Hobbysta Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Witam, Prosiłbym klasycznie o sprawdzenie receptury na piwo, bo wciąż jednak nie czuje się na tyle pewny w tej kwestii. Brown Ale zasyp: -Pils 41% -Vienna 41% -caraamber 10% -carafa 2 special 8% Zacieranie 67°C przez około 1h Chmielenie: (przeliczane na 20l) 1. Chinook 15g/60min 2. Cascade 30g/15min 3. Cascade 30g/0min coś ala hopstand, chce zobaczyc jakie efekty to daje. 4. Cascade 30g cicha Drożdże to będą prawdopodobnie FM52 po amerykańskiej pszenicy, czy czymś w tym stylu. Wiedeński 50/50 z pilsem zeby nadać troche barwy i wiecej slodowosci bo nie mam zwyklego pale ale (ma to sens?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 ja do swojego Brown Ale dałem 12% Biscuit on ma 50EBC i 13% słodów karmelowych (8% Karmel 120 i 5% czekoladowy 400) i barwa mieściła się w widełkach. Nie wiem czy tej carafy nie masz za dużo, pewnie połowę musiałbyś obciąć, ale jeżeli wg jakiegoś kalkulatora wychodzi ci pożądana barwa to ok. Nie masz jakiegoś zapychacza na goryczkę? Magnum/Iunga itp? Chinooka lepiej dodać na aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Dostalem na festiwalu duzo probek chinooka, cascade i centenniala i chcialem wykorzystac wlasnie jeWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 ja do swojego Brown Ale dałem 12% Biscuit on ma 50EBC i 13% słodów karmelowych (8% Karmel 120 i 5% czekoladowy 400) i barwa mieściła się w widełkach. Nie wiem czy tej carafy nie masz za dużo, pewnie połowę musiałbyś obciąć, ale jeżeli wg jakiegoś kalkulatora wychodzi ci pożądana barwa to ok. Nie masz jakiegoś zapychacza na goryczkę? Magnum/Iunga itp? Chinooka lepiej dodać na aromatA co do koloru to wychodzi mi 50 EBC wg BS. Moge teoretycznie wrzucić biscuit bo mam, a teraz mnie nawet zaczyna kusić żeby uciąć trochę tej carafy na rzecz pszenicy czekoladowej. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 tutaj moja receptura, prócz chmielenia nic bym nie zmienial Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 To ciesze sie, bo to znaczy ze juz zaczynam kumac robienie zasypu Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 3 minuty temu, Hobbysta napisał: To ciesze sie, bo to znaczy ze juz zaczynam kumac robienie zasypu Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Przy projektowaniu receptur na etapie zasypu ważne jest to żebyś wiedział co dany słód ma wnieść w gotowym produkcie, nie ma sensu tworzenie jakiś skomplikowanych receptur z 8 rodzajami słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Starałem się robić na podstawie opisu stylu i opisów słodów i od RISa to ide właśnie w prostotę żeby nie przedobrzyćWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Żaden z proponowanych przez Ciebie słodów nie jest tradycyjnym słodem do Brown Ale. Nie znaczy to co prawda że piwo będzie złe, ale dla porządku zaproponuję zgoła odmienną recepturę: http://perfectpint.blogspot.com/2011/11/what-makes-good-brown-ale.html sihox 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 6 minut temu, dirk gently napisał: Żaden z proponowanych przez Ciebie słodów nie jest tradycyjnym słodem do Brown Ale. Nie znaczy to co prawda że piwo będzie złe, ale dla porządku zaproponuję zgoła odmienną recepturę: http://perfectpint.blogspot.com/2011/11/what-makes-good-brown-ale.html chyba zostanę przy swoim bo jednak nie chce dokupywać wiecej slodow, ale znajac zycie wroce do tego stylu i sprobuje innego podejscia, bardziej klasycznego. Co byś powiedział o chmieleniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Jeśli to ma być Brown Ale to chmielenie jest bez sensu, ale podejrzewam że to ma być American Brown Ale. W jakie Blg i IBU celujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Jeśli to ma być Brown Ale to chmielenie jest bez sensu, ale podejrzewam że to ma być American Brown Ale. W jakie Blg i IBU celujesz?Racja zapomniałem napisac o tym ze chcialem w amerykansa wersje pojsc. Blg kolo 13/14 wychodzilo mi a chmielenie na 40IBU moze do 50IBU.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 BJCP twierdzi że ABA ma widełki IBU 20-30. Brown Ale to nie ma być po prostu taka ciemniejsza IPA, tylko piwo o balansie raczej słodowym. To co proponujesz ma chmielenie jak na Brown IPA raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się