sołtys Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Witam serdecznie! Jest to mój pierwszy post na tym forum. Zauważyłem dziwne zjawisko przy mojej 5 warce. Przy poprzednich fermentacja burzliwa trwała zazwyczaj 7-10 dni piana opadała, blg spadało znacznie i przelewałem na cichą, tym razem cały proces trwa 3 tygodnie i nie widać końca. Zacieranie pełne, słód pilzneński + 5% słód karmelowy, blg początkowe 13, drożdże Gozdawa Czech Pilsner 10g, 23l brzęczki, przy zacieraniu dodałem również 100g płatków owsianych, temperatura fermentacji 10-12 stopni. Jak wcześniej wspomniałem minęło 3 tyg i na wierzchu nadal utrzymuje się nieznaczna piana natomiast Blg spadło tylko do 7. W smaku wydaje się w porządku. Wydaje mi się że przy zadawaniu drożdży mogłem nieodpowiednio napowietrzyć brzęczkę, czy to może być powód takiego stanu rzeczy? Standardowe pytanie, co według Państwa mogło pójść nie tak, ewentualnie jakieś rady jak dalej postępować? Za mało drożdży? Przestawić w cieplejsze miejsce? Czekać cierpliwie aż blg spadnie? Z góry dziekuję za odpowiedzi, pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Następnym razem, spróbuj zadać drożdże do brzeczki. Z brzęczkami różnie bywa. Trochę mało tych drożdży zadałeś (chociaż ich opis u dostawcy jest bardzo enigmatyczny). Hydratyzowane były? Może zacieranie było na słodko? Spróbuj podnieść temperaturę do ok. 14/15 stopni i po 2-3 dniach zmierz BLG. Czasami pomaga też zamieszanie zawartości fermentora. Skoro piszesz, że mogłeś nieodpowiednio napowietrzyć brzeczkę, to pewnie tak było. Spróbuj podnieść temperaturę i dostaniesz odpowiedź. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sołtys Opublikowano 29 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Serdecznie dziękuję za radę, przeniosłem do wskazanej temperatury i po 3 dniach blg zaczyna spadać także potrzymam kilka dni w temp 14-15 stopni i mam nadzieję że dofermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się