Jump to content

Chmielobranie 2018 – krótka relacja


Pierre Celis

Recommended Posts

Przez trzy dni – 7, 8 i 9 września 2018 roku trwało Chmielobranie, czyli święto zbiorów chmielu. W tym roku dołączył do niej konkurs piwowarski Viking Brewmaster Challenge, dzięki czemu było dwa razy bardziej ciekawie.

Chmiel zbiera się w naszym klimacie raz do roku i okres ten przypada głównie na początek września. Mało osób wie, że Polska jest szóstym na świecie producentem chmielu i mamy także swoje własne, lokalne odmiany.

41284034_2255930251106903_19141828627272

Polish Hops

Chmielobranie organizowane jest przez Polish Hops. To przedsiębiorstwo, którego twarzą i właścicielem jest Paweł Piłat.  Podstawą jego działalności jest uprawa i handel chmielem. Paweł dobrze wie co robi – jego rodzina zajmuje się uprawą tej rośliny od wielu pokoleń. Obecnie stara się podnosić wiedzę o chmielu, bo jak – słusznie zauważa – wiemy o nim zdecydowanie za mało. Imprezy takie jak Chmielobranie to świetna okazja, by dowiedzieć się czegoś więcej.

41262312_2255926101107318_65546965599115

Paweł Piłat Polish Hops

Nazwa Polish Hops też nie jest przypadkowa. Polski, lokalny chmiel jest tu na pierwszym miejscu. W chmielniku Polish Hops rosną liczne polskie odmiany, niektóre też mocno zapomniane bądź niemal na wymarciu. Niewątpliwie, firma ma spore zasługi w ratowaniu naszego chmielowego dziedzictwa i jego promocji. Także – zagranicą.

Chmielobranie

41314351_2255923187774276_74512897820233

Sama impreza odbywa się w na terenie pięknego pałacu Piotrawin, w Łaziskach tuż nad Wisłą. To zachodnia część województwa Lubelskiego, poniżej Kazimierza Dolnego nad Wisłą. To w tych okolicach uprawia się znaczącą ilość chmielu w Polsce. Chmielnik, czyli pole, gdzie uprawia się chmiel, mieści się w Karczmiskach Pierwszych. Tam uczestnicy imprezy mogli dojechać kolejką wąskotorową z przystankiem na ognisko i kiełbaski. W chmielniku można było zobaczyć, jak rośnie chmiel, dowiedzieć się z pierwszej ręki szczegółów jego uprawy, a także zobaczyć proces jego obróbki. Paweł Piłat chętnie dzieli się swoją wiedzą i cierpliwie tłumaczy nawet najbardziej zawiłe szczegóły uprawy i krzyżowania chmielu, bo takie próby także w Polish Hops się odbywają. Chmielu można było dotknąć, powąchać, spróbować, a nawet rzucić się na jego wielką stertę i obowiązkowo: zrobić sobie wtedy zdjęcie.

41222176_2255930051106923_43595734181321

Dalsza część Impreza przeniosła się do pałacu Piotrawin, który udostępnił cały osobny budynek dla potrzeb uczestników. Tutaj odbywały się degustacje piw na polskim chmielu, konkursy beerponga i wiele innych atrakcji. A jako, że do Piotrawina przyjechało liczne grono zarówno fanów piwa, jak i osób zawodowo zajmujących się piwem – świętowanie było więcej niż udane.

W sobotę do Chmielobrania rozpoczęło się drugie wydarzenie, czyli Viking Brewmaster Challenge – konkurs, w którym 4 drużyny, zawodowców i osób z branży piwnej zmagało się z warzeniem piwa grodziskiego. Szczegóły tego wydarzenia – w kolejnym wpisie. Poniżej: więcej zdjęć z Chmielobrania 2018 (dzięki uprzejmości Adriana Tomczyka i Polish Hops).

Polish Hops: Facebook

41410663_2255924534440808_5050584491567841222183_2255922681107660_1371143488631941429357_2255919211108007_5626433704952841331382_2255921544441107_4391578432090141396946_2255927471107181_13323863265231

 

 

 

The post Chmielobranie 2018 – krótka relacja appeared first on Kraftmagia.

Przeczytaj cały wpis

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.