Skocz do zawartości

Pacific pale ale chmielenie po 2 tygodniach


girzu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

mam pacific pale ale:
https://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/pacyfic-pale-ale.html

o 2 tygodniach fermentacji, z 12 blg zeszło na 3,5 blg, instrukcja pisze by przetrzymać do 3 tygodni i dopiero chmielić na zimno. Pytanie czy po 2 tygodniach jest sens zacząć chmielenie gdy już piwo nie bulba od jakiegoś czasu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, girzu napisał:

Cześć,

 

mam pacific pale ale:
https://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/pacyfic-pale-ale.html

o 2 tygodniach fermentacji, z 12 blg zeszło na 3,5 blg, instrukcja pisze by przetrzymać do 3 tygodni i dopiero chmielić na zimno. Pytanie czy po 2 tygodniach jest sens zacząć chmielenie gdy już piwo nie bulba od jakiegoś czasu?

Jesli fermentacja sie zakonczyla to mozesz chmielic.

Pamietaj zeby to zgrac z butelkowaniem, zeby chmiel za dlugo nie plywal w piwie. Rozsadny maks to 5 dni w pokojowej temperaturze. Im dluzej tym wieksza szansa na trawe w piwie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.