daniello256 Opublikowano 13 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 koval_blazej - oby nie ale już będę wiedział na przyszłość na razie zasuwa jak dzikie w jednym wiadrze(z rurką) bąbluje jak oszalałe a drugim(bez rurki) piana na 15 cm i powoli podpiera wieko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxy96 Opublikowano 15 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 (edytowane) W dniu 13.10.2018 o 15:37, daniello256 napisał: dlaczego? przecież temperatura uwadniania drożdży to ok 30 stopni więc wlałem do prawie tego samego. minęło dopiero 4 godziny od wlania drożdży do brzeczki a już tak wystartowały że piana sięga ok 8-10 cm Hanys93 damznać jak obie wyjszły i jaka będzie różnica Drożdże się cieszą. Ale Ciebie juz może smak i zapach nie ucieszyć tak jak ich. A i głowa może bardziej boleć niż po zwykłym piwie. Co do uwadniania - to ten proces ma przygotować drożdże do pracy. Pracować mają w niższej bo jak mają za ciepło to idą na skróty;) Edytowane 15 Października 2018 przez oxy96 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello256 Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 W dniu 13.10.2018 o 14:31, Hanys93 napisał: Daj znac jaka roznica po dodaniu dodatkowych slodow w nr. 9. dziś pierwsza degustacja obu piwek po tygodniu od butelkowania w sumie oba są bardzo podobne w smaku i oba.. no naprawde pyszne! na pewno jeszcze je powtórzę co do różnicy to na pewno #10 jest fajne gorzkie lekko i w sam raz delikatnie chmielowe a #9 podobnie plus ma fajne posmaki lekko slodkawe po chwili oba pięknie się pienią i oba są pyszne tylko chyba za króko były chmielone na zimno, bo nie ma zbyt wielkiego aromatu ale jest super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 2 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 No to fajnie ze wyszlo W jakiej temperaturze fermentowales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello256 Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 jestem naprawdę zadowolony bardzo z tych dwóch warek drożdże zadane w ok 30 (temp brzeczki) a fermentor stał cały czas w piwnicy gdzie było cały czas ok 20-22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się