rosiak Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 (edytowane) Witam! Znalazlem na wikipedii 2 wykresy przedstawiajace zacieranie infuzyjne i dekokcyjne. moze sie komus przydadza. Tutaj linki do strony: http://pl.wikipedia.org/wiki/Piwo http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Zacieranie_infuzyjne_i_dekokcyjne.JPG&filetimestamp=20090322013028 Edytowane 18 Maja 2010 przez rosiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 To ciekawe, bo wychodzi na to, że źle robię dekokcję... z 44°C podgrzewam do 53°C i biorę porcję do dekoktu (tam jak na wykresie 63, 72, 100). Znaczy nie przetrzymuję zacieru głównego w 44°C jak pokazuje wykres. Chyba coś źle zrozumiałem w opisach. Dzięki za wygrzebanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Są dekokcje i dekokcje, tu masz lepsze wykresy: http://braukaiser.com/wiki/index.php/Decoction_Mashing Najbardziej nowoczesny sposób to Hochkurz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 A co to? Na drugim wykresie dekokt dolewali przez 25min ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosiak Opublikowano 18 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 nie przez 25 min tylko pewnie tyle teoretycznie zajmie uzyskanie wymaganej temperatry zacieru glownego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 nie przez 25 min tylko pewnie tyle teoretycznie zajmie uzyskanie wymaganej temperatry zacieru glownego I tak mi się wydaje że ktoś błąd zrobił tu. Bo jakby zamieszał to minuta i temperatury wymieszane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 nie przez 25 min tylko pewnie tyle teoretycznie zajmie uzyskanie wymaganej temperatry zacieru glownego I tak mi się wydaje że ktoś błąd zrobił tu. Bo jakby zamieszał to minuta i temperatury wymieszane. no chyba, ze ktoś pompuje jakieś 5 hektolitów zacieru.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosiak Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 przegladalem strone ktora pokazal coder i na dole sa linki do filmow. Na filmie widac beczke ktora ma podwojne sciany jak lodowka samochodowa Gdzie cos takiego mozna dostac albo jak to sie nazywa Link do filmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 To też jest lodówka, tylko okrągła. Nie widziałem takich w Polsce, ale może gdzieś są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 (edytowane) zobacz w browamatorze są 60L i 120 L ale to są kadzie nie lodówka Edytowane 19 Maja 2010 przez uups Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 lodówka Igloo, za $60 http://www.robbinssports.com/sporting-goods-store/igloo-five-gallon-sports-water-cooler-p-4112.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się