Kuba Opublikowano 8 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 Nie omieszkam podzielić się doznaniami języka i podniebienia - nie wykluczam dnia dzisiajeszego ;] PS. Trochę piwka wlałem do litrowego peta i codziennie sprawdzam jego /PET'a/ twardość. Próby wypadają zadowalająco :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Nie omieszkam podzielić się doznaniami języka i podniebienia - nie wykluczam dnia dzisiajeszego ;] Kuba, a my wciąż czekamy na opis tych doznań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 HA !! Operacja "PIWOWAR" uwieńczona sukcesem - po 2 tygodniach w piwnicy butelki nie wybuchły ani nie puściły kapsle. Piwo jest wyśmienicie nagazowane, lekkie i orzeźwiające - wyczuwalny jeszcze słodkawy posmak. Stworki w butelce muszą jeszcze kilka dni popracować. Vivat Piwo - Vivat Kapslownica Greta - Vivat lato ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 HA !! Operacja "PIWOWAR" uwieńczona sukcesem - po 2 tygodniach w piwnicy butelki nie wybuchły ani nie puściły kapsle. Piwo jest wyśmienicie nagazowane, lekkie i orzeźwiające - wyczuwalny jeszcze słodkawy posmak. Stworki w butelce muszą jeszcze kilka dni popracować. Vivat Piwo - Vivat Kapslownica Greta - Vivat lato ;P Więc GRATULACJE!!!!. Moze kiedyś uda nam się zrobić jakąś piwną wymianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 W takim razie muszę dogonić Ciebie i innych w ilości warek - na dodatek muszę intensywnie doskonalić warsztat - Przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie zamieni sie na piwo z konserwy /hi hi hi/ :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 W takim razie muszę dogonić Ciebie i innych w ilości warek - na dodatek muszę intensywnie doskonalić warsztat - Przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie zamieni sie na piwo z konserwy /hi hi hi/ :] No nie przesadzaj - ja się mogę zamienić Mnie w ilości warek możesz dość szybko dogonić - gorzej z Wielkim_B i Elroyem A tak przy okazji kiedy kolejna warka? i co tym razem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Ciągle w kolejce czeka Zimowe Mocne - ze względu na temperatury i obowiązki, ciężko mi wygospodarować kilka godzin spokoju w całości Myślę, że zachęcony smakiem tej PIERWSZEJ warki - niebawem nastawię drugą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 (edytowane) Solo ... ... i w duecie elroy: edytowałem post, dodałem zdjęcia na nasz serwer. Edytowane 12 Czerwca 2007 przez Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schloss Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Solo ... ... i w duecie elroy: edytowałem post, dodałem zdjęcia na nasz serwer. Fajnie, że dołączyłeś fotki Lubię oglądać piwa domowe. Ale pić je również Moje gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Tiiia - więc po długiej nieobecności na forum w ramach comeback'u warzę ALE z zestawu Browamatora. Z kuchni dolatują przemiłe zapachy chmielonego słodu. Zabrakło garnka ze starych zapasów więc gotuję w 2 mniejszych. Podzielę się wrażeniami. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Połamania łyżki piwowarskiej!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Dzięki. 12 BLG, drożdże w brzeczce. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie Na forum zarejestrowałem się jakieś trzy latka temu ale pierwsza warka powstał dopiero dziś więc przyklejam się do wątku. Moje pierwsze piwko to Piwo Domowe Jasne z WES-a. Wszystko wykonałem zgodnie z instrukcjami na forum i z książeczki Jak Warzyć Piwo Z. Fałata. Czyli do gara poszła konserwa, 1kg cukru oraz 3l wody, 10 min gotowania, osobno 15l wody przegotowanej wszystko wymieszałem ostudziłem do 28°C i dodałem zalanych wodą drożdży. fermentator z kranikiem stoi pod stołem w kuchni a ja czekam z niecierpliwością jednak prze ostatnie 1,5 h nic się nie wydarzyło, nie wiem czy to dobrze że wymieszałem po dodaniu drożdży. Proszę o komentarze i porady. Edytowane 6 Czerwca 2010 przez karlos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Witam wszystkich serdecznie Na forum zarejestrowałem się jakieś trzy latka temu ale pierwsza warka powstał dopiero dziś więc przyklejam się do wątku. Moje pierwsze piwko to Piwo Domowe Jasne z WES-a. Wszystko wykonałem zgodnie z instrukcjami na forum i z książeczki Jak Warzyć Piwo Z. Fałata. Czyli do gara poszła konserwa, 1kg cukru oraz 3l wody, 10 min gotowania, osobno 15l wody przegotowanej wszystko wymieszałem ostudziłem do 28°C i dodałem zalanych wodą drożdży. fermentator z kranikiem stoi pod stołem w kuchni a ja czekam z niecierpliwością jednak prze ostatnie 1,5 h nic się nie wydarzyło, nie wiem czy to dobrze że wymieszałem po dodaniu drożdży. Proszę o komentarze i porady. Obniż temperaturę do 20°C , jeśli chcesz uzyskać smaczne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 mogę je wynieść do piwnicy tam mam ok 16-18°C nie wiem czy to nie przy chłodno na burzliwą fermentację w kuchni gdzie teraz stoi piwko ma około 24°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 mogę je wynieść do piwnicy tam mam ok 16-18°C nie wiem czy to nie przy chłodno na burzliwą fermentację w kuchni gdzie teraz stoi piwko ma około 24°C Możesz zrobić tak np: http://www.piwo.org/forum/postgallery.php?pid=31625&filename=6+14.jpg Ja robiłem tak w lato jak miałem w pokoju 23-24°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 obawiam się że przy małym dziecku to nie przejdzie i tak jest strasznie ciekawy co to stoi pod stołem w kuchni a tam widać już pierwsze oznaki fermentacji powoli robi się cieniutki nalocik z pianki na cichą napewno wyniosę do piwnicy ale co teraz już nawet do wanny nie wróci bo tam pralka szaleje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 ostudziłem do 28°C i dodałem zalanych wodą drożdży. fermentator z kranikiem stoi pod stołem w kuchni a ja czekam z niecierpliwością jednak prze ostatnie 1,5 h nic się nie wydarzyło, nie wiem czy to dobrze że wymieszałem po dodaniu drożdży. Proszę o komentarze i porady. Wszystko OK, w przeciągu ~6 godzin powinna się zacząć fermentacja, piwo nie będzie mistrzowskie, ale na pierwszy raz obleci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 wyniosłem na półpiętro troszkę przeszkadza w wejściu do piwnicy ale temperatura 20°C no i napewno fermentacja ruszyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 dziś rano przeniosłem do piwnicy bo na półpiętrze i tak temperatura brzeczki wynosiła 23°C teraz jest to ok 19°C wydaje mi się, ze piana lekko opadła. Obawiam się także czy się nie zepsuło kiedy przed chwilą otworzyłem fermentator doszedł mnie ostry zapach, mam nadzieję, że to naturalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Jakie to były drożdże? U mnie obie warki robione na S-33 w trakcie burzliwej strasznie waniały siarkowodorem, gotowe piwo było jednak OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 I tak włśnie ukazuje się brak mojego doświadczenia podekscytowany pierwszą warką nie zapisałem ani nie zapamiętałem tego. Następnym razem pobiorę sobie dziennik piwowarski. Mam jeszcze pytanko czy nie zaszkodzi, że ciągle facjatę wsadzam do fermentatora piwko nie potrzebuje odrobiny intymności ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Mam jeszcze pytanko czy nie zaszkodzi, że ciągle facjatę wsadzam do fermentatora piwko nie potrzebuje odrobiny intymności ? intymności to może nie ;-) ale spokoju i owszem, zaglądanie nic dobrego poza ewentualnym zainfekowaniem nie przyniesie, choć rozumiem, że ciężko powstrzymać sie przed ciagłym zaglądaniem zwłaszcza na poczatku piwnej przygody.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Mam jeszcze jeden problem mianowicie skąd będę wiedział kiedy skończyła się burzliwa fermentacja zwłaszcza, że już podczas pierwszego mycia straciłem aerometr więc nie znam nawet początkowego °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Heh, bez aerometru to lipa trochę, ale też to przerabiałem (zbił mi się po 2 warce). Poszukaj jakiegoś piwowara w okolicy, zapewne nie będzie miał nic przeciwko pożyczeniu aerometru w zamian za butelkę piwa Ewentualnie zrób na czuja - poczekaj aż na piwie zniknie piana i jeszcze ze 2-3 dni (ale łącznie nie mniej niż 7, myślę że 10 na pewno starczy) i przelej na cichą jeszcze na tydzień. Do pierwszych 3 warek nie zaglądałem w ogóle, widziałem przez ściankę wiadra że piana rośnie, opada i znika. W czwartej warce drożdże nie chciały ruszyć przez 30 godzin to kukałem do wiadra co chwila... jak ruszyły to przestałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się