Skocz do zawartości

Blg za wysokie...


EU8N

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

  Jestem w miarę nowy tutaj.Robię 3 Warkę Altbitera na drożdżach s-33 .Blg początkowe 12 po 3 tygodniach  i paru pomiarach końcowe blg 5 nie za wysokie?. I jeszcze jedno pytanie.Poprzednie dwie Warki Angielski Bitter i American Amber Ale po butelkowaniu i leżakowaniu miały dziwny posmak jakby sfermentowane jablka.Zauwazylem, że z czasem ten akt zanikał to normalne?

Edytowane przez EU8N
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W jakiej temp. zacierałeś? Generalnie s-33 odferementowują dosyć płytko. Jeśli zatarłeś na słodko to raczej poniżej tych 5 blg nie zejdzie. Jeśli czułeś coś związanegi z jabłkiem to może byc aldehyd octowy, tym bardziej, że z czasem słabnie, albo podczas butelkowania rozlałeś piwo na szyjke i kapsel i teraz czuć taki ocet.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, EU8N napisał:

Witam.

  Jestem w miarę nowy tutaj.Robię 3 Warkę Altbitera na drożdżach s-33 .Blg początkowe 12 po 3 tygodniach  i paru pomiarach końcowe blg 5 nie za wysokie?. I jeszcze jedno pytanie.Poprzednie dwie Warki Angielski Bitter i American Amber Ale po butelkowaniu i leżakowaniu miały dziwny posmak jakby sfermentowane jablka.Zauwazylem, że z czasem ten akt zanikał to normalne?

 

Cześć,

 

Dość wysoko jak na S-33, ale w sumie zależy jeszcze jak zacierałeś i jaki był skład tego alta.

 

I tak jak kolega mówi, zielone jabłko to aldehyd octowy tu masz więcej o nim: https://www.wiki.piwo.org/Aldehyd_octowy

 

Z doświadczenia dodam, że na angielskich szczepach często sie po butelkowaniu pojawia aldehyd. Jest też najczęściej wadą początkujących piwowarów, dlatego, że zadają za mało drożdży albo źle prowadzą fermentacje. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, elninio napisał:

No wkleił Ci kokega linka- tam wszystko masz

Nie.Kolega nie wkleił odpowiedzi na moje pytanie.Wkleił receptę na NIE powstanie aldehydu podczas całości produkcji piwa.A ja pytam jak się go pozbyć gdy już powstał.Taka różnica,ale istotnie zmienia całość pytania.

Edytowane przez EU8N
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Undeath napisał:

 

Cześć,

 

Dość wysoko jak na S-33, ale w sumie zależy jeszcze jak zacierałeś i jaki był skład tego alta.

 

I tak jak kolega mówi, zielone jabłko to aldehyd octowy tu masz więcej o nim: https://www.wiki.piwo.org/Aldehyd_octowy

 

Z doświadczenia dodam, że na angielskich szczepach często sie po butelkowaniu pojawia aldehyd. Jest też najczęściej wadą początkujących piwowarów, dlatego, że zadają za mało drożdży albo źle prowadzą fermentacje. 

Dziękuję za podpowiedź.Wiem ,że przy przelewaniu za dużo napowietrzalem.Bo fermentacja była ok do 2 blg spadło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, EU8N napisał:

Nie.Kolega nie wkleił odpowiedzi na moje pytanie.Wkleił receptę na NIE powstanie aldehydu podczas całości produkcji piwa.A ja pytam jak się go pozbyć gdy już powstał.Taka różnica,ale istotnie zmienia całość pytania.

W ostatnim punkcie jest napisane o przchowywaniu w 12°C. Tylko czas może zredukować. Nie ma magicznych sposobów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.