Jump to content

APA - weryfikacja receptury


Terefere1990

Recommended Posts

Siemanko.
 
Chcialbym stworzyc Apkę z wukorzystaniem slodu Cookie od Viking Malt, pracuje na 100l garze, prosze o porady, przeslanki.
 
Chcialbym, zeby piwo mialo slodowy smak, oraz cytusowo - slodowo - herbatnikowe aromaty, goryczka umiarkowanie niska, nie zalegająca, dlatego tez wymyslilem cos takiego:
 
APA 13°blg
15kg Pale Ale Viking malt - 95%
1kg Cookie Viking malt - 5%
 
Zacieranie w 70°C
 
Columbus na goryczke - docelowo 35 IBU
Na aromat Mosaic + Citra (25g + 25g / 25 litrów)
 
Drożdże US 05
 
Co sądzicie?
 
Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka
 
 


Link to comment
Share on other sites

Nie wiem jak bardzo aromatyczny jest ten słód i czy przebije się przez te chmiele ale ja uwarzyłem dwie warki z użyciem podobnego Biscuita ale ze zdecydowanie większym udziale w zasypie bo odpowiednio 15% i 25% co nie było przesadą, słód dał mega efekt przede wszystkim w gładkości i finiszu na języku, przy czym nie był męczący jak karmele.

Link to comment
Share on other sites

Na etykiecie opisane jest, ze udzial w zasypie to 5-10%, wiec skoro jestem przy dolnej granicy to dodam jeszcze 5% monachijskiego I

 

 

 

Edit:

A moze dowalic chlorku wapnia w celu uzyskania aromatow slodowych?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.