Grzegorz Żukowski Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 U mnie uogólniając przy namoczeniu słodu i lekkim zakwaszeniu oraz 90-minutowym zacieraniu wydajność wzrasta o ok. 7-8%. I tak wszystko jest uzależnione od przebiegu wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 39 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał: U mnie uogólniając przy namoczeniu słodu i lekkim zakwaszeniu oraz 90-minutowym zacieraniu wydajność wzrasta o ok. 7-8%. I tak wszystko jest uzależnione od przebiegu wysładzania Czyli coś jest na rzeczy. A co znaczy, że "I tak wszystko jest uzależnione od przebiegu wysładzania"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) To nie jest żadną nowością. Jest mnóstwo badań odnośnie: Zależności wydajności zacierania przy obniżeniu pH. Wpływu namaczania słodów na wydajność Zależności wydajności zacierania w zależności od jej trwania Wpływu grubości śrutowania na wydajność I zapewne wiele innych o których nie wspomniałem Ogólnie bez nakładu finansowego można poprawić wydajność zakwaszeniem zacieru, grubością śrutowania i namoczeniem słodu. Wydłużenie procesu zacierania do 90-120minut (długo po negatywnym wyniku próby jodowej) miało sens w przypadku mocnych piw, powyżej 16 stopni Plato. Konkluzja była, że w przypadku piwa 12 stopni Plato bardziej opłacalne jest zwiększenie zasypu, niż przedłużanie zacierania Edytowane 27 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 15 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał: To nie jest żadną nowością. Jest mnóstwo badań odnośnie: Zależności wydajności zacierania przy obniżeniu pH. Wpływu namaczania słodów na wydajność Zależności wydajności zacierania w zależności od jej trwania Wpływu grubości śrutowania na wydajność I zapewne wiele innych o których nie wspomniałem Ogólnie bez nakładu finansowego można poprawić wydajność zakwaszeniem zacieru, grubością śrutowania i namoczeniem słodu. Wydłużenie procesu zacierania do 90-120minut (długo po negatywnym wyniku próby jodowej) miało sens w przypadku mocnych piw, powyżej 16 stopni Plato. Konkluzja była, że w przypadku piwa 12 stopni Plato bardziej opłacalne jest zwiększenie zasypu, niż przedłużanie zacierania Dla mnie teraz wszystko jest nowością (4 warka) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carllos Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Kolego skoro jesteś na początku przygody z piwowarstwem polecam dużo czytać i przekładać to na doswiadczenia. https://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wpływ_poszczególnych_czynników_na_fermentowalność_brzeczki_i_wydajność#Eksperymenty_z_czasem_zacierania Na pewno wpływ na wydajność ma: 1. Grubość śrutu (w sklepie śrutuja tak żeby nie zatykalo się podczas wysładzania). 2. PH zacieru Optymalny 4.7-5.2 3. Długość zacierania. 4. Ekstarktywność słodu. Wiadomo czym świerzszy tym lepiej. Edytowane 27 Stycznia 2019 przez Carllos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 2 minuty temu, Carllos napisał: Kolego skoro jesteś na początku przygody z piwowarstwem polecam dużo czytać i przekładać to na doswiadczenia. https://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wpływ_poszczególnych_czynników_na_fermentowalność_brzeczki_i_wydajność#Eksperymenty_z_czasem_zacierania Napewno wplyw na wydajnosc ma: 1. Grubość śrutu (w sklepie śrutuja tak żeby nie zatykalo się podczas wysładzania). 2. PH zacieru Optymalny 4.7-5.2 3. Długość zacierania. 4. Ekstarktywność słodu. Wiadomo czym świerzszy tym lepiej. Czytałem, ale dzięki za dobre chęci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Rzućcie jakimś źródłem do wyników badań (może być z art z zamkniętych baz), które potwierdzają, że "namaczanie" słodu zwiększa wydajność zacierania. Edytowane 27 Stycznia 2019 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi