daniello256 Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Witam szykuję się powoli do kolejnych warek i poproszę Was o ocenę szykują się kolejne 4 wareczki jedna po drugiej, dlatego też że chce zrobić jedne zakupy poproszę o ocenę wszystkich każda otrzyma własny wątek na pierwszy rzut idzie porter gryczany 11,5 BLG na dolnych drożdżach w34/70 gęstwa z tego piwka pójdzie do portera bałtyckiego o ok 20 BLG. Poniżej wklejam receptury, które poukładałem przy pomocy brewness proszę o ocenę i każda opinia mile widziana Jeśli chodzi o zacieranie, to myślę nad schematem 68oC-->60' 72oC-->20' -->filtracja czy coś warto zmienić? jakie ma znaczenie czy ciemne słody dodam od początku zacierania czy pod koniec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 53 minuty temu, daniello256 napisał: Witam szykuję się powoli do kolejnych warek i poproszę Was o ocenę szykują się kolejne 4 wareczki jedna po drugiej, dlatego też że chce zrobić jedne zakupy poproszę o ocenę wszystkich każda otrzyma własny wątek na pierwszy rzut idzie porter gryczany 11,5 BLG na dolnych drożdżach w34/70 gęstwa z tego piwka pójdzie do portera bałtyckiego o ok 20 BLG. Poniżej wklejam receptury, które poukładałem przy pomocy brewness proszę o ocenę i każda opinia mile widziana Jeśli chodzi o zacieranie, to myślę nad schematem 68oC-->60' 72oC-->20' -->filtracja czy coś warto zmienić? jakie ma znaczenie czy ciemne słody dodam od początku zacierania czy pod koniec? Jak dodasz na poczatku zacierania to piwo wyjdzie bardziej palony w strone stouta. Jak na koniec bedzie lagodniejsze nie tak palone. Troche skomplikowany zasyp, ale to twoja sprawa. Z chmielami to swiadomie? Bo target jest goryczkowy a ekg raczej smakowo aromatyczne a ty zamierzasz uzyc na odwrot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello256 Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 2 minuty temu, Lasek napisał: Jak na koniec bedzie lagodniejsze nie tak palon więc pójdą na koniec co do chmieli to pomyłka... miałobyć odwrotnie ? zraz zmienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi