RychuKawalera Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 (edytowane) Jest to mój pierwszy post na tym forum szukałem odpowiedzi lecz jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć a mianowicie w mojej okolicy jest źródełko w lesie gdzie woda jest bardzo dobra i sporo ludzi ją pobiera do celów spożywczych,moje pytanie brzmi czy taką wodę muszę przegotować do nastawu chodzi konkretnie o brewkit czy mogę dolać zimniej nie przegotowując jej. Zrobiłem jeden nastaw i piwo o początkowej 11blg przestało fermentować na ok 6blg czy może to być powód nie przegotowania tej wody. Pozdrawiam Edytowane 29 Stycznia 2019 przez RychuKawalera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Wodę z nieznanego źródła jednak lepiej było by przegotować - tak na wszelki wypadek. Natomiast zatrzymanie fermentacji raczej nie ma z tym związku. W twoim przypadku przyczyny szukałbym w: - źle poprowadzonej fermentacji (drożdże zadane w małej ilości, w słabej kondycji, spadki temperatury, itp.), - charakterystyce użytego szczepu drożdży (płytko odfermentowujące), - charakterystyce ekstraktów / brewkitu (dużo cukrów niefermentowalnych), - pomiarze dokonanym refraktometrem bez korekty. Wybierz najlepiej pasującą możliwość zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Poza tym łatwo o infekcje jeśli nie przegotujesz wody...Wysłane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się