Terefere1990 Opublikowano 4 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 Siemanko. Chcialbym stworzyc Apkę z wukorzystaniem slodu Cookie od Viking Malt, pracuje na 100l garze, prosze o porady, przeslanki. Chcialbym, zeby piwo mialo slodowy smak, oraz cytusowo - slodowo - herbatnikowe aromaty, goryczka umiarkowanie niska, nie zalegająca, dlatego tez wymyslilem cos takiego: APA 13°blg15kg Pale Ale Viking malt - 95%1kg Cookie Viking malt - 5% Zacieranie w 70°C Columbus na goryczke - docelowo 35 IBUNa aromat Mosaic + Citra (25g + 25g / 25 litrów) Drożdże US 05 Co sądzicie? Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Nie wiem jak bardzo aromatyczny jest ten słód i czy przebije się przez te chmiele ale ja uwarzyłem dwie warki z użyciem podobnego Biscuita ale ze zdecydowanie większym udziale w zasypie bo odpowiednio 15% i 25% co nie było przesadą, słód dał mega efekt przede wszystkim w gładkości i finiszu na języku, przy czym nie był męczący jak karmele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terefere1990 Opublikowano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 To moze wspomoc sie jeszcze monachijskim? Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 5% to zdecydowanie za mało. Moim zdaniem Monach II dużo lepiej się sprawdza i nie ma ryzyka, że piwo wyjdzie słodkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terefere1990 Opublikowano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Na etykiecie opisane jest, ze udzial w zasypie to 5-10%, wiec skoro jestem przy dolnej granicy to dodam jeszcze 5% monachijskiego I Edit:A moze dowalic chlorku wapnia w celu uzyskania aromatow slodowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się