Pierre Celis Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Styl ostatniego ćwierćfinału zapowiadał się obiecująco. Wskażcie mi proszę takie piwo w krajowym wykonaniu na rynku. Ja nie kojarzę żadnego. Według wytycznych, bitewny stout miał zawierać się w przedziale 12-16° Blg i częściowo lub całkowicie miał zostać przefermentowany Brettami. Do Same Krafty vis-à-vis przybyła liczna publiczność i lokal na dwie godziny trzeba było wyłączyć z normalnego funkcjonowania. Ale do rzeczy. Jak smakowały ćwierćfinałowe brett stouty? Jan Bochen/ Sebastian Tasak – niska drobna piana w kolorze ecru. Aromat czerwonych owoców, czekolady, lekkie funky. W smaku czerwone owoce dominują. Piwo kwaskowe, wytrawne i bliżej mu do wariacji na temat flandersa. Rafał Szuplewski – obfita, drobna, żółtobrązowa piana. Aromat czekolady mlecznej i kawy z mlekiem i delikatne funky. W smaku treściwe, czekoladowe, z równoważącymi się nutami palonymi i kwaskowymi. Paweł Kowalewski – zanikająca średnioziarnista piana ecru. W aromacie czerwone owoce w typie jeżyny, trochę czekolady. W smaku wytrawne i kwaskowe połączenie czerwonych owoców i czekolady. Szczerze mówiąc, żadne z konkursowych piw nie spełniło moich wyobrażeń co do stylu. Albo mieliśmy solidnego, treściwego stouta z leciutkim tylko muśnięciem bretta, albo odfermentowane, wyraziście owocowe i kwaskowe ciemne piwa. Ja optując za czekoladową stroną stouta, zagłosowałem na piwo Rafała. Ostateczne wyniki bitwy wyglądały następująco: zwyciężył Paweł Kowalewski (74 pkt.), przed tandemem Jan Bochen/Sebastian Tasak (43 pkt.). Ci ostatni mogą być zadowoleni, bo jako lucky looser przechodzą do półfinału. Miejsce trzecie uzyskał Rafał Szuplewski z 33 punktami. Gratulacje dla wszystkich uczestników! Do końca sezonu pozostały tylko trzy bitwy w stylach: Zest IPA, Whisky Stout oraz Braggot! View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się