Skocz do zawartości

Fermentacja nie ruszyła. Co dalej?


laudart92

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, adaske napisał(a):

Temperatura to 19 stopni, użyłem drożdży z zestawu

Otworzyłem jeszcze pokrywę fermentatora żeby zobaczyć czy jest piana, mała ale coś było i czuć drożdże, czy to oznaka, że fermentacja się rozpoczyna?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, INTseed napisał(a):

Zostaw to. Moja pierwsza fermentacja to dwa dni zanim ruszyło.
Chcesz szybko kup 2 paczki i wsyp na pianę.
Pożywka też nie zaszkodzi.

Kup sobie przezroczysty fermentora.

Zostawiam, nie tykam, ale wtedy kiedy wiedzieć, że fermentacja się zakończyła? kiedy zrobić pomiary cukru żeby być pewnym aby nie zrobić tzw. granatów?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W pewnym momencie będziesz wiedział.
Jeśli robisz takie zwykłe piwko 12blg to musisz przyjąć tak te trzy tygodnie. Można wcześniej, ale jak będziesz robił raz w miesiącu piwo to po trzecim już nie będziesz czekał.
Zawsze rób test odfermentowanie. Czyli odlewasz trochę do szklanki z drożdżami i będziesz wiedział do ilu zeszło w ciepłym miejscu.
Możesz sobie np. zrobić słoik z tym samym piwem i go postawić obok fermentora. Nie musisz pokrywki zakręcać.
Możesz w nim grzebać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.