poldek34 Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) Skończyłem zadaniem drożdży o 5.30 - ufff!!!( została godzina snu przed wyjściem do pracy, :-)) ) Wyszło 3o litrów brzeczki, 14blg - wyszła zarąbista wydajność. Była to pierwsza warka na kotle Klarstein stąd trochę dłużej poszło. Na razie stoi w 20C. Wieczorem przeniosę do temo. 15-16 stopni. Zadałem drożdże s-04, gdzieś jeszcze w czeluściach magazynku się zawieruszyły. Dzięki za pomoc. :-)) Edytowane 19 Lutego 2019 przez poldek34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 1 hour ago, poldek34 said: Skończyłem zadaniem drożdży o 5.30 - ufff!!!( została godzina snu przed wyjściem do pracy, :-)) ) Wyszło 3o litrów brzeczki, 14blg - wyszła zarąbista wydajność. Była to pierwsza warka na kotle Klarstein stąd trochę dłużej poszło. Na razie stoi w 20C. Wieczorem przeniosę do temo. 15-16 stopni. Zadałam drożdże s-04, gdzieś jeszcze w czeluściach magazynku się zawieruszyły. Dzięki za pomoc. :-)) Oj. S04 w 20c to fuzle. Zmiany temperatury po zadaniu drożdży to też może być błąd Nie ma gwarancji złych posmakow, ale lepiej następnym razem nie ryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) O choinka! Piszą na opakowaniu, że temp. 15-20 jest dla nich najlepsza. Może więc przez te kilka godzin nie zrobi się zonk-na razie one się namnażają i startuje fermentacja. Właśnie dlatego ich nie przeniosłem od razu do chłodnego aby dobrze wystartowała.. - zapamiętam lekcję. Pozdr. Edytowane 19 Lutego 2019 przez poldek34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 30 minutes ago, poldek34 said: O choinka! Piszą na opakowaniu, że temp. 15-20 jest dla nich najlepsza. Może więc przez te kilka godzin nie zrobi się zonk-na razie one się namnażają i startuje fermentacja. Właśnie dlatego ich nie przeniosłem od razu do chłodnego aby dobrze wystartowała.. - zapamiętam lekcję. Pozdr. Przy wszelkich anglikach lepiej startować z temp brzeczki 14 i otoczenia 15. Spokojnie sobie poradzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Cenna informacja.Człowiek się urobi przy zacieraniu i niestety drożdzami skopie cały efekt.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 1 hour ago, poldek34 said: Cenna informacja.Człowiek się urobi przy zacieraniu i niestety drożdzami skopie cały efekt.. Nie jest to pewnik. Drożdże maja swój świat. Czasem wszystko zrobisz perfekcyjnie, a wyjdą fuzle. I tak piwem będziesz zachwycony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) 44 minuty temu, Jankasper napisał: I tak piwem będziesz zachwycony Ta myśl trzyma mnie przy życiu. Własnie przeniosłem brzeczkę do chłodnego-kożuszek ładny na brzeczce. :-))) Następna warka jaka mi się marzy to porter.. . Szukam receptury w której wśród składowych słodów jest pilsnejski i np. specjal B - bo je posiadam. Warzyłeś? Edytowane 19 Lutego 2019 przez poldek34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 2 hours ago, poldek34 said: Ta myśl trzyma mnie przy życiu. Własnie przeniosłem brzeczkę do chłodnego-kożuszek ładny na brzeczce. :-))) Następna warka jaka mi się marzy to porter.. . Szukam receptury w której wśród składowych słodów jest pilsnejski i np. specjal B - bo je posiadam. Warzyłeś? Portera średnio bym polecał. Musisz mieć zdrowa gęstwe. Najlepiej dolniakach. W dodatku dojrzewa z 3 mce w butelkach zanim się napijesz. Lepiej owsianego stouta zrobić, gęstwe s04 będziesz miał za 2 tygodnie jak znalazł. Potrzebujesz tylko Płatki Owsiane i jakiś Słód palony dokupić. Special B się wkomponuje. Jak na szybko coś chcesz, zrób tego weizena. Masz składniki, suche drożdże, chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Nie piłem stauta owsianego ale rzuciłem okiem na opis- powininen się nadać. :-))) Pomożesz skomponować zestaw? A weizen w międzyczasie. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Recepta: 4kg pilznenskiego 0.5 płatki owsiane błyskawiczne. 0.3kg special b 0.3kg Słód carafa special III Carafe i special B możesz zesrutowac na mąkę. Platki kleikujesz. Zacieranie w 67C przez godzinę Powoli podnosisz temperaturę. 75'C 15 minut. Zaczynasz zagotowywać. Jak już ma 80C wrzucasz 40g marynka. Po 45minutach od zagotowania wrzucasz 30g chmielu aromatycznego. East Kent gooldingsa, fuggles, albo Lubelski. Może być mieszanka. Po 60 wyłączasz grzanie, czekasz minutę, zaczynasz chłodzenie. Masz chłodnicę zanurzeniowa? Gotujesz w tym klarstein? Z takiego założenia wyszedłem. Jeśli wczorajsze piwo się uda, gęstwa po nim będzie idealna. Ilość musisz wyliczyć z kalkulatora. Trzeba bardzo mocno napowietrzyc brzeczkę. Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Wielkie dzięki, :-)))) Bardzo jestem Ci wdzięczny za cierpliwość i życzliwość. Nawet nie zauważyłem, że zrobiłeś i podesłałeś recepturę. mam chłodnicę zanurzeniową i gotuje w klarsteinie. Mam obawy co czystości gęstwy - spodziewam się w niej pozostałości chmielu, nie odfitrowało się dobrze.. - efekt koncentratu i tego, że musiałem łyżką wspomagać filtrację - wrzuciłem chmiele bezpośrednio do kotła( poraz ostatni). Fermentacja szaleje - bardzo dynamicznie. Temperatura 15-16 stopni. Jutro sprawdzę blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 (edytowane) Spokojnie, zawsze sypie prosto do gara, po chłodzeniu się osadza na dnie. Dekantuje weżykiem, a farfocle z dna wylewam ostrożnie na sitko. Pierwsza minuta to syf, potem leci klarowne. Dlatego początek idzie do garnuszka, wygotowanego, potem sitko nad fermentor i zlewki spowrotem do sitka. Wszelkie woreczki to dla mnie dużo zabawy. W hopspider może się kiedyś zaopatrze... Gęstwe zlej do słoika, dolej przygotowanej i wystawionej wody do pełna i zakrec. Odstaw na 24h do lodówki, syf siądzie na dnie. Pośrodku będą drożdże, powyżej woda. Można tak 2-3 tygodnie nawet gęstwe trzymać. Potem wylewasz wodę, pobierasz potrzebna ilość gęstwy. Syf z dna i nadmiar wylewasz. Edytowane 22 Lutego 2019 przez Jankasper poldek34 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 (edytowane) Mrozy przyszły i temperatura w piwnicy spadła do 13 stopni - tyle wskazuje termometr naklejony na fermentor. Jak myślisz, zostawić czy przykryć czymś aby tych wahań w dół nie było.. ? Spadła z 15 stopni. Sprawdziłem bailing = 4 blg. Edytowane 22 Lutego 2019 przez poldek34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 7 minut temu, poldek34 napisał: Mrozy przyszły i temperatura w piwnicy spadła do 13 stopni - tyle wskazuje termometr naklejony na fermentor. Jak myślisz, zostawić czy przykryć czymś aby tych wahań w dół nie było.. ? Spadła z 15 stopni. Spadek temperatury nie jest wskazany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 16 minutes ago, poldek34 said: Mrozy przyszły i temperatura w piwnicy spadła do 13 stopni - tyle wskazuje termometr naklejony na fermentor. Jak myślisz, zostawić czy przykryć czymś aby tych wahań w dół nie było.. ? Spadła z 15 stopni. Sprawdziłem bailing = 4 blg. Nie jest to tragedia, ale lepiej okryc. Przy 4blg można już wnieść do ciepłego, jeśli jest stała temperatura. Max 22C. Temperatura podczas fermentacji powinna być stala. Po jakimś czasie, zależnie od blg wyjściowego może rosnąć. Spadek temperatury to zło. Nie najgorsze i przy 4blg mało istotny:) ale staraj się unikać. poldek34 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 A jak głęboko te drożdże odfermentowują.. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 6 hours ago, poldek34 said: A jak głęboko te drożdże odfermentowują.. ? W miarę jak zacieranie poszło zgodnie ze schematem, do 2 blg powinno zejść. Te drożdże lubią leniuchowac pod koniec, więc spokojnie tydzień w ciepłym im daj. Co mają dojeść dojedzą, to ich sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 23 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 (edytowane) Przeniosłem tam gdzie jest stabilne 15 stopni. Nie jest stabilne, bo już jest 16 a będzie pewnie więcej - nie więcej niż 20. :-))) Edytowane 24 Lutego 2019 przez poldek34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 4 hours ago, poldek34 said: Przeniosłem tam gdzie jest stabilne 15 stopni. Nie jest stabilne, bo już jest 16 a będzie pewnie więcej - nie więcej niż 20. :-))) Teraz to ma już mały wpływ. Ważny jest pierwszy tydzień. Z piwem trzeba powoli, niech leży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 26 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 Jest 2blg-zlewam na cichą. Tydzień na cichą wystarczy czy więcej, jaka temp. jest optymalna -im niżej tym lepiej? Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 26 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 A te 2 blg to w odstępie stabilnych 2 dni? Cichą tydzień wystarczy, nawet ja możesz spokojnie pominąć. Ma sens jeśli chcesz klarowac piwo, ale to jest do nadrobienia w butelkach. Gdybyś nie zbierał gęstwy, lepiej byłoby zostawić piwo na drożdżach. Przelewanie to zawsze ryzyko infekcji:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Przelałem na cichą-jest dosyć klarowne. Na dole dużo drożdży. Zebrałem dwa słoiki napełnione do 3/4.. było znacznie więcej. Dolać wody do pe£na..? Zmierzyłem blg w poniedziałek - było dwa. Dziś nie mierzyłem tylko zlałem.. . jeśli cicha nie jest konieczna to zabutelkuję na dniach. A jest ładnie sklarowane.. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 Dziś zlałem, już nie mierzyłem blg. Wyszło całkiem klarowne - wszystko opadło, dużo drożdży. Zebrałem 2 słoiki - napełnione do 3/4 - nie dolewałem wody. Mam dolać do pełnia? Jeśli cicha niewiele daje, to może rzeczywiście zabutelkuję w tym tygodniu.. ? :-))) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 1 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 W dniu 20.02.2019 o 09:43, Jankasper napisał: Recepta: 4kg pilznenskiego 0.5 płatki owsiane błyskawiczne. 0.3kg special b 0.3kg Słód carafa special III Carafe i special B możesz zesrutowac na mąkę. Platki kleikujesz. Zacieranie w 67C przez godzinę Powoli podnosisz temperaturę. 75'C 15 minut. Zaczynasz zagotowywać. Jak już ma 80C wrzucasz 40g marynka. Po 45minutach od zagotowania wrzucasz 30g chmielu aromatycznego. East Kent gooldingsa, fuggles, albo Lubelski. Może być mieszanka. Po 60 wyłączasz grzanie, czekasz minutę, zaczynasz chłodzenie. Masz chłodnicę zanurzeniowa? Gotujesz w tym klarstein? Z takiego założenia wyszedłem. Jeśli wczorajsze piwo się uda, gęstwa po nim będzie idealna. Ilość musisz wyliczyć z kalkulatora. Trzeba bardzo mocno napowietrzyc brzeczkę. mam kilka pytań do tej receptury; -Ile wody użyć do zacierania i wysładzania? - ile wynosi planowane blg ? pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 2 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 On 3/1/2019 at 1:23 AM, poldek34 said: mam kilka pytań do tej receptury; -Ile wody użyć do zacierania i wysładzania? - ile wynosi planowane blg ? pozdr. wody po 17l do zacierania i wysładzania. Jakby w trakcie zacierania okazało się za gęste, mozesz dolewać po 2l i obserwować, jaka ilośc jest optymalna. mi wychodzi generalnie 25l 14blg. Można wyżyłować pewnie więcej, jak się komuś chce :D poldek34 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się