Skocz do zawartości

Użycie cieńkusza do nowego piwa


Karolus

Rekomendowane odpowiedzi

Robiąc kilka piw z rzędu (powiedzmy dzień po dniu), za każdym razem zostaje mi kilka litrów cieńkusza 4-6BLG (zakładając wysładzanie do poziomu 3BLG).
Do tej pory robiłem z tego jakieś piwa "gorsze" (owocowe, imbirowe, itp). 
No ale ile można takich resztek spożyć ;), dlatego zastanawiam się teraz czy mógłbym wykorzystać te "resztki" przy zacieraniu/warzeniu nowego piwa (oczywiście przy założeniu że style i skład w miarę do siebie pasują).

Jeśli tak ta na którym etapie, dodać wody w której będę zacierać kolejną warkę, czy lepiej użyć do wysładzania, a może nie warto zawracać sobie d.... i lać w kanał? (chociaż szkoda by było) :)
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie widzę żadnych przeciwskazań żebyś to zamroził i potem dodał do kolejnej warki, i tak to będziesz gotował przecież. kwestia jedynie opłacalności takiego procederu, no i fajnie by było nie dawać wysłodzin ze stouta do pale ale ;). jakbyś miał większy ekstrakt to możesz zamrozić i zostawić to do rozkręcania startera. szybciej jednak chyba to pójdzie z ekstraktem słodowym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.