adaske Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 3 godziny temu, adaske napisał(a): Temperatura to 19 stopni, użyłem drożdży z zestawu Otworzyłem jeszcze pokrywę fermentatora żeby zobaczyć czy jest piana, mała ale coś było i czuć drożdże, czy to oznaka, że fermentacja się rozpoczyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Zostaw to. Moja pierwsza fermentacja to dwa dni zanim ruszyło.Chcesz szybko kup 2 paczki i wsyp na pianę.Pożywka też nie zaszkodzi.Kup sobie przezroczysty fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adaske Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 3 godziny temu, INTseed napisał(a): Zostaw to. Moja pierwsza fermentacja to dwa dni zanim ruszyło. Chcesz szybko kup 2 paczki i wsyp na pianę. Pożywka też nie zaszkodzi. Kup sobie przezroczysty fermentora. Zostawiam, nie tykam, ale wtedy kiedy wiedzieć, że fermentacja się zakończyła? kiedy zrobić pomiary cukru żeby być pewnym aby nie zrobić tzw. granatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Zależy od temperatury fermentacji.Masz lodówkę i sterownik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adaske Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 1 godzinę temu, INTseed napisał(a): Zależy od temperatury fermentacji. Masz lodówkę i sterownik? Nie mam, temperatura wynosi 19 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia W pewnym momencie będziesz wiedział.Jeśli robisz takie zwykłe piwko 12blg to musisz przyjąć tak te trzy tygodnie. Można wcześniej, ale jak będziesz robił raz w miesiącu piwo to po trzecim już nie będziesz czekał.Zawsze rób test odfermentowanie. Czyli odlewasz trochę do szklanki z drożdżami i będziesz wiedział do ilu zeszło w ciepłym miejscu.Możesz sobie np. zrobić słoik z tym samym piwem i go postawić obok fermentora. Nie musisz pokrywki zakręcać.Możesz w nim grzebać. adaske 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się