Jump to content

Brown Ale


Hobbysta

Recommended Posts

Witam,

Prosiłbym klasycznie o sprawdzenie receptury na piwo, bo wciąż jednak nie czuje się na tyle pewny w tej kwestii.

Brown Ale 

zasyp:

-Pils  41%

-Vienna 41% 

-caraamber 10%

-carafa 2 special 8%

Zacieranie 67°C przez około 1h

Chmielenie: (przeliczane na 20l)

1. Chinook 15g/60min

2. Cascade 30g/15min

3. Cascade 30g/0min coś ala hopstand, chce zobaczyc jakie efekty to daje.

4. Cascade 30g cicha

Drożdże to będą prawdopodobnie FM52 po amerykańskiej pszenicy, czy czymś w tym stylu. Wiedeński 50/50 z pilsem zeby nadać troche barwy i wiecej slodowosci bo nie mam zwyklego pale ale (ma to sens?) 

Link to comment
Share on other sites

ja do swojego Brown Ale dałem 12% Biscuit on ma 50EBC i 13% słodów karmelowych (8% Karmel 120 i 5% czekoladowy 400) i barwa mieściła się w widełkach. Nie wiem czy tej carafy nie masz za dużo, pewnie połowę musiałbyś obciąć, ale jeżeli wg jakiegoś kalkulatora wychodzi ci pożądana barwa to ok. Nie masz jakiegoś zapychacza na goryczkę? Magnum/Iunga itp? Chinooka lepiej dodać na aromat

Link to comment
Share on other sites

ja do swojego Brown Ale dałem 12% Biscuit on ma 50EBC i 13% słodów karmelowych (8% Karmel 120 i 5% czekoladowy 400) i barwa mieściła się w widełkach. Nie wiem czy tej carafy nie masz za dużo, pewnie połowę musiałbyś obciąć, ale jeżeli wg jakiegoś kalkulatora wychodzi ci pożądana barwa to ok. Nie masz jakiegoś zapychacza na goryczkę? Magnum/Iunga itp? Chinooka lepiej dodać na aromat
A co do koloru to wychodzi mi 50 EBC wg BS. Moge teoretycznie wrzucić biscuit bo mam, a teraz mnie nawet zaczyna kusić żeby uciąć trochę tej carafy na rzecz pszenicy czekoladowej.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, Hobbysta napisał:

To ciesze sie, bo to znaczy ze juz zaczynam kumac robienie zasypu :)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Przy projektowaniu receptur na etapie zasypu ważne jest to żebyś wiedział co dany słód ma wnieść w gotowym produkcie, nie ma sensu  tworzenie jakiś skomplikowanych receptur z 8 rodzajami słodu 

Link to comment
Share on other sites

Żaden z proponowanych przez Ciebie słodów nie jest tradycyjnym słodem do Brown Ale. Nie znaczy to co prawda że piwo będzie złe, ale dla porządku zaproponuję zgoła odmienną recepturę:

http://perfectpint.blogspot.com/2011/11/what-makes-good-brown-ale.html

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, dirk gently napisał:

Żaden z proponowanych przez Ciebie słodów nie jest tradycyjnym słodem do Brown Ale. Nie znaczy to co prawda że piwo będzie złe, ale dla porządku zaproponuję zgoła odmienną recepturę:

http://perfectpint.blogspot.com/2011/11/what-makes-good-brown-ale.html

chyba zostanę przy swoim bo jednak nie chce dokupywać wiecej slodow, ale znajac zycie wroce do tego stylu i sprobuje innego podejscia, bardziej klasycznego. Co byś powiedział o chmieleniu?

 

Link to comment
Share on other sites

Jeśli to ma być Brown Ale to chmielenie jest bez sensu, ale podejrzewam że to ma być American Brown Ale.
W jakie Blg i IBU celujesz?
Racja zapomniałem napisac o tym ze chcialem w amerykansa wersje pojsc. Blg kolo 13/14 wychodzilo mi a chmielenie na 40IBU moze do 50IBU.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.