Jump to content

Recommended Posts

Witam
Chciałbym uwarzyć Piwo Trapistów czytałem coś na ten temat, nie typowo na forum tylko w jakiś poradnikach jednak szukam konkretnych wskazówek, może ktoś na forum tworzył takie piwo i może coś podpowiedzieć. 

 

Pozdrawiam

BC BROWAR DOMOWY

Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO said:

warzyłem kilkukrotnie, musisz zapamiętać jedną ważną regułę - belgijskie piwa warzymy tylko na płynnych drożdżach!

A warzyłeś może na gęstwie dedykowanych sucharów?  

Będę w weekend warzył,  mam gęstwe danstar abbey i nie wiem czy robić z syropem cukrowym,  czy poprostu mocne dobre piwo. 

Link to comment
Share on other sites

Najpierw zdecyduj się jakie. Podstawowe style trapistów to blond, dubbel, tripel i quadrupel (pomijam już jakieś piwa stołowe czy klimaty Orvala), które mimo cech wspólnych zasadniczo się między sobą różnią. Co byś nie wybrał to informacji jest w internecie pełno, są to w końcu dosyć popularne piwa. 

 

No i jak było wspomniane - jak chcesz to zrobić porządnie to tylko dedykowane płynne drożdże. Niektóre suche może dadzą jakąs tam namiastkę, ale to zdecydowanie nie to samo. 

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.