Rafal Toruń Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Mam pytanie odnośnie Milk Stout. Skład : Słód jasny pilzneński 3.8kg Słód karmelowy Caraaroma 0.25kg Słód czekoladowy 0.40kg Laktoza 0.5kg Chmiel aromatyczny Perle 40g Niestety z braku wprawy zapomniałem zbadać ilość Blg przed zadaniem drożdży Natomiast po 3 tygodniach fermentacji (bez przelewania na cichą) wyszło mi ok 9,2 Blg (nie ruszyło nic od 3 dni) Z przepisu na Homebrewing.pl piwo ma 14Blg i ok 5% alko Wg Kalkulatora gęstość początkowa 14Blg i końcowa 9,2Blg daje nam jakieś 2,8% . Czy ja coś źle liczę ? Tak czy siak po 3 tyg fermentacji Blg 9% wydaje się bardzo dużo. Odfermentowanie na poziomie 35% wydaje się nie wielkie a może to wina laktozy ?Gdzie popełniłem błąd ? Dodam że smak podczas pomiaru wydawał się bardzo dobry. przelane do butelek ale ciekawi mnie zawartość alkoholu. doczytałem że Dodatek surowca do refermentacji do butelki zwiększa zawartość alkoholu ok. 0,4%-0,5% czyli liczyć mam że zostaje 3,3% ? Edytowane 27 Grudnia 2018 przez Rafal Sakovvski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Licząc w kalkulatorze, wziąłeś pod uwagę dodanie laktozy? Podnosi poziom blg, ale nie zostanie przefermetowana. Możesz uznać więc, że Twój końcowy poziom blg to około 7,7 jeśli to warka 20l. Bez początkowego blg to i tak strzelanie w ciemno. Nie wiadomo jaką masz wydajność. Przy tym zasypie 14blg to chyba już włącznie z laktozą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal Toruń Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 no to jest właśnie problem, że tego nie sprawdziłem. ale będzie nauczka 7,7 to już lepiej aczkolwiek wyczytałem że 500g laktozy to nawet 2,5blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 A pomiar Blg czym wykobywałeś spławikiem czy refraktometr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal Toruń Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 spławikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 To faktycznie dużo blg zostało nawet odliczając laktoze. A jakich drożdzy użyłeś?, jak zacierałeś?, otrzymałeś 20l brzeczki nastawnej? Sprawdzałeś spławik na wodzie czy nie przekłamuje? Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 (edytowane) U mnie wystapił podobny problem i dodam że otrzymałem 14l brzeczki która miała 17,5BLG już z 0,5kg laktozy, po fermentacji 33 dni (drożdże US05) pozostało 9BLG i taki poziom cukru utrzymywał się od już dwóch tygodni. Wczoraj poszło w butelki z 80g glukozy więc będę kontrolował sytuacje na bieżąco. Przy takim ekstrakcie pierwszy raz mi się zdarzyło tak słabe odfermentowanie chyba że popełniłem błąd pomiarowy. Edytowane 28 Grudnia 2018 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Rób FFT na przyszłość. Prosty test a pomaga bardzo. Po dodaniu drożdzy odlej troche do szklanki i odstaw w ciepłe miejsce. Po trzech dniach będziesz wszystko wiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal Toruń Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 użyłem Drożdże górnej fermentacji Danstar Windsor otrzymałem jakieś 21l brzeczki. spławika nie sprawdzałem , sprawdzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal Toruń Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 w wodzie jest 0 czyli splawik ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal Toruń Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 po 2 dniach sprawdziłem smak ok w porównaniu do Olbrachta milk stout bardzo porównywalny . Błąd że nie sprawdziłem przed zadaniem drożdży teraz mam nauczkę. chyba nie ma co drążyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi