Pszeniczny- 0,2Kg Cukier Biały - 0,56Kg 18g Marynka 2017 8,8% 1/2 Whirfloc Drożdze: Wyeast 3522 Begian Ardennes Gęstwa około 170ml Zacieranie: 15L 66°C -70min 72°C -20min Po podgrzaniu do 72C przeniosłem do kadzi filtracyjnej Wysładzane do 29L Filtracja na luzie Gotowanie: 90min 60' - 18g Marynka 15' - 560g Cukru i 1/2 Tabletki Whirfloc Po gotowaniu uzupełnione 1L mineralnej OG: Objętość: FG: ABV: Fermentacja:Planowana do uzupełnienia 3tygodnie 18-20°C 2tygodnie 16C Chmielenie na zimno: Brak Rozlew: okolice 2,6-2,8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) #37 American Wheat ~11,5Blg, 24,5Ibu, 16,5l Data: 23.04.2019 Surowce: Swaen Pils - 2,2Kg Dingemans pszeniczny - 2,2Kg 42,5g Amarillo 2017 8,6% 27,5 Cascade 2017 6,1% Drożdze: Wyeast 1010 American Wheat Starter 1l, 10blg, 33h, mieszany ręcznie, zadany w całości na drugi dzień rano Zacieranie: 13L 67°C -800min po 60 minutach przeniosłem do kadzi filtracyjnej Wysładzane do 23L + 4l wody Filtracja ok Tu na nadarzył się wypadek. Podnosząc wiadro z 27 litrami brzeczki urwała mi się rączka w fermentorze. Spowodowało to wylanmie się 5 litrów brzeczki, oraz dość mocne rozcięcie 3 palców. Dop gotowania trafiło 22l brzeczki do których dolałem 1,5l wody. Gotowanie: 65min 60' - 15g Amarillo 15' - 7,5gAmarillo + 7,5g Cascade 1' - 20g Amarillo + 20g Cascade OG: Objętość: FG: ABV: Fermentacja:Planowana do uzupełnienia Drożdze zadane w 16C Główną część fermentacji planuje przeprowadzić w 15-16C a na sam koniec podnieść do 20C Chmielenie na zimno: Brak Rozlew: ?? Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 #38 Belgian Dubbel ~17,4Blg, 22Ibu, 21l Na podstawie przepisu Czesława. Data: 25.04.2019 Surowce: Swaen Pils - 2,42Kg Dingemans pale ale - 1,81Kg Dingemans pszeniczny - 0,6Kg Dingemans Special B - 0,3Kg Weyermann Abbey - 0,24Kg Weyermann carafa special t1 - 0,06Kg Breferm Syrop kandyzowany medium - 0,06Kg 11g Marynka 2017 8,8% 8,5g Perle 2017 7% 7,5g Saaz 2017 4% Drożdze: Wyeast 3522 Begian Ardennes Gęstwa po warce 35 około 220ml Zacieranie: 15L 65-66°C -60min 72°C- 15min 77°C MashOut Wysładzane do 28l Filtracja ok Gotowanie: 90min 60' - 11g Marynka + 8,5g Perle (końcówka paczki) 10' - 7,5g Saaz + Syrop + 1/2 Whirfloc OG: Objętość: FG: ABV: Fermentacja:Planowana do uzupełnienia Drożdze zadane w 18C Wzrostowo do okolic 22 Chmielenie na zimno: Brak Rozlew: 2.8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 10 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 #39 Belgian Tripel ~18,7Blg, 31Ibu, 16,4l Na podstawie przepisu Czesława. Data: 07.05.2019 Surowce: Swaen Pils - 3,93Kg Viking Malt- 0,24Kg Weyermann zakwaszający - 0,05Kg Cukier kandyzowany Biały - 0,55Kg 15g Marynka 2017 8,8% 19,2g Saaz 2017 4% 1/3 Whirfloc Drożdze: Wyeast 3522 Begian Ardennes Gęstwa po warce 36 około 240ml Zacieranie: 15L 63-65°C -60min 72°C- 20min 72 po przeniesieniu do filtracji w trakcie osiadania złoża Wysładzane do 23l Filtracja ok Gotowanie: 90min 60' - 15g Marynka 10' - 19,2g Saaz + Cukier + 1/3 Whirfloc OG: Objętość: FG: ABV: Fermentacja:Planowana do uzupełnienia Drożdze zadane w 17C Wzrostowo do okolic 22 Chmielenie na zimno: Brak Rozlew: 2.8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się