Skocz do zawartości

wanilia, piana i baba pijana


Rekomendowane odpowiedzi

Czołem, z racji ostatniego znaleziska (zestaw browamatora do brown ale) i świadomości, że styl nie należy do zbytnio pasjonujących, chciałbym go wzbogacić wanilią. Po wstępnej lekturze podobnych wątków chciałbym zapytać o pianę, otóż wielu forumowiczów zaobserwowało, że po dodaniu wanilii (prawdopodobnie z powodu zawartości tłuszczu) piana znika. Tyczy się to zarówno olejków waniliowych, jak i tej w postaci naturalnej. W związku z tym powstaje pytanie, czy polecacie jakiś substytut, który nie będzie wpływał negatywnie na pianę? Nie jest dla mnie problemem potencjalna jego sztuczność (naturalny, chemiczny - jeden dla mnie grzyb). + jeszcze pytanko w ramach formalności - Czy 2 laski będą wystarczające, żeby stanowić w piwie bardzo wyraźną nutę, a nawet lekko go zdominować(warka 20l, 12blg)? Pozdrawiam, Maciej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli dopiero zaczynasz i jest to jedna z Twoich pierwszych warek, to polecałbym jednak uwarzyć normalne brown ale i nie kombinować. Żadne piwo nie jest mało pasjonujące, jeśli jest poprawnie zrobione, a dowalaniem dodatków na siłę często można więcej napsuć niż poprawić.

 

Ale jeśli jesteś zdecydowany to pokrój 2 laski wanilii, zamocz w wódce na pare dni, wlej wszystko do piwa i powinno być dobrze wyczuwalne. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.