Teleseil Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Witam, 8 dni temu nastawiłem swój pierwszy cydr jabłkowy - 10l soku. Od początku fermentacja przebiegała bardzo słabo, być może przez temperaturę w piwnicy (ok. 19-20* C). Nastaw początkowy miał 12 blg, po 8 dniach nastaw ma 5 blg, ale drożdże chyba w ogóle już nie pracują (rurka nie pyka). Drożdże Ciderini Sweet (2,5g) i dodałem pożywkę "Pożywka dla drożdży winiarskich Biowin" (5g). Co w takiej sytuacji? Próbowałem, to w smaku w sumie przypomina trochę szampana. Zlewać do butelek czy jeszcze poczekać, czy ogólnie cydr nie nadaje się do niczego? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tangomagic Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 U mnie te drożdże w cydrze pracowały nawet krócej niż 8 dni. Przelej do innego fermentora i zostaw jeszcze na co najmniej tydzień albo nawet 2-3. W ten sposób cyrd wyklaruje się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxy96 Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) Nie miałem jeszcze cydru, który z 11-12 blg nie zszedł do 0. Temperatura nie jest za niska. Po 8 dniach blg powinno być niżej już, właściwie to już po burzliwej. Co masz za sok? 2,5 g? Mało trochę. Napisane było na ile litrów soku to wystarczy? Edytowane 24 Października 2018 przez oxy96 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teleseil Opublikowano 24 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Na drożdżach napisane jest, że porcja 5g wystarczy na 10-15 litrów, dałem troszkę więcej niż połowę. Sok Riviva z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Czyli dałeś ze 3 gramy drożdży i zgaduję że tego nie napowietrzyłeś..... Za dużo to ich tam nie miałeś, robiły co mogły i zdechły z przepracowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Przenieś w troche cieplejsze miejsce. Poczekaj te 14 dni i butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxy96 Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 2 godziny temu, Teleseil napisał: Na drożdżach napisane jest, że porcja 5g wystarczy na 10-15 litrów, dałem troszkę więcej niż połowę. Sok Riviva z biedronki. Za mało drożdży. Sok z biedronki zjadają od ręki;) 55 minut temu, INTseed napisał: Przenieś w troche cieplejsze miejsce. Poczekaj te 14 dni i butelkuj. Chyba tylko tyle Ci zostało. Będziesz miał na słodko. Tylko po butelkowaniu kontroluj czy nie dojadają. Żeby granatów nie zrobić. Chyba, że masz może gęstwe jakaś, to ona by ruszyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teleseil Opublikowano 24 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 A czy dodanie kolejnej porcji drożdży jest dobrym pomysłem? Jeśli nie, to zostawię na 14 dni i będę butelkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Jak chcesz sprawdzić czy ci odfermentowało już do końca to odlej z pół szklanki i dosyp drożdzy. Daj to do ciepłego i zmierz po dwóch dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teleseil Opublikowano 26 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Sprawdziłem dzisiaj Blg i jest na poziomie 0-1. Poczekać jeszcze czy zlewać do butelek? Dodam, że cydr nie musi być klarowny, może zachować swoją mętność. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxy96 Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 To fajnie, że dojadły, ale chyba trwało do dłużej ze względu na małą ilość drożdży. A może z pomiarem było coś nie tak? Bo 2 dni różnicy i po właściwej burzliwej dojadły 4-5 blg, to dziwne. A robiłeś coś z tym cydrem czy zostawiłeś tak jak był? Jeśli Ci się nie śpieszy to daj mu jeszcze przynajmniej 2 dni, a najlepiej jeszcze chwilę dłużej, jeśli przez 2 dni dojadły aż 4-5 blg to jeszcze parę rzeczy muszą ogarnąć po sobie. Co do mętności, to z tego co pamiętam (dawno już tego soku nie używałem), to ładnie się sklaruje w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Jak z soków nfc to się nie sklaruje. Ale smaczne będzie.Jak wytrawnych nie lubisz to dodaj ksylitolu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teleseil Opublikowano 26 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Być może poprzedni pomiar był niedokładny przez bąbelki w cydrze. Przez cały czas z cydrem nic nie robiłem. Ksylitolu dodam, bo jak dla mnie jest zbyt wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się