Jump to content

Brzeczka z chmielin


goldi_WRO

Recommended Posts

Cześć, 

 

Czy ktoś robi tak jak ja że odcedza brzeczkę z chmielin i zadaje ją razem z całą brzeczką? 

 

Filtruję przez woreczek z siateczki chmieliny i odstawiam do opadnięcia reszty chmielin która przeszła przez woreczek. Po godzinie czy dwóch gotuję czystą brzeczke z nad osadu i dodaje jeszcze przed zadaniem drożdży do fermentora. 

 

Robi ktoś tak ? Myślicie że ma to jakieś negatywne skutki ? trawiastość czy inne posmaki? Ja nie stwierdziłem żeby pojawiały się dziwne niepotrzebne smaki, ale też nie robiłem eksperymentów z podziałem na piwo z dodatkową brzeczką i bez. 

Wychodzę z założenia że szkoda mi wylać litr piwa :) 

Może ktoś robił eksperyment i wie :) 

 

 

20190216_095447.jpg

 

Na zdjęciu brzeczka dopiero co odfiltrowana. później wrzucę zdjęcie po opadnięciu chmielin. 

Edited by goldi_WRO
Link to comment
Share on other sites

Niektórzy to podobno odzyskują. Dla mnie robocizna z tym związana jest totalnie niewarta jakiegoś marnego litra piwa. 

 

Jeśli chodzi o negatywne skutki, to żadna trawiastość Ci z tego raczej nie wyjdzie, ale opóźniasz zadanie drożdży o kilka godzin, co w jakimś tam stopniu zawsze zwiększa ryzyko infekcji brzeczki. 

Link to comment
Share on other sites

ja pezłom z chmielinami wylewam na sitko kuchenne, nad garnkiem. Po minucie wieszam nad fermentor, osad działa jak fitr. Dolewam do sitka wraz z ubywaniem, leci jakoś 5 minut.

 

Wszystko pod przykryciem i wygotowane, żadnej infekcji z tego tytułu nie stwierdziłem:D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.