sredstvom Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Szanowni zastanawiam sie com uczynil i do dalej czynic. Przetrzymalem zakaplowanego wita (na sucharach brewferm blanche) przez tydzien w mieszkaniu, po czym - glownie ze wzgledow lokalowo-logistycznych - wywalilem calosc do piwnicy. Nie bylbym soba, gdybym nie sprawdzil, co sie tam we flaszkach przez ten pierwszy tydzien nawyprawialo, wiec odkapslowalem. Gaz sie juz jakis pojawil, lekka pianka w szklance powstala, jednak wysycenia jeszcze zero. No, ale nie ma sie czego po tygodniu spodziewac. Nie podoba mi sie jednak, ze w piwnicy mam aktualnie 14 stopni. Zakres pracy grzybkow podany przez producenta zaczyna sie w okolicach 15°. Czy nie lepiej to jednak cofnac do mieszkania dla pewnosci, przynajmniej na jeszcze tydzien? Czy bezsensownie panikuje, keep calm i warz nastepne? (co wczoraj, notabene, uczynilem:-) ). Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Szanowni zastanawiam sie com uczynil i do dalej czynic. Przetrzymalem zakaplowanego wita (na sucharach brewferm blanche) przez tydzien w mieszkaniu, po czym - glownie ze wzgledow lokalowo-logistycznych - wywalilem calosc do piwnicy. Nie bylbym soba, gdybym nie sprawdzil, co sie tam we flaszkach przez ten pierwszy tydzien nawyprawialo, wiec odkapslowalem. Gaz sie juz jakis pojawil, lekka pianka w szklance powstala, jednak wysycenia jeszcze zero. No, ale nie ma sie czego po tygodniu spodziewac. Nie podoba mi sie jednak, ze w piwnicy mam aktualnie 14 stopni. Zakres pracy grzybkow podany przez producenta zaczyna sie w okolicach 15°. Czy nie lepiej to jednak cofnac do mieszkania dla pewnosci, przynajmniej na jeszcze tydzien? Czy bezsensownie panikuje, keep calm i warz nastepne? (co wczoraj, notabene, uczynilem:-) ). Dzieki. Bez paniki, nagazuje się tylko wolniej.Zabieraj się za kolejne warzenie, Witkowi daj spokojnie leżakować. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka sredstvom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 Spokojnie może sobie dojrzewać w tej temp. i dogazuje się piwko. Dużo dłużej to też nie będzie trwało, ja właściwie sporo piw po tygodniu wynoszę już do piwnicy, a tam mam 10-15C w okresie jesienno-zimowo-wiosennym. Spokojnie sobie dochodzą około miesiąca czasu i mają już konkretny gaz. sredstvom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 No i gitara. Dzieki serdeczne za uspokojenie mi mysli, panowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się