EU8N Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 (edytowane) Witam. Jestem w miarę nowy tutaj.Robię 3 Warkę Altbitera na drożdżach s-33 .Blg początkowe 12 po 3 tygodniach i paru pomiarach końcowe blg 5 nie za wysokie?. I jeszcze jedno pytanie.Poprzednie dwie Warki Angielski Bitter i American Amber Ale po butelkowaniu i leżakowaniu miały dziwny posmak jakby sfermentowane jablka.Zauwazylem, że z czasem ten akt zanikał to normalne? Edytowane 17 Października 2018 przez EU8N Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elninio Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 W jakiej temp. zacierałeś? Generalnie s-33 odferementowują dosyć płytko. Jeśli zatarłeś na słodko to raczej poniżej tych 5 blg nie zejdzie. Jeśli czułeś coś związanegi z jabłkiem to może byc aldehyd octowy, tym bardziej, że z czasem słabnie, albo podczas butelkowania rozlałeś piwo na szyjke i kapsel i teraz czuć taki ocet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 3 godziny temu, EU8N napisał: Witam. Jestem w miarę nowy tutaj.Robię 3 Warkę Altbitera na drożdżach s-33 .Blg początkowe 12 po 3 tygodniach i paru pomiarach końcowe blg 5 nie za wysokie?. I jeszcze jedno pytanie.Poprzednie dwie Warki Angielski Bitter i American Amber Ale po butelkowaniu i leżakowaniu miały dziwny posmak jakby sfermentowane jablka.Zauwazylem, że z czasem ten akt zanikał to normalne? Cześć, Dość wysoko jak na S-33, ale w sumie zależy jeszcze jak zacierałeś i jaki był skład tego alta. I tak jak kolega mówi, zielone jabłko to aldehyd octowy tu masz więcej o nim: https://www.wiki.piwo.org/Aldehyd_octowy Z doświadczenia dodam, że na angielskich szczepach często sie po butelkowaniu pojawia aldehyd. Jest też najczęściej wadą początkujących piwowarów, dlatego, że zadają za mało drożdży albo źle prowadzą fermentacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 17 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Jak już powstał to jest szansa na pozbycie się go??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elninio Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 1 godzinę temu, EU8N napisał: Jak już powstał to jest szansa na pozbycie się go??? No wkleił Ci kokega linka- tam wszystko masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 17 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, elninio napisał: No wkleił Ci kokega linka- tam wszystko masz Nie.Kolega nie wkleił odpowiedzi na moje pytanie.Wkleił receptę na NIE powstanie aldehydu podczas całości produkcji piwa.A ja pytam jak się go pozbyć gdy już powstał.Taka różnica,ale istotnie zmienia całość pytania. Edytowane 17 Października 2018 przez EU8N Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 17 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 7 godzin temu, Undeath napisał: Cześć, Dość wysoko jak na S-33, ale w sumie zależy jeszcze jak zacierałeś i jaki był skład tego alta. I tak jak kolega mówi, zielone jabłko to aldehyd octowy tu masz więcej o nim: https://www.wiki.piwo.org/Aldehyd_octowy Z doświadczenia dodam, że na angielskich szczepach często sie po butelkowaniu pojawia aldehyd. Jest też najczęściej wadą początkujących piwowarów, dlatego, że zadają za mało drożdży albo źle prowadzą fermentacje. Dziękuję za podpowiedź.Wiem ,że przy przelewaniu za dużo napowietrzalem.Bo fermentacja była ok do 2 blg spadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elninio Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Godzinę temu, EU8N napisał: Nie.Kolega nie wkleił odpowiedzi na moje pytanie.Wkleił receptę na NIE powstanie aldehydu podczas całości produkcji piwa.A ja pytam jak się go pozbyć gdy już powstał.Taka różnica,ale istotnie zmienia całość pytania. W ostatnim punkcie jest napisane o przchowywaniu w 12°C. Tylko czas może zredukować. Nie ma magicznych sposobów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się