rosomak Posted January 31, 2008 Share Posted January 31, 2008 Witam dawno mnie tu nie było. Po pierwszy nieudanym zacieraniu postanowiłem lepiej przygotować się do tematu, trochę czytałem trochę też medytowałem ;P by lepiej cały proces przemyśleć. W miedzy czasie zrobiłem jeszcze dwie warki - jedna z ekstraktu a drugą z miodu. Chciałem zrobić sobie zapas gdyby zacierane nie wyszło. Wczoraj oczyściwszy ciało i umysł;D zabrałem się za zacieranie. Kupione wcześniej 5 kg słodu podzieliłem na pół - to jakby nie wyszło, bym miał drugie podejście. Filtratorem podobnym do tego z browamator- w ciągu prawie 3 godzin przefiltrowałem 10 l brzeczka z 12 blg. Przefiltrowało się bardzo ładnie - jestem zadowolony. Choć trochę dług. Ale jak to mówił Joda - pośpiech złym doradcą jest;) Więc nie pośpieszałem;) Od 12 godzin całość jest już w baniaku i powoli zaczyna fermentować - z wrażenia nawet nie spróbowałem Poczekam kilka dni i zobaczymy co z tego wyjdzie - trzymajcie kciuki;) Zrobiłem z samego słodu pliznerskiego. By nie kombinować zbyt wiele na początek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted January 31, 2008 Share Posted January 31, 2008 Faktycznie długo Cię nie było już nawet myślałem, że odpuściłeś na korzyść miodów pitnych. Napisałeś mało precyzyjnie czy to górna czy dolna fermantacja, ale kciuki trzymam. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarzyciel Posted February 1, 2008 Share Posted February 1, 2008 ... Przefiltrowało się bardzo ładnie - jestem zadowolony. Choć trochę dług. Ale jak to mówił Joda - pośpiech złym doradcą jest;) Więc nie pośpieszałem;) Od 12 godzin całość jest już w baniaku i powoli zaczyna fermentować - z wrażenia nawet nie spróbowałem Poczekam kilka dni i zobaczymy co z tego wyjdzie - trzymajcie kciuki;) ... Ale mam nadzieję, że nie zapomniałeś z wrażenia pogotować tej brzeczki i pochmielić przed fermentacją. Raf Link to comment Share on other sites More sharing options...
rosomak Posted February 1, 2008 Author Share Posted February 1, 2008 Faktycznie długo Cię nie było już nawet myślałem, że odpuściłeś na korzyść miodów pitnych. Napisałeś mało precyzyjnie czy to górna czy dolna fermantacja, ale kciuki trzymam. JK Cześć - ja tak łatwo nie odpuszczam, bardziej zamykam się w sobie by dopracować szczegóły Poza tym jakoś nie miałem czasu nic z tym robić a jak miałem czas to nie miałem gdzie kupić rurek na filtrator rurkowy - uroki mieszkania na wsi;) ale za to widoki mam ładne;) W końcu użyłem tego wiadra co kiedyś - tyle że przeczytałem instrukcje na browamator a że nie mam wiadra z kranikiem do drugiego wiadra wsadziłem wężyk który zagiąłem by leciało wolno - bardzo wolno;) Czasem wkładam łeb do wiadra i wącham i pachnie jak to piwo z ekstraktów tak że może coś z tego wyjdzie- to pierwsze śmierdziało ohydnie. Jutro pewnie się fermentacja skończy więc zobaczymy. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to że jest to już moja 9 warka i zapomniałem po ważeniu sprawdzić blg i dolać wody a pewnie z 0.5-1l mi uleciało przy ważeniu;D No nic będzie jakie będzie ale błąd głupi;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 2, 2008 Share Posted February 2, 2008 po co tak często to piwo ważysz Link to comment Share on other sites More sharing options...
rosomak Posted February 3, 2008 Author Share Posted February 3, 2008 Jednak o czymś zapomniałem;) Po burzliwej - znowu zapomniałem sprawdzić blg. Sprawdzałem tylko przed ważeniem i na 10 l miałem 12 blg. Nie dolałem wody po ważeniu i teraz na cichej mam już 9 l zastanawiam się czy by nie dolać przynajmniej 0.5-1l przegotowanej ostudzonej wody. Tak by było też 10 l. Ale czy teraz to coś da ?? Piwo w smaku po burzliwej było bardzo miłe, z lekkim posmakiem słody - ta pierwsza warka miała bardzo mocny ten posmak i była ohydna- w sumie to tylko ten posmak miała. Ta ma coś innego jeszcze i smakuje fajnie. Zawsze jest ten smak słodu - tak jakby rozmoczone ziarna jadł ?? Taki lekki. Zastanawiam się czy dobrze przefiltrowałem- choć teraz nic mi nie pływa w piwie;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 4, 2008 Share Posted February 4, 2008 Z Twojego opisu wynika, że piwo Ci smakuje więc nie widzę problemu. Ja bym nic nie dolewał. No chyba, że chcesz Sobie zrobić piwo z Biedronki to możesz dolać nawet 10 l wody i będziesz miał dużo i jeszcze lepsze niż z Biedronki. Nie chyba nie chcesz? JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
rosomak Posted February 5, 2008 Author Share Posted February 5, 2008 Z Twojego opisu wynika, że piwo Ci smakuje więc nie widzę problemu. Ja bym nic nie dolewał. No chyba, że chcesz Sobie zrobić piwo z Biedronki to możesz dolać nawet 10 l wody i będziesz miał dużo i jeszcze lepsze niż z Biedronki. Nie chyba nie chcesz? JK Ach te twoje cięte riposty ;DDD Brakowało mi ich Masz racje smakuje nie będę zmieniał nic. Zastanawiam się tylko nad tym posmakiem słodowym- nie jest on zły tyle że jestem przewrażliwiony po tym wcześniejszym gdzie było go za dużo i piwo było okropne. No nic zobaczymy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now