Lasek Opublikowano 26 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 29 minut temu, Piotr Krzysztof Podlodowski napisał: Wszystki wdg instrukcji Czy w ramach czystosci forum moglbys wszystkie swoje komentarze pisac w jednej wiadomosci? A nie po dwa pod soba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 2 godziny temu, Lasek napisał: Czy w ramach czystosci forum moglbys wszystkie swoje komentarze pisac w jednej wiadomosci? A nie po dwa pod soba? Dobrze wybacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 30 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Jutro rozlewam piwko. Brzeczka miala 12blg spadlo mi do 4 blg i stoi od 4 dni. W instrukcji man napisane ze do 1l piwa mam dodac 8 g glukozy. Jednak decyduje sie na cukier zmniejszajac troche dawke do 7 g. Proces refermentacji odbywac bedzie sie przez pierwszy tydzień w temp 19 stopni.Pytanie czy przy takim blg nie zrobią mi się granaty. Piwko jest pyszne i troche by było szkoda... Styl piwa przypominam to witbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 30 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Granaty nie robią się od wysokiego BLG końcowego, tylko od nieodfermentowanego piwa. Jeżeli BLG nie spada to butelkuj. Mały człowieczek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mansterius Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zapytam tutaj żeby nie tworzyć nowego postu i nie zaśmiecać. Również jestem po pierwszej warce z zacieraniem z gotowego zestawiu - belgian ipa. Na instrukcji było, że końcowa wartość blg powinna wynosić 15 blg mi wyszło około 12,5. Zbyt mało wysładzałem czy jakiś inny powód? Może za krótko trzymałem w 68 stopniach zacier? Wyszło mi około 20 litrów brzeczki do fermentacji ale po chłodzeniu miałem duże straty przez chmiel - ok 4l. Początkowo chciałem filtrować przez pończochę ale przy wygotowywaniu zauważyłem, że puszcza ona kolor jak herbata wiec z tego zrezygnowałem - lepiej mieć 16l piwa niz 20 z barwnikiem z pończochy, nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 4 godziny temu, Mansterius napisał: Początkowo chciałem filtrować przez pończochę ale przy wygotowywaniu zauważyłem, że puszcza ona kolor jak herbata wiec z tego zrezygnowałem Następnym razem wygotuj wcześniej ponczochę to puści ten kolor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 21 hours ago, Mansterius said: Początkowo chciałem filtrować przez pończochę ale przy wygotowywaniu zauważyłem, że puszcza ona kolor jak herbata wiec z tego zrezygnowałem - lepiej mieć 16l piwa niz 20 z barwnikiem z pończochy, nie? Ja od niedawna stosuje taki patent, że zakładam worek muslinowy (do dostania w sklepie piwowarskim jako worek do chemielenia) na metalowe sitko o drobnych dziurkach i przy przelewaniu z gara do fermentora leję przez to sitko. Przy okazji się napowietrza brzeczka. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się