Jump to content

Wydłużająca się fermentacja burzliwa


Recommended Posts

Witam serdecznie! 

Jest to mój pierwszy post na tym forum. Zauważyłem dziwne zjawisko przy mojej 5 warce. Przy poprzednich fermentacja burzliwa trwała zazwyczaj 7-10 dni piana opadała, blg spadało znacznie i przelewałem na cichą, tym razem cały proces trwa 3 tygodnie i nie widać końca. Zacieranie pełne, słód pilzneński + 5% słód karmelowy, blg początkowe 13, drożdże Gozdawa Czech Pilsner 10g, 23l brzęczki, przy zacieraniu dodałem również 100g płatków owsianych, temperatura fermentacji 10-12 stopni. Jak wcześniej wspomniałem minęło 3 tyg i na wierzchu nadal utrzymuje się nieznaczna piana natomiast Blg spadło tylko do 7. W smaku wydaje się w porządku.

Wydaje mi się że przy zadawaniu drożdży mogłem nieodpowiednio napowietrzyć brzęczkę, czy to może być powód takiego stanu rzeczy?

Standardowe pytanie, co według Państwa mogło pójść nie tak, ewentualnie jakieś rady jak dalej postępować? 

Za mało drożdży? Przestawić w cieplejsze miejsce? Czekać cierpliwie aż blg spadnie? 

Z góry dziekuję za odpowiedzi,

pozdrawiam gorąco. 

 

Link to comment
Share on other sites

Następnym razem, spróbuj zadać drożdże do brzeczki. Z brzęczkami różnie bywa.

 

Trochę mało tych drożdży zadałeś (chociaż ich opis u dostawcy jest bardzo enigmatyczny). Hydratyzowane były?

Może zacieranie było na słodko?

Spróbuj podnieść temperaturę do ok. 14/15 stopni i po 2-3 dniach zmierz BLG. Czasami pomaga też zamieszanie zawartości fermentora.

 

Skoro piszesz, że mogłeś nieodpowiednio napowietrzyć brzeczkę, to pewnie tak było.

 

Spróbuj podnieść temperaturę i dostaniesz odpowiedź.

 

Powodzenia.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.