NorbertBM Posted February 13, 2019 Share Posted February 13, 2019 Witam, Czas na butelkowanie Weizena , zeszło do 3 BLG. Poprzednia warka była z użyciem cukru (potrójna miarka); 4g na 0,5l. Teraz chcę spróbować z glukozą, mam wątpliwości: - czy można sypać wprost jak cukier, w tej samej ilości do butelek przed rozlewem ? - czy lepiej zrobić roztwór ? Będę mieć ok. 18l, butelkuję do 0,5 i 0,33. W tym kalkulatorze https://brewness.com/calculator/pl/carbonation mam wynik przy wysyceniu 4,5 i temp. piwa 20 st. : 288,2 g glukozy. Czy to nie za dużo ? Jeżeli ma z tego być syrop, w jakiej ilości wody zagotować glukozę ? Lepiej dodać to do zdekantowanej brzeczki, czy strzykawką do butelek (ile ml do 0,5, a ile do 0,33) ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted February 13, 2019 Share Posted February 13, 2019 Rozpuść surowiec do refermentacji w 0,5-1l wrzącej wody (ja jeszcze chwilę gotuję) i zadaj do zdekantowanej brzeczki. Dobrze rozmieszaj ale uważaj aby zbytnio nie natlenić (możesz też dekantować do fermentora gdzie jest już roztwór glukozy / cukru - lepiej się wymiesza). 1 g cukru to 1,16 g glukozy krystalicznej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted February 13, 2019 Share Posted February 13, 2019 Wysycenie 4,5?! Jesteś pewien? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NorbertBM Posted February 13, 2019 Author Share Posted February 13, 2019 3 godziny temu, Henx napisał: Wysycenie 4,5?! Jesteś pewien? 3,3-4,5 mamy zakres: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation Celowałem w duże nagazowanie, ale w sumie nie upieram się. Poprzedni z cukrem do refermentacji wyszedł bardzo dobry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted February 13, 2019 Share Posted February 13, 2019 Mi jedna warka granatów wystarczyła, żeby zacząć celować w niskie poziomy nagazowania. Przy takim poziomie gazu nie odważyłbym się butelkowania tego w standardowe butelki Link to comment Share on other sites More sharing options...
NorbertBM Posted February 13, 2019 Author Share Posted February 13, 2019 (edited) 8 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał: Mi jedna warka granatów wystarczyła, żeby zacząć celować w niskie poziomy nagazowania. Przy takim poziomie gazu nie odważyłbym się butelkowania tego w standardowe butelki Kurczę, liczę z tego kalkulatora i coraz bardziej mi nie pasuje Jeżeli wcześniej dawałem 4g/0,5 l - zużyłem więc 144g cukru na 18l. Jak przemnożę to przez współczynnik 1,16 - powinno wyjść 167g glukozy, którą zagotuję w 0,5l wody. Kalkulator pokazuje 264g (!!) przy wysyceniu 4,2 - więc potencjalnie byłby granat murowany. Cóż - jestem w trakcie odmierzania, więc biorę 167 g glukozy, mam nadzieję że nie będzie za mało nagazowane. Edited February 13, 2019 by NorbertBM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted February 13, 2019 Share Posted February 13, 2019 (edited) https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation Według tego kalkulatora 210g glukozy na 20l warkę byłoby to 3,5. Wydaje się to jeszcze sensowną ilością Edited February 13, 2019 by Grzegorz Żukowski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted February 13, 2019 Share Posted February 13, 2019 4,5 to tylko butelki szampanówki 3,3 to już sporo. Ja weizena gazuję na 2,5-2,6 bo tak lubię (kwestia gustu) - ale jeśli nagazujesz na 4,5 to jeśli Ci nie powybuchają, to zanim komuś dasz butelkę uprzedź o takim czymś (raczej żaden piwowar nie weźmie jej do ręki ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
NorbertBM Posted February 13, 2019 Author Share Posted February 13, 2019 Dzięki Wszystkim Poszło finalnie 167g glukozy w 0,5l zagotowanej wody. Dam znać o efektach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted February 13, 2019 Share Posted February 13, 2019 Też dzisiaj butelkowałem weizena. Dałem 100g cukru na 21 litrów piwa. I z doświadczenia wiem, że będzie dobrze. Refermentacja z dodawaniem 200g cukru jest dopuszczalna tylko jeśli wiemy, że będzie szybko wypite, albo przechowywane w idealnych warunkach. Jeśli jest ryzyko, że nam przyświeci słoneczko, że będzie przechowywane w 20°C albo i wyżej i tak przez 2-3 miesiące, to otwieranie butelki będzie średnią przyjemnością Link to comment Share on other sites More sharing options...
NorbertBM Posted March 16, 2019 Author Share Posted March 16, 2019 W dniu 13.02.2019 o 22:48, NorbertBM napisał: Dzięki Wszystkim Poszło finalnie 167g glukozy w 0,5l zagotowanej wody. Dam znać o efektach. A więc dla zainteresowanych - było wyśmienite ! Żadnego przegazowania, wg mnie efekt zdecydowanie lepszy od sacharozy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted March 16, 2019 Share Posted March 16, 2019 (edited) Glukozy jeszcze do refermentacji nie przerabiałem. Albo wersja ekonomiczna z sacharozą albo na bogato z ekstraktem słodowym. Edited March 16, 2019 by Grzegorz Żukowski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now