Jump to content

Recommended Posts

Proszę o pomoc w uWarzeniu pierwszej IPY z zacieraniem. Posiadam:

-5kg pale ale

-1kg słodu pszenicznego

-1kg monachijskiego

-1kg zakwaszającego

Chmiele po 90g:

-Centennial 

-chinook 

-falconer's flight

Nie posiadam chłodnicy, będę brzeczkę studził w wannie. Chcę uwarzyc w miarę lekką ipę, mocno nachmieloną. Nie do końca przemyślałem zakup chmieli i nie znalazłem nigdzie takiego połączenia. Z góry dziękuję za pomoc w opracowaniu receptury 

Edited by Adrian Siedlarski
Link to comment
Share on other sites

Zasyp cały pale ale + pszeniczny, ewentualnie trochę tego monachijskiego jak lubisz bardziej słodowe. Osobiście bym robił bez niego. 

 

Chmielu możesz dać z 90g (30+30+30) na zimno, dodatkowo ze 100-150g chmielu jakoś porozkładać na końcówkę gotowania + na 60min do pożądanego stopnia IBU wyliczonego w kalkulatorze. Na goryczkę z tych najlepiej chyba wyjdzie Chinook. 

 

Najważniejsza i tak fermentacja, o której nie wspominasz ani słowa. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.