Terefere1990 Opublikowano 4 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 Siemanko. Chcialbym stworzyc Apkę z wukorzystaniem slodu Cookie od Viking Malt, pracuje na 100l garze, prosze o porady, przeslanki. Chcialbym, zeby piwo mialo slodowy smak, oraz cytusowo - slodowo - herbatnikowe aromaty, goryczka umiarkowanie niska, nie zalegająca, dlatego tez wymyslilem cos takiego: APA 13°blg15kg Pale Ale Viking malt - 95%1kg Cookie Viking malt - 5% Zacieranie w 70°C Columbus na goryczke - docelowo 35 IBUNa aromat Mosaic + Citra (25g + 25g / 25 litrów) Drożdże US 05 Co sądzicie? Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Nie wiem jak bardzo aromatyczny jest ten słód i czy przebije się przez te chmiele ale ja uwarzyłem dwie warki z użyciem podobnego Biscuita ale ze zdecydowanie większym udziale w zasypie bo odpowiednio 15% i 25% co nie było przesadą, słód dał mega efekt przede wszystkim w gładkości i finiszu na języku, przy czym nie był męczący jak karmele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terefere1990 Opublikowano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 To moze wspomoc sie jeszcze monachijskim? Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 5% to zdecydowanie za mało. Moim zdaniem Monach II dużo lepiej się sprawdza i nie ma ryzyka, że piwo wyjdzie słodkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terefere1990 Opublikowano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Na etykiecie opisane jest, ze udzial w zasypie to 5-10%, wiec skoro jestem przy dolnej granicy to dodam jeszcze 5% monachijskiego I Edit:A moze dowalic chlorku wapnia w celu uzyskania aromatow slodowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi