Adrian Siedlarski Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) Proszę o pomoc w uWarzeniu pierwszej IPY z zacieraniem. Posiadam: -5kg pale ale -1kg słodu pszenicznego -1kg monachijskiego -1kg zakwaszającego Chmiele po 90g: -Centennial -chinook -falconer's flight Nie posiadam chłodnicy, będę brzeczkę studził w wannie. Chcę uwarzyc w miarę lekką ipę, mocno nachmieloną. Nie do końca przemyślałem zakup chmieli i nie znalazłem nigdzie takiego połączenia. Z góry dziękuję za pomoc w opracowaniu receptury Edytowane 25 Listopada 2018 przez Adrian Siedlarski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Zasyp cały pale ale + pszeniczny, ewentualnie trochę tego monachijskiego jak lubisz bardziej słodowe. Osobiście bym robił bez niego. Chmielu możesz dać z 90g (30+30+30) na zimno, dodatkowo ze 100-150g chmielu jakoś porozkładać na końcówkę gotowania + na 60min do pożądanego stopnia IBU wyliczonego w kalkulatorze. Na goryczkę z tych najlepiej chyba wyjdzie Chinook. Najważniejsza i tak fermentacja, o której nie wspominasz ani słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się