Mansterius Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Dzień dobry wszystkim, jeżeli temat był (szukałem a nie znalazłem) to proszę o zamknięcie i podanie linka. Mam pytanie odnośnie pomiaru temperatury przy zacieraniu. Otóż zaczepiam termometr przy ściance gara 30l i pokazuje mi temperature 70C (termometr biowinu) ale gdy w połowie czasu zacierania postanowiłem sprawdzić ile wynosi na środku gara to wskaźnik termometra wskazał 5 stopni więcej. I tak samo przy poruszaniu termometrem w garze temperatura skakała. Jest to moja druga warka i się zastanawiam czy nie spieprzyłem tym dry stouta. Ponoć przy temperaturze zacierania 75C juz sie skrobia rozpada na cukry niefermentowalne. Jak mierzyć poprawnie temperature? Jak bardzo skopałem tym dry stouta? Dziękuje i proszę o wyrozumiałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Wycofalem się z tej wypowiedzi;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Temperaturę mierzy się na środku, po zamieszaniu w grze Coa z tego wyjdzie, ale co - nie wiadomo. Najwyżej stout 0% alko Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mansterius Opublikowano 12 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Mniej więcej wiedziałem, że temperatura z boku będzie niższa ale nie sądziłem ze to będzie tak duża różnica. Stout 0% nie brzmi najgorzej:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Musisz często mieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mansterius Opublikowano 12 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zasugerowałem się filmami instruktażowymi: "wsyp słód, wyłącz gaz i przykryj a temperatura sie utrzyma a za pół h sprawdź temperature" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 O to nie sugeruj się tymi filmami;)Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Ale nie przy podgrzewaniu... Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Jak pierwsza warka Ci smakowała, to ta też będzie, bo technike prowadzeniu pomiaru masz pewnie taką samą Mansterius 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 7 godzin temu, Mansterius napisał: Zasugerowałem się filmami instruktażowymi: "wsyp słód, wyłącz gaz i przykryj a temperatura sie utrzyma a za pół h sprawdź temperature" Ja robię podobnie. Tylko temperaturę mierzę po zamieszaniu i sprawdzam co 10 min. Do tej metody zmusił mnie fakt, że nawet na najmniejszym ogniu temperatura uciekała mi do góry. Statystycznie wychodzi na to że mieszam co 10 min.(czasami częściej), a podgrzewam, zacier co 20 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Ja mam termometr z sondą - taki pręt ok. 15 cm długi - i wkładam ją w zacier przy ściance gara - nie wiem, jaka jest różnica między tym brzegiem gara a jego środkiem, ale efekty są zgodne z zamierzonymi temperaturami - czyli chyba dobrze to oddaje temperaturę całego zacieru Tak sobie myślę, że przy następnej warce zrobię pomiary dwoma termometrami i wyjdzie prawda na jaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się