girzu Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 Cześć, mam pacific pale ale: https://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/pacyfic-pale-ale.html o 2 tygodniach fermentacji, z 12 blg zeszło na 3,5 blg, instrukcja pisze by przetrzymać do 3 tygodni i dopiero chmielić na zimno. Pytanie czy po 2 tygodniach jest sens zacząć chmielenie gdy już piwo nie bulba od jakiegoś czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 29 minut temu, girzu napisał: Cześć, mam pacific pale ale:https://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/pacyfic-pale-ale.html o 2 tygodniach fermentacji, z 12 blg zeszło na 3,5 blg, instrukcja pisze by przetrzymać do 3 tygodni i dopiero chmielić na zimno. Pytanie czy po 2 tygodniach jest sens zacząć chmielenie gdy już piwo nie bulba od jakiegoś czasu? Jesli fermentacja sie zakonczyla to mozesz chmielic. Pamietaj zeby to zgrac z butelkowaniem, zeby chmiel za dlugo nie plywal w piwie. Rozsadny maks to 5 dni w pokojowej temperaturze. Im dluzej tym wieksza szansa na trawe w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 Sprawdź blg za kilka dni, jeśli nie spada, to możesz chmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się