Jump to content

Refermentacja Weizena

Recommended Posts

Witam,

Czas na butelkowanie Weizena , zeszło do 3 BLG.

Poprzednia warka była z użyciem cukru (potrójna miarka); 4g na 0,5l.

Teraz chcę spróbować z glukozą, mam wątpliwości:

- czy można sypać wprost jak cukier, w tej samej ilości do butelek przed rozlewem ?

- czy lepiej zrobić roztwór ?

Będę mieć ok. 18l, butelkuję do 0,5 i 0,33.

W tym kalkulatorze https://brewness.com/calculator/pl/carbonation mam wynik przy wysyceniu 4,5 i temp. piwa 20 st. : 288,2 g glukozy.

Czy to nie za dużo ?

Jeżeli ma z tego być syrop, w jakiej ilości wody zagotować glukozę ?

Lepiej dodać to do zdekantowanej brzeczki, czy strzykawką do butelek (ile ml do 0,5, a ile do 0,33) ?

Rozpuść surowiec do refermentacji w 0,5-1l wrzącej wody (ja jeszcze chwilę gotuję) i zadaj do zdekantowanej brzeczki. Dobrze rozmieszaj ale uważaj aby zbytnio nie natlenić (możesz też dekantować do fermentora gdzie jest już roztwór glukozy / cukru - lepiej się wymiesza).

1 g cukru to 1,16 g glukozy krystalicznej

3 godziny temu, Henx napisał:

Wysycenie 4,5?! Jesteś pewien?

3,3-4,5 mamy zakres: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation 

Celowałem w duże nagazowanie, ale w sumie nie upieram się.

Poprzedni z cukrem do refermentacji wyszedł bardzo dobry.

8 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Mi jedna warka granatów wystarczyła, żeby zacząć celować w niskie poziomy nagazowania. Przy takim poziomie gazu nie odważyłbym się butelkowania tego w standardowe butelki

Kurczę, liczę z tego kalkulatora i coraz bardziej mi nie pasuje :/

Jeżeli wcześniej dawałem 4g/0,5 l - zużyłem więc 144g cukru na 18l.

Jak przemnożę to przez współczynnik 1,16 - powinno wyjść 167g glukozy, którą zagotuję w 0,5l wody.

Kalkulator pokazuje 264g (!!) przy wysyceniu 4,2 - więc potencjalnie byłby granat murowany.

Cóż - jestem w trakcie odmierzania, więc biorę 167 g glukozy, mam nadzieję że nie będzie za mało nagazowane.

Edited by NorbertBM

4,5 to tylko butelki szampanówki :) 3,3 to już sporo. Ja weizena gazuję na 2,5-2,6 bo tak lubię (kwestia gustu) - ale jeśli nagazujesz na 4,5 to jeśli Ci nie powybuchają, to zanim komuś dasz butelkę uprzedź o takim czymś (raczej żaden piwowar nie weźmie jej do ręki :) ).

Też dzisiaj butelkowałem weizena. Dałem 100g cukru na 21 litrów piwa. I z doświadczenia wiem, że będzie dobrze. Refermentacja z dodawaniem 200g cukru jest dopuszczalna tylko jeśli wiemy, że będzie szybko wypite, albo przechowywane w idealnych warunkach. Jeśli jest ryzyko, że nam przyświeci słoneczko, że będzie przechowywane w 20°C albo i wyżej i tak przez 2-3 miesiące, to otwieranie butelki będzie średnią przyjemnością :D

• 1 month later...
W dniu 13.02.2019 o 22:48, NorbertBM napisał:

Dzięki Wszystkim :)

Poszło finalnie 167g glukozy w 0,5l zagotowanej wody.

Dam znać o efektach.

A więc dla zainteresowanych - było wyśmienite !

Żadnego przegazowania, wg mnie efekt zdecydowanie lepszy od sacharozy.