dpgcandy Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Witam Mój lager fermentuje sobie pięknie w 11* ale zanim będzie gotowy myślałem żeby uwarzyć coś co będę mogl spróbować trochę szybciej niż lagera i może na górna fermentacje Do dyspozycji mam: slody: pilznenskiego bruntal monachijski i wiedeński chmiele : Hallertau mittelfruh 4.1%alfa Simcoe 12.1%alfa Hallertau Tradition 5.2%alfą Premiant 7.9 %alfa Saaz 3.5 % alfą Sterling 7.8 alfa drozdze muszę dokupić jakies propozycje coś może na górna fermentacje ? Edytowane 10 Lutego 2019 przez dpgcandy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Jest osobny wątek do takich pytań. Podaj jeszcze ile, którego ze składników masz. Ja poszedłbym w smash Pilzno albo Wiedeń z premiantem albo sterlingiem. 10-12BLG, 30 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 A w czym zacierasz? Ja bym dał sterling na fwh i HT na 20 minut. Słód pilznenski i Monachijski. 4:1. Hallertauera 30g na te 20min, a sterling tak, żeby 30ibu wyszło kalibrujesz. Drożdże np. Danstar Nottingham. Zacieranie jednotemperaturowo 66C. Najszybciej jednak wychodzi do picia pszenica. Jak się czujesz na siłach, weź dowolny przepis na witbiera albo prostego weizena. Grodziskie też jest fajna opcja, tylko musiałbyś dokupić Słód wędzony. Te piwa można pić zaraz po nagazaowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 (edytowane) W dniu 10.02.2019 o 17:20, zasada napisał(a): Jest osobny wątek do takich pytań. Podaj jeszcze ile, którego ze składników masz. Ja poszedłbym w smash Pilzno albo Wiedeń z premiantem albo sterlingiem. 10-12BLG, 30 IBU. Rozwiń Mam tak pilznenskiego 10kg wiedeńskiego ok4.8 kg monachijskiego 5kg chmielu każdego po 50g wpomne tylko ze jestem początkującym browarnikiem i nie wiem co to znaczy smash ?drozdze muszę kupić mieszkam w Uk wiem ze tez są fajne sklepy z drożdżami których potrzebuje jakie propozycje co do drożdży? I jeszcze temp zacierania plus ile wody i proporcje słodu, w którym momencie dorzucić który chmiel sory ze tak prosto z mostu ale poprostu nie wiem . Dzięki za odp. Edytowane 12 Lutego 2019 przez dpgcandy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 (edytowane) W dniu 10.02.2019 o 17:44, Jankasper napisał(a): A w czym zacierasz? Ja bym dał sterling na fwh i HT na 20 minut. Słód pilznenski i Monachijski. 4:1. Hallertauera 30g na te 20min, a sterling tak, żeby 30ibu wyszło kalibrujesz. Drożdże np. Danstar Nottingham. Zacieranie jednotemperaturowo 66C. Najszybciej jednak wychodzi do picia pszenica. Jak się czujesz na siłach, weź dowolny przepis na witbiera albo prostego weizena. Grodziskie też jest fajna opcja, tylko musiałbyś dokupić Słód wędzony. Te piwa można pić zaraz po nagazaowaniu. Rozwiń Chodzi Ci o gar 29 l. Na tych drożdżach co podałeś jak długo fermentować ? na burzliwej rozumiem ze nie zlewam na cicha tylko do butelek a kwestia kiedy który chmiel i na ile ? Dzięki za odp. Edytowane 12 Lutego 2019 przez dpgcandy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 W dniu 12.02.2019 o 00:12, dpgcandy napisał(a): Chodzi Ci o gar 29 l. Na tych drożdżach co podałeś to ile fermentuje? rozumiem ze nie zlewam na cicha tylko do butelek a kwestia kiedy który chmiel i na ile ? Dzięki za odpowiedz. Rozwiń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 W dniu 12.02.2019 o 00:08, dpgcandy napisał(a): co to znaczy smash Rozwiń Single malt and single hop. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 W dniu 12.02.2019 o 00:12, dpgcandy napisał(a): Chodzi Ci o gar 29 l. Na tych drożdżach co podałeś jak długo fermentować ? na burzliwej rozumiem ze nie zlewam na cicha tylko do butelek a kwestia kiedy który chmiel i na ile ? Dzięki za odp. Rozwiń Fermentuja około 2 tygodnie. Po 10 dniach zmierz blg. Po 12 kolejny raz. Jak się nie zmienia, daj do ciepłego, ok 20C, pomieszczenia na 2 dni i po tym czasie butelkuj. Cicha w tym przepisie nie jest potrzebna. Chmiel przy podgrzewaniu brzeczki i na 20min przed końcem gotowania dajesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 W dniu 12.02.2019 o 06:20, Jankasper napisał(a): Fermentuja około 2 tygodnie. Po 10 dniach zmierz blg. Po 12 kolejny raz. Jak się nie zmienia, daj do ciepłego, ok 20C, pomieszczenia na 2 dni i po tym czasie butelkuj. Cicha w tym przepisie nie jest potrzebna. Chmiel przy podgrzewaniu brzeczki i na 20min przed końcem gotowania dajesz. Rozwiń Fermentować w 18* ? Później butelki do jakiej temp i na ile ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 W dniu 12.02.2019 o 12:27, dpgcandy napisał(a): Fermentować w 18* ? Później butelki do jakiej temp i na ile ? Rozwiń Temperatura otoczenia najlepiej 16. Brzeczka przy zadaniu drożdży 14. Po ok tygodniu t otoczenia 18. Po 2 tygodniach 20C. Potem do butelek i 20C otoczenia. Około tygodnia. Później do zimnego, najlepiej poniżej 10C. I bez gwałtownych zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 W dniu 12.02.2019 o 12:35, Jankasper napisał(a): Temperatura otoczenia najlepiej 16. Brzeczka przy zadaniu drożdży 14. Po ok tygodniu t otoczenia 18. Po 2 tygodniach 20C. Potem do butelek i 20C otoczenia. Około tygodnia. Później do zimnego, najlepiej poniżej 10C. I bez gwałtownych zmian. Rozwiń I W dniu 12.02.2019 o 12:35, Jankasper napisał(a): Temperatura otoczenia najlepiej 16. Brzeczka przy zadaniu drożdży 14. Po ok tygodniu t otoczenia 18. Po 2 tygodniach 20C. Potem do butelek i 20C otoczenia. Około tygodnia. Później do zimnego, najlepiej poniżej 10C. I bez gwałtownych zmian. Rozwiń Rozumiem ze mam zmierzyc blg przed butelkowaniem i ma być 2-3 ? I wtedy zdecydować o dodaniu glukozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 (edytowane) W dniu 12.02.2019 o 14:19, dpgcandy napisał(a): I Rozumiem ze mam zmierzyc blg przed butelkowaniem i ma być 2-3 ? I wtedy zdecydować o dodaniu glukozy? Rozwiń Czyli sterlinga i halertaueta mniej więcej w jednum czasie 20-30 min przed końcem gotowania ?zacieranie 66 * 60min? A mam takie drożdże nadadzą się Saflager s23? I ostatnia kwestia ile wody i do ilu wysladzac podoba mi się pomysł bo wszystko mam Edytowane 12 Lutego 2019 przez dpgcandy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 (edytowane) W dniu 12.02.2019 o 12:35, Jankasper napisał(a): Temperatura otoczenia najlepiej 16. Brzeczka przy zadaniu drożdży 14. Po ok tygodniu t otoczenia 18. Po 2 tygodniach 20C. Potem do butelek i 20C otoczenia. Około tygodnia. Później do zimnego, najlepiej poniżej 10C. I bez gwałtownych zmian. Rozwiń Czyli sterlinga i halertaueta mniej więcej w jednum czasie 20-30 min przed końcem gotowania ?zacieranie 66 * 60min? A mam takie drożdże nadadzą się Saflager s23?czy jednak t notingham ? I ostatnia kwestia ile wody i do ilu wysladzac podoba mi się pomysł bo wszystko mam Edytowane 12 Lutego 2019 przez dpgcandy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 W dniu 12.02.2019 o 14:37, dpgcandy napisał(a): Czyli sterlinga i halertaueta mniej więcej w jednum czasie 20-30 min przed końcem gotowania ?zacieranie 66 * 60min? A mam takie drożdże nadadzą się Saflager s23?czy jednak t notingham ? I ostatnia kwestia ile wody i do ilu wysladzac podoba mi się pomysł bo wszystko mam Rozwiń Sterlinga od razu, zanim zacznie wrzec. Powinien się godzinę gotować. HT na 20 min przed końcem, czyli w 40 minucie gotowania. S23 to dolniaki. Piwo będzie dłużej dojrzewalo. Lepiej danstar. Wody na start ok 17 litrów. Drugie tyle do wysladzania, nie zejdzie cała. Wysładzanie dopóki nie osiągniesz ok 27l, albo dopóki wyslodziny nie spadną poniżej +/- 5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 W dniu 12.02.2019 o 20:04, Jankasper napisał(a): Sterlinga od razu, zanim zacznie wrzec. Powinien się godzinę gotować. HT na 20 min przed końcem, czyli w 40 minucie gotowania. S23 to dolniaki. Piwo będzie dłużej dojrzewalo. Lepiej danstar. Wody na start ok 17 litrów. Drugie tyle do wysladzania, nie zejdzie cała. Wysładzanie dopóki nie osiągniesz ok 27l, albo dopóki wyslodziny nie spadną poniżej +/- 5 blg. Rozwiń Dzieki bardzo zamawiam drozdze ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 12 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 W dniu 12.02.2019 o 20:15, dpgcandy napisał(a): Dzieki bardzo zamawiam drozdze ! Rozwiń Powodzenia! Pamiętaj, żeby uwodnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 W dniu 12.02.2019 o 20:32, Jankasper napisał(a): Powodzenia! Pamiętaj, żeby uwodnić Rozwiń Jedna paczka czy dwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 13 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 W dniu 13.02.2019 o 09:26, dpgcandy napisał(a): Jedna paczka czy dwie? Rozwiń Przy elstrakcie poniżej 13 jedna da radę. Dobre uwodnienie drożdży i napowietrzanie brzeczki to mus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 W dniu 13.02.2019 o 11:32, Jankasper napisał(a): Przy elstrakcie poniżej 13 jedna da radę. Dobre uwodnienie drożdży i napowietrzanie brzeczki to mus. Rozwiń Siemka w niedziele warzymy jeszcze kwestia jednotemperaturowego zacierania pisałeś 66* na ile minut ? Nie robić normalnie 63* , 73*, i 79?i czy wrzucić na chwile w niższej temp ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 W dniu 15.02.2019 o 19:08, dpgcandy napisał(a): Siemka w niedziele warzymy jeszcze kwestia jednotemperaturowego zacierania pisałeś 66* na ile minut ? Nie robić normalnie 63* , 73*, i 79?i czy wrzucić na chwile w niższej temp ? Rozwiń nie ma sensu tutaj zacieranie na wiele temperatur. wodę podgrzej do 68C, wsyp słody,utrzymaj 66C, po godzinie podnoś powoli do tych 78C, dokładnie mieszając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 W dniu 15.02.2019 o 19:13, Jankasper napisał(a): nie ma sensu tutaj zacieranie na wiele temperatur. wodę podgrzej do 68C, wsyp słody,utrzymaj 66C, po godzinie podnoś powoli do tych 78C, dokładnie mieszając. Rozwiń Zapomniałem zapytać jakie proporcje w gr ile chmielu simcoe i halerta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 20g sterlinga na 60min, albo jeszcze przed zagotowaniem 30g HT na 20 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 W dniu 12.02.2019 o 12:35, Jankasper napisał(a): Temperatura otoczenia najlepiej 16. Brzeczka przy zadaniu drożdży 14. Po ok tygodniu t otoczenia 18. Po 2 tygodniach 20C. Potem do butelek i 20C otoczenia. Około tygodnia. Później do zimnego, najlepiej poniżej 10C. I bez gwałtownych zmian. Rozwiń Czyli butelkowanie po 2 tyg ? Jeśli blg się nie spada po 12 dniach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 W dniu 16.02.2019 o 14:39, dpgcandy napisał(a): Czyli butelkowanie po 2 tyg ? Jeśli blg się nie spada po 12 dniach ? Rozwiń 2 tyg + 2 dni. te 2 dni w 20C sprawiają, że drożdże kończa po sobie sprzątać. Oczywiście, jeśli pomiar po 12 i 14 dniach był taki sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpgcandy Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 W dniu 16.02.2019 o 14:57, Jankasper napisał(a): 2 tyg + 2 dni. te 2 dni w 20C sprawiają, że drożdże kończa po sobie sprzątać. Oczywiście, jeśli pomiar po 12 i 14 dniach był taki sam. Rozwiń Siemka wczoraj wsZystko poszło prawie wszystko z planem... blg po wysladzaniu było pomiędzy 5-6 po gotowaniu 12. Wyszło Ok 21 l. Przy zakładaniu rurki trochę wody wciągnęło do fermentatora przez rurkę czy to duZy problem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się