Belzebub Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 wg mnie spokojne może rozcieńczyć zacier po gotowaniu a nawet można na dwa razy gotować w jednym garze. Ludzie robią przecież mocne piwa w takich małych garnkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 wszak, że to włąsnie z ilością jest problem. 20l to za mało, piwo schodzi jak ciepłe bułeczki, nie mam warunków by warzyć częsciej, czy inwestować w wiekszy sprzęt. Proponuję częściej warzyć różne gatunki wtedy wyjdzie wszystkim na zdrowie a nie tyle kombinować. Ja warzyłem dwie warki z zacieraniem po 27l w ciągu 7h (rekord to 6h). A jak zechcesz zrobić mocne piwo polecam porter bałtycki, tylko gęstość zacieru jest wielka i przypalić można, ale super doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Cześć. Do zacierania/warzenia używam gara elektrycznego 29l. Gdyby użyć 2x wiecej słodu i przygotować w nim brzeczke 2x mocniejszą (ok 22blg) Czy ktoś próbował takiej metody? Stosunek słodu do wody podczas zacierania powinien wynosić 1:3,5 wiec mogłbym użyć max 8kg zasypu, troche mało by osiągnąć 22blg wydaje mi się.. Ja ostatnio zacierałem 8 kg słodu w garze 25 l. Weszło 15 l wody i 8 kg słodu, było niemal pod sam brzeg garnka. U ciebie pewnie wejdzie z 4 l wody więcej. Zapomnij o stosunku 1:3,5. Możesz spróbować tak zacierać, ale przygotuj się na ostre mieszanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 ja do garnka lidlowskiego z cyrkulacją i podwójnym dnem wrzuciłem prawie 7 kg. Nie miałem problemu z przypalaniem, bo brzeczka cały czas krążyła a ziarno nie dotykało grzałki. Dostałem 25 litrów 17 blg. Wcześniej robiłem portera bez podwójnego dna, 2 zasypy po ponad 5 kg i to była masakra bo mimo ostrego mieszania i cały czas włączonej grzałki temp. spadała... musiałem odbierać część i gotować na gazie. Rozcieńczanie brzeczki przed fermentacją może miec pozytywny wpływ, bo może do tak gęstej brzeczki przechodzi mniej tanin ze słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 (edytowane) ja dziś przywiozłem worek 30 kg z Bogutynia, zapłaciłem 78 złotych i jeszcze dostałem imienny atest słód jest z Optimy zamówiony 15 marca, dostałem go ze sporego stosu 30 kg worków. Z tego co słyszałem jest dobry, przerobię go na pilsa na lato. Co do chmielu z allegro to jest on tańszy ale nie jest określona liczba alfa, więc może być stosowany jako aromatyczny na koniec gotowania, bo inaczej można uwarzyć bombę chmielową... Co do oszczędności to najlepiej oszczędzać poprzez duże zakupy, oraz recykling gęstwy drożdżowej. To pozwala na obniżenie kosztów praktycznie bez strat jakości. A jeśli ktoś chce oszczędzić na czasie, albo przez jakieś machinacje przy technologii produkcji to niech sobie pójdzie do sklepu po Tyskie. Ostatnio na ponad 25l piwa wrzuciłem po 100g marynki i 100g lubelskiego od tej babki z Puław. Jak gotowałem to taki mocny zapach się unosił w całym domu i bałem się że tym razem przesadziłem. Ostatnio próbowałem efektu (dolniak) i powiem że jest ostro z chmielone ale żeby tak przesadzić żeby nie wypić to nie wiem ile trzeba by dać. Piwko całkiem pijalne Edytowane 18 Czerwca 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się