Phob Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Cześć Wam Przymierzam się do pierwszej próby zrobienia mocniejszego piwa, będzie to Strong scotch Ale. Przy zasypie, podpierałem się znalezionym w sieci przepisie https://tiny.pl/txzcp Prezwidywania według Brewness 20L 22BLG 10% ABV 25EBC Zasyp Viking Pale Ale - 7kg Weyermann Carapils - 0,7kg Weyermann Carawheat - 0,1kg Palone ziarno jęczmienia Weyermann - 0,1kg Cukier trzcinowy - okolo 0,35kg Zacieranie w 68 stopniach Wygrzew do 76 Gotowanie 120 minut Magnum 60minut 20g Cukier Drożdże - gęstwa po 100%peated Ale druga generacja US05 Co do samej warki plan jest taki, żeby po okresie fermentacji, zabutelkować piwo i wsadzić w najciemniejszy kąt piwnicy, żeby wrócić do niego za rok na moje 30 urodziny (w styczniu) Teraz pytania 1 Nie mam zabardzo pomysłu co do chmielenia mam Magnum i dam go na gorzyczke, ale niestety w tym momencie moj magazyn chmielowy gości tylko amerykańskie odmiany chmielu i chciałem się was podpytać co tu dac, czy więcej magnuma, czy kupić coś angielskiego czy moze zrobić eksperyment z jakims amerykańskim chmielem 2 Palony jęczmień dodać na całość zacierania? Edit - usunięta notka na temat czasu fermentacji Edytowane 30 Stycznia 2019 przez Phob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Wg mnie: 1. Dowolny chmiel tylko na goryczkę na 25-30IBU 2. Ja bym dał na całość ale raczej mniej A poza tym: 1. Ja bym nie robił "cichej" 2. Nie zakładaj czasu fermentacji, fermentacja skończy się, kiedy się skończy 3. Z 22°Blg raczej nie będzie 10% alk., a jak będzie, to raczej będzie zbyt wytrawne jak na styl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 (edytowane) co do fermentacji, bardziej napisalem zeby napisac, raczej tutaj zawsze sprawdzam jak sie zahcowuje piwo a nie wyliczam dni :), dlatego mysle ze po okolo 2 tygodniach bedzie sens zaczac kontrolowac blg? ale faktycznie zeby nie razilo w oczy edytuje to ? co do % tak mi wyliczyl brewness (chociaz wiem, że obliczenia tego programu są "dziwne") możesz wytłumaczyć czemu nie robić cichej ? zadam jeszcze jedno pytanie, czy jest ktoś mi w stanie odpowiedzieć jaki najwiekszy zasyp da się przefiltrować w wiadrze 33l (fermentor z dzirkami w dnie w drugim fermentorze z kranikiem) bo jezeli mialbym pewnosc ze wejdzie mi wiecej slodu dodalbym tego pale ale jeszcze ? Edytowane 30 Stycznia 2019 przez Phob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Phob napisał: możesz wytłumaczyć czemu nie robić cichej ? Dla mnie "cicha" to zwiększone ryzyko infekcji i natlenienie piwa. A odwracając pytanie, dlaczego chcesz zrobić cichą? Bo wg mnie cicha to nie jakieś wielkie ryzyko tylko nie ma z niej korzyści 2 godziny temu, Phob napisał: zadam jeszcze jedno pytanie, czy jest ktoś mi w stanie odpowiedzieć jaki najwiekszy zasyp da się przefiltrować w wiadrze 33l (fermentor z dzirkami w dnie w drugim fermentorze z kranikiem) Z wężykiem jako filtratorem u mnie, koło 11kg, pewnie większy też się da, bo możesz filtrować na raty. Zresztą przy mocnych piwach to ja już od dłuższego czasu nie robię docelowo pełnych 20l tylko koło 15l, mniejszy zasyp, miejsca w fermentorze więcej jakby piana poszalała, wg mnie sporo to zalet ma (jest tyko mniej piwa ;)). Edytowane 30 Stycznia 2019 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się