Skocz do zawartości

Woda źródlana pomoc


Rekomendowane odpowiedzi

Jest to mój pierwszy post na tym forum szukałem odpowiedzi lecz jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć a mianowicie w mojej okolicy jest źródełko w lesie gdzie woda jest bardzo dobra i sporo ludzi ją pobiera do celów spożywczych,moje pytanie brzmi czy taką wodę muszę przegotować do nastawu chodzi konkretnie o brewkit czy mogę dolać zimniej nie przegotowując jej. Zrobiłem jeden nastaw i piwo o początkowej 11blg przestało fermentować na ok 6blg czy może to być powód nie przegotowania tej wody.

 

 

Pozdrawiam

Edytowane przez RychuKawalera
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wodę z nieznanego źródła jednak lepiej było by przegotować - tak na wszelki wypadek. Natomiast zatrzymanie fermentacji raczej nie ma z tym związku. W twoim przypadku przyczyny szukałbym w:

- źle poprowadzonej fermentacji (drożdże zadane w małej ilości, w słabej kondycji, spadki temperatury, itp.),

- charakterystyce użytego szczepu drożdży (płytko odfermentowujące),

- charakterystyce ekstraktów / brewkitu (dużo cukrów niefermentowalnych),

- pomiarze dokonanym refraktometrem bez korekty.

Wybierz najlepiej pasującą możliwość :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.