Karolus Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Robiąc kilka piw z rzędu (powiedzmy dzień po dniu), za każdym razem zostaje mi kilka litrów cieńkusza 4-6BLG (zakładając wysładzanie do poziomu 3BLG). Do tej pory robiłem z tego jakieś piwa "gorsze" (owocowe, imbirowe, itp). No ale ile można takich resztek spożyć ;), dlatego zastanawiam się teraz czy mógłbym wykorzystać te "resztki" przy zacieraniu/warzeniu nowego piwa (oczywiście przy założeniu że style i skład w miarę do siebie pasują). Jeśli tak ta na którym etapie, dodać wody w której będę zacierać kolejną warkę, czy lepiej użyć do wysładzania, a może nie warto zawracać sobie d.... i lać w kanał? (chociaż szkoda by było) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Ja tam jak nie robię owocowki to zacieram czasem w wyslodzi nach z tego samego dnia. Czy to coś daje, albo psuje nie wiem. Poprostu szkoda wylać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 nie widzę żadnych przeciwskazań żebyś to zamroził i potem dodał do kolejnej warki, i tak to będziesz gotował przecież. kwestia jedynie opłacalności takiego procederu, no i fajnie by było nie dawać wysłodzin ze stouta do pale ale ;). jakbyś miał większy ekstrakt to możesz zamrozić i zostawić to do rozkręcania startera. szybciej jednak chyba to pójdzie z ekstraktem słodowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 5 godzin temu, Karolus napisał: a może nie warto zawracać sobie d.... i lać w kanał? Moim zdaniem ta opcja jest najrozsądniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się